Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Schimmelinfectie tijdens zwangerschap (Candida infectie)

Olivier
5 min read

Candida is de naam van een schimmel die veel voorkomt en voor een vaginale schimmelinfectie kan zorgen. Omdat de schimmel veel voorkomt, kun je ook met de schimmelinfectie te maken krijgen als je zwanger bent. Sterker nog, veel zwangere vrouwen krijgen te maken met de schimmelinfectie en de symptomen die de schimmelinfectie met zich meebrengt. Meer over deze symptomen, lees je in onderstaande tekst. Denk je dat je mogelijk te maken hebt met de schimmelinfectie, dan kun je de symptomen gebruiken om te testen of je deze klachten bij jezelf herkent.

Ook lees je op deze pagina welke mogelijke oorzaken aan de grondslag kunnen liggen van de infectie en wat je moet doen als je candida krijgt tijdens de zwangerschap. Ben je zwanger en heb je mogelijk te maken met de schimmelinfectie, dan is het doorlezen van de informatie op deze pagina zeker een aanrader.

De symptomen van een schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

Heb je te maken met een schimmelinfectie van de schimmel candida tijdens de zwangerschap, dan kun je te maken krijgen met verschillende klachten. De symptomen die je ervaart zijn niet alleen verschillend per persoon, maar verschillen ook van de ernst van de schimmelinfectie. Om een idee te krijgen van de meest voorkomende symptomen, worden de belangrijkste klachten hieronder beschreven:

Candida kan overigens niet alleen voor een vaginale schimmelinfectie zorgen, maar kan ook bij de mond voorkomen in de vorm van orale candida. Heb je te maken met de schimmelinfectie bij de mond, dan krijg je witgele plekjes in en rond de mond. Omdat de plekjes zich kunnen verspreiden naar de slokdarm, kan ook de slokdarm pijnlijk aanvoelen.

Omdat de symptomen van candida ook op andere klanten kunnen duiden, herkennen niet alle dokters de schimmelinfectie meteen. Om te voorkomen dat je weer naar huis wordt gestuurd zonder dat je echt geholpen bent, is het belangrijk om mondig te zijn bij de arts en duidelijk te laten merken waar je last van hebt.

De mogelijke oorzaken van een schimmelinfectie bij de zwangerschap

De meeste vrouwen die te maken hebben met een schimmelinfectie door candida, krijgen deze infectie door een combinatie van factoren. Zo kan het immuunsysteem zwakker zijn dan normaal, maar is het ook mogelijk dat je de schimmelinfectie krijgt door een onbalans van de zuurtegraad of de pH-waarde van het lichaam. Daarnaast kan de infectie veroorzaakt worden door een plotselinge verandering in de hormonen, die veroorzaakt wordt omdat je zwanger bent. Het gebruik van bepaalde medicijnen en voedingsmiddelen kan ook voor een schimmelinfectie met candida zorgen, maar vaak is dit geen directe oorzaak. Gebruik je bepaalde medicijnen of voedingsmiddelen en ben je ook nog eens zwanger of heb je een verminderd immuunsysteem, dan kun je wel te maken krijgen met candida.

Een schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het heel normaal dat de afscheiding uit de vagina toeneemt. Dit komt namelijk door een verandering in de hormoonspiegel, die veroorzaakt wordt door het feit dat je zwanger bent. Heb je te maken met een toename van de vaginale afscheiding, dan betekent dit niet meteen dat je een schimmelinfectie hebt. Heeft de afscheiding een vreemde geur of kleur, dan kan dit wel duiden op een schimmelinfectie van candida. Heb je ook nog een branderig gevoel rond en in de vagina, dan is dit ook een symptoom dat kan wijzen op een schimmelinfectie in de vagina. Blijf in dit geval niet rondlopen met je klachten, maar ga naar de dokter om jouw klachten te laten onderzoeken.

Heb je inderdaad te maken met candida tijdens de zwangerschap, dan kan de arts een schimmeldodend middel voorschrijven. Dit middel is uiteraard niet schadelijk voor de baby, maar zorgt er wel voor dat de schimmel gedood wordt voor het kindje geboren wordt.

Heb je te maken met candida tijdens de bevalling, dan kan dit gevolgen hebben voor de baby. Omdat de baby door hetzelfde kanaal (met de schimmel) ter wereld moet komen, is de kans groot dat de infectie doorgegeven wordt. Dit betekent dat de schimmelinfectie rond de mond van de baby komt te zitten en er een infectie ontstaat die ook wel spruw wordt genoemd. Je kunt spruw herkennen bij een baby aan de hand van de kleine plekjes in de mond en keel die witgeel van kleur zijn. Een candida infectie is niet gevaarlijk voor een baby, maar moet wel behandeld worden. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…