Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vaginale afscheiding (Vaginaal vochtverlies): wat moet je doen?

Olivier
5 min read

Vaginale afscheiding is een andere naam voor vocht en slijm dat af en toe via de vagina naar buiten komt. Het wordt ook wel witte vloed genoemd (niet te verwarren met witverlies) en is een natuurlijk verschijnsel, dat veroorzaakt wordt omdat de vagina en de baarmoederhals vocht en slijm aanmaken en dit vocht en slijm niet altijd vasthouden. Meer over vaginale afscheiding, lees je in dit artikel. Zo lees je op deze pagina wat algemene informatie over de afscheiding, maar lees je ook of vaginale afscheiding gevaarlijk is, wat je moet doen bij vaginale afscheiding en wanneer je naar de dokter moet gaan met jouw witte vloed.

Vaginale afscheiding: algemene informatie

Vaginale afscheiding is normaliter vloeibaar, doorzichtig en wit. Als de afscheiding opdroogt in het ondergoed, krijgt het goedje een witgele kleur. Vaginale afscheiding kan wat zuur ruiken, maar ook geheel zonder geur zijn. De meeste vrouwen hebben helemaal geen klachten over hun afscheiding en zien dit als een natuurlijk verschijnsel, maar er zijn ook vrouwen die wel klachten hebben over de afscheiding. Zo hebben sommige vrouwen meer afscheiding dan andere dames, terwijl andere vrouwen jeuk ervaren door het uitstoten van afscheiding of last hebben van een branderig gevoel rond de vagina door de witte vloed.

De maandelijkse cyclus heeft invloed op de afscheiding, maar ook zaken als seksuele opwinding, een zwangerschap of het gebruiken van anticonceptie kunnen de hoeveelheid afscheiding verhogen. Het is dus niet vreemd als je veel afscheiding hebt, want dit kan door hele natuurlijke en normale zaken veroorzaakt worden.

Is het gevaarlijk?

Over vaginale afscheiding hoef je je geen zorgen te maken. Ook als je afscheiding hebt die er anders uit ziet dan normaal, hoef je je geen zorgen te maken om jouw witte vloed. Vaak heb je binnen een tot drie weken weer normale afscheiding en heeft de afwijking in de samenstelling of de hoeveelheid van de afscheiding gewoon te maken met hormonen of het gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen. Het is dus niet zo dat je meteen schrik moet hebben voor vaginale infecties of vaginale schimmels.

Als vaginale afscheiding voor jeuk, irritaties of een gezwollen gebied rond de vagina zorgt, kan de afscheiding wel wat vervelend zijn. Toch hoef je je ook in dit geval geen zorgen te maken, want ook bij jeuk, irritaties en een gezwollen gebied rond de vagina is de afscheiding bijna nooit gevaarlijk.

Adviezen bij vaginale afscheiding

Er zijn enkele belangrijke adviezen te geven als het gaat om de vaginale afscheiding van een vrouw. De belangrijkste adviezen die artsen aan vrouwen geven, zijn de volgende:

 • Klachten ontstaan eerder door te veel hygiëne. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is niet goed als er zeep in de vagina terecht komt. Was je daarom niet met zeep, maar alleen met water.
 • Spoel de vagina nooit met een melkzuuroplossing, ook wel een vaginale spoeling of vaginale deodorant genoemd. Dit soort producten irriteren de vagina juist en zorgen voor veranderingen in de vaginale afscheiding.
 • Veeg jezelf na de ontlasting altijd van voren naar achteren af en niet andersom, want dan kunnen bacteriën van de darmen in de vagina terecht komen.
 • Draag katoenen slipjes en gebruik geen inlegkruisjes, want synthetische slipjes, nylon slipjes en inlegkruisjes zorgen voor een broeierig klimaat. Dit heeft niet zo zeer invloed op de vaginale afscheiding, maar het is wel aantrekkelijk voor schimmels en bacteriën.
 • Krab zo min mogelijk bij jeuk, want de huid rond de vagina is erg gevoelig.

Hanteer je bovenstaande adviezen, dan is de kans kleiner dat er drastische veranderingen worden waargenomen in de hoeveelheid of de samenstelling van de vaginale afscheiding en blijft je vagina gezond.

Naar de dokter met vaginale afscheiding

Iedere vrouw heeft te maken met vaginale afscheiding: dit is erg normaal. Je hoeft dan ook niet naar de dokter met vaginale afscheiding, tenzij er sprake is van een uitzonderlijke situatie.

Enkele situaties waarbij het wel verstandig is om naar de dokter te gaan, zijn de volgende:

 • Als je jeuk hebt en jeuk blijft houden op de lange termijn.
 • Als je een branderig gevoel ervaart bij het plassen.
 • Als de afscheiding van kleur en geur verandert, bijvoorbeeld als de afscheiding geel-groen wordt of onaangenaam ruikt.
 • Als je te maken hebt met een bloederige afscheiding buiten de menstruatie.
 • Als je denkt dat je een soa (seksueel overdraagbare aandoening) hebt.
 • Als je pijn hebt in de onderbuik.

Twijfel je of jouw vaginale afscheiding wel gezond is, dan kun je altijd voor de zekerheid contact opnemen met de arts om jouw afscheiding te laten onderzoeken.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…