Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Chlamydia

Chlamydiasis, is een aandoening die meestal af wordt gekort tot chlamydia. Het betreft een algemene seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die bij een vrouw mogelijke de veroorzakers is van bekkenontstekingen en de onvruchtbaarheid die daar uit voort kan vloeien. Verder is chlamydia ’s werelds meest voorkomende oorzaak van blindheid, deze ontstaat namelijk als complicatie van een zogenaamd trachoom, ofwel een bindvliesontsteking.

De oorzaak van chlamydia

De oorzaak van chlamydia is de bacterie Chlamydia trachomatis. Dit is een bacteriesoort van het geslacht Chlamydia. Chlamydia trachomatis is een bacterie die door seksueel contact kan worden overgedragen op een ander. Chlamydia uit zich bij mannen door een ontsteking van de urinebuis (urethritis) en in sommige gevallen door een bijvalontsteking (epididymitis). Bij vrouwen kan chlamydia leiden tot cervicitis (een ontsteking van de baarmoederhals) en in bepaalde gevallen tot een ontsteking van de urinebuis.

De bacterie die verantwoordelijk is voor het ontstaan van chlamydia kan er eveneens voor zorgen dat er trachoom ontstaat. Dit is een ziekte van het oogslijmvlies. Daarnaast is er een kans dat de luchtwegen van een pasgeboren baby geïnfecteerd raken op het moment dat deze bij de geboorte wordt besmet. De Chlamydia trachomatis bacterie kan tevens lymphogranuloma venereum en conjunctivitis veroorzaken. Dit is eveneens een ontsteking van het oog.

De levensloop van de Chlamydia trachomatis bacterie

Chlamydia trachomatis is een bacterie die geen ATP aankan maken. Dit molecuul is echter essentieel voor het energiemetabolisme van de cel. Om die reden kan Chlamydia trachomatis als een zogenaamde obligaat intracellulaire bacterie worden beschouwd. Om toch in de behoefte aan energie te voorzien zal de bacterie ATP en aminozuren betrekken uit de cel die is geïnfecteerd.

Er kunnen drie verschillende vormen chlamydia worden onderscheiden, die uiteenlopende symptomen laten zien:

  • een trachoom: het hoornvlies zal aan worden getast waardoor er blindheid kan ontstaan.
  • een urogenitale infectie veroorzaakt meestal geen klachten en kan op langere termijn tot onvruchtbaarheid leiden.
  • Een lymphogranuloma venereum zal een lymfeklierinfectie in de lies veroorzaken, in het bijzonder als er sprake is van anale seks.

Symptomen van chlamydia

Chlamydia verloop in minstens 60 procent van alle gevallen onder vrouwen zonder symptomen en bij mannen ligt dit percentage op 30. Een veranderde vaginale flora kan wijzen op een chlamydia-besmetting. De vaginale zuurgraad (pH-waarde) dient tussen de 3.8 en 4.5 te bedragen. Een lagere zuurgraad, kan namelijk de groei van bacteriën bevorderen. Niet behandelde chlamydia kan leiden tot:

  • chlamydiose (een ooginfectie),
  • een opstijgende urineweginfectie,
  • ontsteking van de eileiders (salpingitis).
  • Fibrosering van de eileiders (verlittekening),
  • onvruchtbaarheid (infertiliteit).

De behandeling van chlamydia

De behandeling van chlamydia bestaat in de meeste gevallen uit het toedienen van een effectief antibioticum, zoals azitromycine. Door het gebruik van een dergelijk antibioticum zal de celdeling van de verantwoordelijke bacteriën worden geremd of volledig stil worden gelegd.

Om complicaties, en verspreiding van de verantwoordelijke bacterie, te voorkomen dien je bij een vermoedelijke besmetting met chlamydia je te melden bij je huisarts. Deze kan, na onderzoek, de juiste diagnose stellen en een passende behandeling in gang zetten. Ook is het aan te raden om je sekspartner(s) van de besmetting op de hoogte te brengen.