Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen die bij Vrouwen op een SOA wijzen

Olivier
5 min read

Alle vrouwen ondervinden wel eens overmatige afscheiding uit de vagina. Sommigen denken dan een SOA te hebben. Of ze hebben jeuk in de schaamstreek of misschien wel pijn bij het plassen. Maar welke SOA is het dan? Welke symptomen kunnen op een SOA wijzen?

Eerste Symptoom: Pijn of een branderig gevoel bij het plassen

Het gaat in dit geval wellicht om Chlamydia. De pijn gaat vaak gepaard met zeer moeilijk plassen en ook nog eens ongewone afscheiding uit de vagina. Het zijn Genitale Wratten als de wratten pijn doen en ook nog jeuk veroorzaken. Maar ze kunnen ook een branderig gevoel geven bij het plassen. Ook kan de stoelgang of de seksuele gemeenschap klachten geven die er op lijken. Het lijkt Gonorroe te zijn als je in combinatie met het branderige gevoel bij het plassen ook nog een geelgroen-romige afscheiding hebt uit de plasbuis.

Het kan Herpes zijn als de pijn bij het plassen en de abnormale afscheiding uit de vagina al de symptomen zijn van de 2e fase van deze ziekte. Waren er al eerst kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid rondom de vagina en schaamlippen ontstaan? Later kunnen deze nog zweertjes vormen. Die gaan ook weer weg, ongeveer in de 2e of 3e week nadat je besmet bent geraakt.

Tweede symptoom: Kleine zweertjes, wratten of bultjes

Dit wijst op Genitale Wratten als ze een rozerode tot bruine kleur hebben en een bloemkool-achtig uiterlijk. Ze zitten meestal op de schaamlippen. Maar ze kunnen ook op de vagina of op de baarmoedermond zitten en ze zijn maar 1 tot 5 mm groot. Het gaat vast om Herpes als ze 4 tot 5 dagen na de infectie ontstaan zijn. Het zijn kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid van de geslachtsdelen. Deze kunnen later nog samenvloeien tot zweertjes. Nog een tijdje later genezen ze en krijgen ze een korstje.

Het is Syfilis als er een pijnloos zweertje ontstaat met een duidelijke harde rand. Ze zijn behoorlijk groot, ongeveer 1 cm groot, maar doen meestal geen pijn. Ze komen meestal voor op de vaginawand. Maar ze zitten zeker ook in de mondkeelholte, rondom de anus of in het rectum. Lokaal ontstaan vaak enkele lymfeklier-zwellingen, deze zijn pijnloos. Op een later tijdstip kunnen platte vochtige wratjes te zien zijn. Deze zitten dan rondom de vulva en de anus. Een van de bijeffecten van HIV kan zijn dat je een vlekkerige huiduitslag krijgt. Of oppervlakkige slijmvlies-wondjes in de mond, slokdarm of op de geslachtsdelen. Maar de opvallendste en zeker belangrijkste symptomen bij HIV zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn en vooral een zwelling van de lymfeklieren. Soms komt daarbij ook nog diarree, longontsteking of leverontsteking kijken. Niet sporadisch treden er ook afwijkingen in het centrale zenuwstelsel op.

Derde Symptoom: Jeuk rondom de geslachtsdelen

Dit wijst mogelijk op een parasiet, in dit geval de Schaamluis. Deze parasiet verspreidt zich via de lakens op het bed en de handdoeken. Ook als mensen bloot tegen elkaar aan liggen kunnen ze al besmet raken. De luizen zijn niet veel groter dan 1,5 tot 2 mm en heel erg plat. Bij de SOA Herpes krijg je vooral in het beginstadium jeuk in het gebied rondom je vulva. Niet veel later ontdek je daar vast kleine blaasjes en bultjes. Als het Schurft (scabies) betreft, dan zal je op je geslachtsorganen kleine rood paarse bultjes zien ontstaan.

Dit kan ook gebeuren op je pols of tussen je vingers. En zelfs in je knieholten en onder je borsten. Dit alles wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Het wijst op Genitale Wratten als de jeuk ontstaat door de rozerode tot bruine wratten op de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Maar het kan zich ook manifesteren rondom de anus. Candida is officieel geen SOA, maar het is wel seksueel overdraagbaar. Het kan daarbij rood worden rond de vagina, en zeer heftig jeuken. Daarnaast heb je ook meer ongewone vaginale afscheiding.

Vierde Symptoom: Ongewone afscheiding uit je vagina

Het is vast Gonorroe als het samen gaat met pijn bij het plassen. De ongewone afscheiding is vaak geelgroen-romig van kleur. Het betreft Herpes als een abnormale afscheiding uit de vagina vooraf wordt gegaan door kleine pijnlijke zweertjes op de vulva. Mogelijk is het ook Trichomonas, maar dan is er ook sprake van schuimende, stinkende afscheiding. Deze jeukt niet is en is grijswit tot groengeel van kleur. Candida, ook veel voorkomend, kenmerkt zich door vaginale afscheiding die een beetje lijkt op dikke, korrelige kwark. Het Is officieel geen SOA, maar zeker wel seksueel overdraagbaar. Dan is er ook nog bacteriële vaginose. Ook officieel geen SOA, maar kan zeker wel via seks worden overgebracht. Deze infectie kenmerkt zich door een grijswitte afscheiding uit de vagina die onaangenaam ruikt. Sommigen mensen spreken van een vislucht.

Vijfde Symptoom: Duidelijke Geelzucht

Bij Hepatitis B heb je behalve een gele huid ook nog heel duidelijk gelig oogwit. Er zijn nog meer ziekteverschijnselen die bij Hepatitis B horen; namelijk koorts en verlies van gewicht. Maar ook pijn in de gewrichten, huiduitslag en misselijkheid zijn herkenbare symptomen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…