Bekkeninstabiliteit bij de zwangerschap is een heel normaal iets. Het wordt door je lichaam hormonaal geregeld. De bekkeninstabiliteit die onder invloed van hormonen ontstaat heeft een reden: je lichaam wordt voorbereid op de komst van de baby. De baby zal immers aan het eind van de zwangerschap door het geboortekanaal, en uiteindelijk door je bekken heen moeten. Je bekken is van zichzelf te stug om de baby door te laten, en daarom verweekt je bekken wat tijdens de zwangerschap.
Is Bekkeninstabiliteit gevaarlijk?
Bekkeninstabiliteit tijdens je zwangerschap is dus niets onrustbarends. Het wordt pas een vervelende aangelegenheid wanneer je er pijnklachten bij krijgt. Je kan daardoor je zwangerschap als extra zwaar en vervelend ervaren wat zijn uitwerking op jouw psychische gesteldheid en je lichamelijke gesteldheid zal hebben. Verloskundigen en artsen erkennen dit probleem nog niet echt in voldoende mate. Daarom is het goed om als vrouw zelf in de gaten te houden of je last hebt van bekkeninstabiliteit.
Welke soorten bekkeninstabiliteit zijn er
Bekkeninstabiliteit kan twee verschillende oorzaken hebben. De ene soort komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen, de tweede soort komt alleen voor bij vrouwen:
- Mechanische bekkeninstabiliteit
- Hormonale bekkeninstabiliteit
Bij een mechanische bekkeninstabiliteit is er sprake van een trauma wat verantwoordelijk is voor de bekkeninstabiliteit. Er is trauma aan het bekken zelf en aan de bekkenbanden. Een voorzichtig herstel van deze mechanische bekkeninstabiliteit is noodzakelijk. Dit herstel zal onder leiding moeten staan van een zorgprofessional zoals een fysiotherapeut. Je kan een mechanische bekkeninstabiliteit op een aantal manieren oplopen. Bij vrouwen kan dit komen doordat ze een zeer snelle bevalling hebben doorgemaakt, maar ook een auto-ongeluk kan de oorzaak zijn van mechanische bekkeninstabiliteit. Dit houdt dus in dat zowel mannen als vrouwen mechanische bekkeninstabiliteit kunnen oplopen.
Wanneer bij een mechanische bekkeninstabiliteit de goede oefeningen worden gedaan zal dit ervoor zorgen dat na verloop van tijd een volledig herstel zal optreden. Dit herstel zal plaatsvinden verspreid over een langere periode. De pijn zal in dat geval terugnemen.
Mechanische bekkeninstabiliteit tijdens de bevalling
Wanneer een vrouw mechanische bekkeninstabiliteit heeft en ze gaat bevallen, dan mag de vrouw in geen enkel geval haar benen door een ander laten optrekken tijdens het baren van het kind. Dit zal namelijk de oorzaak zijn van heel ernstige schade aan haar lichaam die bovendien onherstelbaar is.
De oorzaak van hormonale bekkeninstabiliteit
Tijdens je zwangerschap zal je hormoonspiegel veranderen. Dit is nodig om te zorgen voor een soepele bevalling. Echter, hormonale bekkeninstabiliteit kan behoorlijk wat pijn veroorzaken. Wanneer je die pijn negeert verergert de pijn juist, en je situatie verslechtert dan. Het verhaal gaat rond dat je door bekkeninstabiliteit in een rolstoel zal belanden. Dit gebeurt, maar dan alleen in heel zeldzame gevallen. Je zal wel voorzichtig moeten zijn, want de schade door hormonale instabiliteit verdwijnt niet zomaar vanzelf na de bevalling. Je hormoonhuishouding verandert namelijk pas geleidelijk aan weer. Borstvoeding geven vertraagt deze verandering van je hormoonhuishouding.
Symptomen van bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit geeft een aantal klachten:
- Pijn in de schaamstreek
- Last bij bepaalde activiteiten zoals lopen en traplopen
- Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap
- Je kan niet op één been staan
- ‘Startpijn’ na het opstaan uit bed
- Vermoeidheid
Oefeningen: Wat doe je tegen hormonale bekkeninstabiliteit
Wanneer je oefeningen doet, en dan met name de oefening waarbij je je spieren extra aanspant waarmee je normaal je ontlasting en urine ophoudt, zal voor veel verbetering zorgen. Dit is een oefening die je zelfs al voor je zwangerschap kan oefenen, tijdens je zwangerschap kan volhouden en ook na je bevalling kan bijhouden.
Deze oefening is niet alleen probaat tegen hormonale bekkeninstabiliteit: het voorkomt ook (lichte) incontinentie en het verbetert je vrouwelijke orgasme. Het is dus een oefening die meerdere doelen dient, je doet het nooit voor niets.
Tip bij hormonale bekkenpijn: (hoge) hakken zitten al niet zo lekker meer wanneer je in verwachting bent, maar wanneer je hormonale bekkenpijn hebt is het dragen van hoge hakken tijdens je zwangerschap echt verboden.
Bekkeninstabiliteit tijdens de menopauze
Hormonale bekkeninstabiliteit hoort dus bij de zwangerschap. Dat betekent echter niet dat je er na je zwangerschappen geen last meer van zal hebben. Tijdens de menopauze, ook wel de overgang genoemd, verandert je hormoonhuishouding ook. Hoewel je bekken dan geen ruimte meer hoeft te maken om kinderen te baren zal je een zekere kans hebben dat je dan (alsnog) hormonale bekkeninstabiliteit ontwikkelt. Net zoals met een zwangerschap: ook deze bekkeninstabiliteit gaat weer over wanneer je hormonenhuishouding in rustiger vaarwater belandt. Tot die tijd helpt de oefening met spieren aanspannen goed.