Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Geslachtsziekten

Er bestaan héél wat Geslachtsziekten, maar velen kunnen er amper één opnoemen. Op deze pagina vind je de meest voorkomende soorten geslachtsziekten.

Chlamydia

De meest voorkomende geslachtsziekte is Chlamydia. Deze komt voornamelijk voor bij meisjes en jonge vrouwen. Meestal merken mensen niet eens dat ze een chlamydia-infectie hebben. Maar het is wel erg besmettelijk en dus overdraagbaar. Cijfers geven aan dat er elk jaar 60.000 mensen in Nederland deze infectie oplopen. Het gaat bij Chlamydia om een bacterie die zich vastzet in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Afwijkende afscheiding is bij vrouwen meestal de eerste klachten. Maar ook pijn in de onderbuik en een onregelmatig bloedverlies.

Dus buiten de normale menstruatie om. Bij mannen kunnen de klachten zich uiten in het hebben van pijn bij het plassen. Maar ook kunnen ze afscheiding hebben uit de plasbuis. Als Chlamydia niet goed behandeld wordt, dan kunnen vrouwen uiteindelijk zelfs onvruchtbaar worden. Bij mannen is dit niet het geval. Ook is er een hogere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als je denkt dat je misschien Chlamydia hebt moet je je dan ook zeker laten onderzoeken. En natuurlijk ook laten behandelen. Zo kunnen nare gevolgen worden vermijden. Er wordt geschat dat er maar liefst elk jaar 1000 vrouwen onvruchtbaar worden als gevolg van Chlamydia.

HPV

Met denkt dat vooral de geslachtsziekte HPV (dat staat voor Humaan Papilloma Virus) de boosdoener is die bij vrouwen het risico op baarmoederhalskanker vergroot. Niet alleen vergroot het de kans op baarmoederhalskanker, maar door HPV kunnen er ook kleine wratjes op je huid ontstaan. Dit is wel afhankelijk van de variant die je opgelopen hebt. Je loopt het meestal op bij geslachtsgemeenschap. Maar de medische wereld betwijfelt of dat de enige manier is van oplopen.

Als je drager bent van het HPV-virus, betekent dat dus niet persé dat je onveilige seks hebt gehad. Of dat je partner de veroorzaker is. Er zijn veel vrouwen die dit virus bij zich dragen; bijna 90% van alle vrouwen. Dit veroorzaakt grote twijfel over de manier waarop het virus wordt overgedragen. Vrouwen die (nog) nooit gemeenschap gehad hebben, hebben maar een hele kleine kans op HPV. Maar zij kunnen wel degelijk drager zijn van het virus. Dit virus gaat vaak ook weer vanzelf weg. Maar je kunt het ook levenslang met je mee dragen.

Gonorroe

Gonorroe, misschien beter bekend als de ‘druiper’ genoemd, is een zeer veelvoorkomende geslachtsziekte. Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Het blijkt dat vrouwen er echter bijna nooit last van hebben. Soms hebben ze wel wat meer vaginale afscheiding dan normaal. Mannen kunnen er meer last van hebben. Meestal al na enkele dagen. Maar het kan ook pas tot enkele weken na het onveilige, seksuele contact optreden. Vooral hevige pijn bij het plassen is een symptoom. Daarnaast zeker ook een waterige of geel-groenige afscheiding uit de plasbuis.

Ook gonorroe kan, net als Chlamydia, bij vrouwen onvruchtbaarheid veroorzaken. Bij mannen is dat niet het geval. Ze worden er niet steriel van. Gonorroe is trouwens wel goed te behandelen.

Syfilis

Syfilis komt niet heel veel voor in ons land. Het is wel ernstig als je het hebt opgelopen. In grote lijnen zijn er drie fasen te onderscheiden van syfilis. Bij fase 1 krijg je zweertjes op of rond de vagina, de anus of de penis. Het kan ook in je mond optreden. Dit zweertje gaan binnen een paar weken ook weer weg. In fase 2, dit treedt pas enkele weken of enkele maanden later op, heeft de syfilis zich via de bloedbaan door het hele lichaam verspreid. Het gaat weer helemaal weg.

Heb je geen behandeling gekregen in fase 1 of 2 dan gaat de syfilis in fase 3 een sluimerend bestaan leiden. Hij richt in heel je lichaam schade aan, bij verschillende organen. Als er dan nog steeds geen behandeling plaatsvindt, kun je er zelfs dood aan gaan. Ben je er wel op tijd bij, dan is syfilis goed te behandelen. De gevolgen hoeven dan niet heel ernstig te zijn.

Hepatitis B

Hepatitis B is een zeer ernstige infectieziekte. De infectie dringt binnen in de levercellen en veroorzaakt daar een ontsteking. Het is algemeen bekend dat besmetting kan plaatsvinden door middel van seksueel contact. Maar het kan ook via bloedcontact. Houd er rekening mee dat bij seksueel contact vooral het likken van de anus gevaarlijk. Als je hepatitis B oploopt kunnen de klachten variëren van koorts tot lusteloosheid en vermoeidheid. Maar ook kan je gezicht er een beetje gelig uit gaan zien.

Dat is de reden waarom veel mensen over Geelzucht spreken als ze het over Hepatitis hebben. Na het oplopen van de infectie, gaat Hepatitis vaak ook weer vanzelf over. Maar je kunt ook je leven lang het virus bij je blijven dragen. Het is ook mogelijk om je te laten inenten tegen Hepatitis B. Bij een trip naar het verre oosten wordt dit bijna altijd aangeraden.

Schurft

De meeste mensen herkennen schurft niet als een geslachtsziekte die meestal door seksueel contact wordt overgebracht. Wel weten ze dat je het kunt krijgen door bijvoorbeeld de kleren te dragen van iemand die al schurft heeft. Of door in diens bed te slapen. Schurft is eigenlijk een klein beestje. Net als de schaamluis. Het is een mijt. Deze schurftmijt zit in de schaamstreek. Hij graaft een klein holletje in de huid, en legt daar eitjes. Na een paar dagen komen deze eitjes uit. En de kolonie schurftmijten kan gaan groeien. Schurft is niet ernstig, maar het jeukt wel heel erg!