Chlamydia is een zogeheten SOA; een seksueel overdraagbare aandoening. Het wordt doorgaans gezien als een sluipmoordenaar omdat de symptomen doorgaans heel slecht te herkennen zijn. De Chlamydia bacterie betreedt echter je lichaam via je urine- en je eileiders dus de kans bestaat dat er schade zal worden aangericht die niet te herstellen is wanneer er niet bijtijds wordt ingegrepen. Je zou zelfs onvruchtbaar kunnen raken door een Chlamydia infectie. Het is dus zaak dat je de infectie bijtijds herkent zodat schade kan worden voorkomen.
Wie loopt de grootste kans op een Chlamydia infectie
Chlamydia is een SOA die heel regelmatig voorkomt. Hij wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia Trachomatis. De aandoening wordt jaarlijks door zo’n 60.000 personen opgelopen. Dit zijn doorgaans mensen in de leeftijdsgroep van 15 tot 35 jaar oud. De aandoening kan je oplopen door onbeschermde geslachtsgemeenschap. Het is dus zaak dat – wanneer er sprake is van wisselende seksuele contacten – de man altijd een condoom gebruikt tijdens de geslachtsgemeenschap.
Snel naar de arts bij een Chlamydia infectie?
Een infectie met Chlamydia komt door geslachtsgemeenschap. De beide partners kunnen elkaar daardoor besmetten. De bacteriën die Chlamydia veroorzaken bevinden zich in de slijmvliezen, en totdat de infectie met de juiste medicijnen is behandeld blijf je besmettelijk. Het is natuurlijk zaak dat je snel de hulp van een arts inroept en je over je gêne heen zet omdat je een SOA hebt. Je voorkomt op die manier een hoop ellende aangezien de ziekte juist geneigd is om steeds wat verder in je lichaam binnen te dringen. Bij de man kan via de urinebuis de bijbal worden besmet, en de gevolgen daarvan zijn niet te overzien. De behandeling van Chlamydia bestaat uit een lichte antibiotica kuur waardoor je snel van de symptomen bent verlost. Ook je partner zal moeten worden behandeld aangezien die doorgaans ook besmet zal zijn met Chlamydia.
Welke organen raken geïnfecteerd door Chlamydia?
Je zal niet heel direct bemerken dat je bent besmet met Chlamydia aangezien de ontstekingen vooral inwendig zullen zijn. Ze kunnen je lichaam ook heel diep binnendringen. In eerste instantie zal je niets merken van een Chlamydia besmetting, maar pas wanneer de infectie je lichaam verder binnendringt krijg je klachten als gevolg van de besmetting. Bij een man zullen dus de urinebuis en teelbal worden aangetast. Bij een vrouw kan de besmetting optrekken naar de baarmoedermond en naar de eileiders. Aangezien het hier de voortplantingsorganen betreft mag duidelijk zijn dat het hier om een heel ernstige besmetting gaat.
Welke symptomen zal een vrouw ontdekken bij een Chlamydia infectie
De symptomen bij een vrouw zijn niet echt makkelijk specifiek voor Chlamydia herkenbaar. Wel zal de vrouw een aantal klachten ontwikkelen zoals:
- Pijn bij het plassen, buikpijn en pijn bij de geslachtsgemeenschap.
- Bloedverlies buiten de menstruatie periode.
- Afscheiding die anders van uiterlijk is, of die meer is.
- Onderbuikpijn in combinatie met koorts.
Waarom leidt Chlamydia tot onvruchtbaarheid?
Wanneer de eileiders ontstoken raken omdat de infectie opstijgt in het lichaam van de vrouw kan dit ervoor zorgen dat eicellen moeilijk of niet meer kunnen passeren in het lichaam van de vrouw. Je kan dus als vrouw onvruchtbaar worden door Chlamydia. Op het moment dat de vrouw al zwanger is tijdens de besmetting met Chlamydia zal een goede behandeling heel ernstig nodig zijn omdat ze de aandoening naar haar ongeboren kind kan overbrengen.
Welke symptomen ondervindt een man bij Chlamydia
Een man die met Chlamydia is besmet zal minder klachten hebben dan een vrouw. Klachten die een man kan hebben zijn:
- Afscheiding uit de plasbuis in de ochtend. Deze is waterig en kan wit van kleur zijn.
- Pijn bij het plassen (in mindere mate).
- Bijbalontsteking. Dit komt wanneer de infectie opstijgt in het lichaam, deze infectie is zeer pijnlijk.
- Een geïnfecteerde prostaat met als gevolg verhoogde temperatuur, pijn en problemen bij het plassen.
Hoe kom je het snelst van Chlamydia af?
Het mag duidelijk zijn; een besmetting met Chlamydia, daar moet je zo snel mogelijk van af. De aandoening zal door de huisarts worden behandeld met een antibiotica kuur. Je zal echter niet te lang moeten wachten met een bezoek aan de huisarts. Probleem is echter dat de symptomen niet heel specifiek zijn waardoor mensen juist wel lang doorlopen met de klachten. Daardoor loop je al snel te lang door met de infectie. Bij twijfels kan je je als vrouw laten onderzoeken via een uitstrijkje. Dat zal al snel vaststellen of je een Chlamydia infectie hebt. Wanneer dat zo is, is ook gelijk duidelijk dat de partner met de aandoening besmet is. In veel gevallen zal echter helaas de Chlamydia zijn verwoestende werk al hebben gedaan in je lichaam. Die schade is onherstelbaar.