Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bekkenontsteking

Als er wordt gesproken van een bekkenontsteking dan wordt er een ontsteking bedoeld die zich in het slijmvlies van de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken kan verschreiden. Een dergelijke ontsteking kan zijn veroorzaakt door een minder goede, of zelfs slechte, hygiëne of van een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). De vrouwelijke voortplantingsorganen (de vagina, de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken) zijn namelijk erg gevoelig voor infecties die veroorzaakt worden door bacteriën.

Hoe ontstaat een bekkenontsteking?

Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia en gonorroe worden veroorzaakt door bacteriën die gedurende de geslachtsgemeenschap in de vagina terechtkomen. In deze, voor bacteriën, ideale (warme en vochtige) omgeving zullen zij zich vervolgens gaan vermeerderen en ontstekingen gaan vormen. Pijn en een abnormale vaginale afscheiding zullen daarvan het gevolg zijn. Indien er geen behandeling volgt dat kunnen bacteriële infecties vanuit de vagina naar andere organen in het lichaam migreren. Zo kunnen de ze bacteriën onder andere via de baarmoederhals tot in de baarmoeder, of zelfs de eileiders of eierstokken, komen.

Op deze manier kunnen dus zelfs de eileiders door bacteriën geïnfecteerd raken. Door de vermeerdering van de bacteriën zal er echter ook littekenweefsel worden gevormd en/of kan de ontsteking zich verder verspreiden naar de eierstokken of zelfs naar andere organen die in de buikholte zijn gelegen, zoals de urineblaas, de darmen en de wand van het bekken.

In circa vijftig procent van alle gevallen is een ontsteking van het kleine bekken het gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening. In bepaalde gevallen is de infectie veroorzaakt door zowel de chlamydia- en gonorroebacteriën. Ook is het mogelijk dat bacteriën zich gedurende een langere tijd in de baarmoederhals ophouden zonder klachten of symptomen te veroorzaken en pas later in de baarmoeder terechtkomen. Om die reden kan een vrouw pas een aantal weken, of zelfs maanden, na te hebben gevreeën met een geïnfecteerde sekspartner, een bekkenontsteking krijgen.

In bepaalde gevallen kan er echter niet worden gesproken van een seksuele overdracht. Normaal gesproken bevat een vagina namelijk diverse ongevaarlijke bacteriën die bovendien niet door middel van seksueel contact zullen worden overgebracht op je sekspartner. Dergelijke bacteriën kunnen soms echter wel voor een bekkenontsteking zorgen. Na een geboorte, of een medische ingreep waarbij een instrument in de baarmoeder is ingebracht (bijvoorbeeld een spiraaltje), zal de kans op een ontsteking van het bekken, echter groter zijn.

Symptomen van een bekkenontsteking

Een bekkenontsteking is dus eigenlijk een verzamelnaam voor ontstekingen die zich vanuit het slijmvlies van de baarmoeder naar andere vrouwelijke geslachtsorganen: de eileiders en de eierstokken kunnen verspreiden. Als je lijdt aan een bekkenontsteking dan zul je te maken krijgen met een aantal verschillende symptomen, zoals:

  • een abnormale vaginale afscheiding,
  • een chronische pijn in het bekken,
  • een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts).

Er kan zich echter nog een ander, veel ingrijpender, symptoom voordoen dat veroorzaakt wordt door een chronische ontsteking van het bekken. Dit zal dan gebeuren tijden de ovulatie, ofwel de eisprong (het afstoten van een eicel door de eierstok) indien het littekenweefsel dat als gevolg van de bacteriële infectie is gevormd en achtergebleven in de eileiders en deze helemaal afsluit. De eicel zal daardoor dus de baarmoeder niet meer weten te bereiken.

Een geblokkeerde eileider kan een tweetal gevolgen hebben:

  • onvruchtbaarheid doordat er geen sperma meer bij de eicel kan komen,
  • een buitenbaarmoederlijke zwangerschap: hierbij zal de eicel wel bevrucht worden, maar in de eileider gaan groeien omdat de baarmoeder niet bereikt kan worden. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is er met spoed medisch ingrijpen noodzakelijk om de vrouw niet alleen van vreselijke pijnen te verlossen maar vaak ook haar leven te redden.

Naar de dokter

Op het ogenblik dat je symptomen denk te herkennen van een seksueel overdraagbare aandoening of van een ontsteking van het bekken dan dien je contact op te nemen met een dokter. De enige manier om een slecht verloop van een bekkenontsteking tegen te gaan is de ziekte in een vroeg stadium ontdekken en deze op de juiste manier te behandelen.

Vrouwen in bepaalde risicogroepen hebben een grotere kans om een bekkenontsteking te ontwikkelen en dienen dan ook extra alert te zijn. Hierbij kun je denken aan vrouwen die:

  • pas een andere sekspartner hebben,
  • wisselende seksuele contacten hebben,
  • pas een abortus hebben ondergaan,
  • pas een baarmoederoperatie hebben ondergaan,
  • pas een anticonceptiemiddel vaginaal in hebben laten brengen (zoals een spiraaltje).

Het voorkomen van een bekkenontsteking

Om een ontsteking van het bekken te voorkomen, dien je ervoor te zorgen dat de kans op een bacteriële infectie zo klein mogelijk wordt. Dit kun je onder andere doen door altijd veilig te vrijen, en dus een condoom te gebruiken. De kans op seksueel overdraagbare aandoening zal dan immers veel kleiner worden. Door slechts seksueel actief te zijn met één partner zal eveneens de kans op een bacteriële infectie worden verkleind.