Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ziekten Mannelijk Geslachtsorganen: Welke bestaan & Hoe behandel je ze?

Olivier
5 min read

Mannen kunnen héél wat ziektes hebben die een invloed spelen op hun geslachtsorganen. Hieronder vind je de meest acurate problemen die zich kunnen voordoen op je geslachtsorgaan. Uiteraard is het steeds raadzaam om langs te gaan bij je huisarts voor een correcte behandeling.

Erectie-stoornissen

De bloedvaten van de penis verwijden na een seksuele prikkeling. De gladde spiervezels verslappen onder invloed van het parasympatische zenuwstelsel. Gevolg is dat de zwellichamen hierdoor vol stromen met bloed en de penis stijf wordt (erectie). De afvoerende bloedvaten worden dicht gedrukt. Hierdoor blijft de stijfheid van de penis tijdens de seksuele stimulatie gehandhaafd. Dit verschijnsel wordt ook wel de cyclus van Bancroft genoemd. Als de man ouder wordt neemt het erectievermogen af. Net als de seksuele behoefte (libido). Dit gaat geleidelijk. Deze afname noemen we geen impotentie, maar wordt beschouwd als een verschijnsel dat normaal leeftijdsgebonden is. Bij erectiestoornissen is het lastiger om door en tijdens seksuele stimulatie stijf te worden of stijf te blijven. Meer dan een achtste van de mannen boven de 18 jaar heeft wel eens last van erectiestoornissen. Boven de 40 jaar heeft meer dan de helft van de mannen regelmatig last van erectiestoornissen.

Klachten bij erectiestoornissen

Er is sprake van een erectiestoornis als je niet voldoende in staat bent een erectie te krijgen. Of te behouden, waardoor bevredigende seks vaak lastig is. Er hoeft niet meteen sprake te zijn van een stoornis als het een keer niet lukt. Er zijn diverse mogelijke klachten bij erectiestoornissen. Deze kunnen van psychische aard zijn. Bijvoorbeeld een onbevredigend verlangen naar seks (libido), seksuele activiteit (erectie, zelfbevrediging of geslachtsgemeenschap) of seksuele bevrediging (organisme). Maar ook bezorgdheid, een lager zelfvertrouwen, depressies, en stress (zowel fysiek als emotioneel). Ook relationele klachten kunnen optreden. Men heeft minder seksueel contact met de partner en ondervindt ook vaak negatieve interactie met het eigen gezin.

Zaadlozing-storing

Als er niets aan de hand is, wordt bij een normale zaadlozing het sperma uit de pisbuis gedreven.

Bij een deficiënte zaadlozing vindt geen of slechts geringe zaadlozing plaats. We noemen het een vertraagde zaadlozing als de zaadlozing erg langzaam en moeizaam verloopt. Het tegengestelde kan ook aan de hand zijn. Want bij een voortijdige zaadlozing komt de zaadlozing juist te vroeg. Hierdoor treedt er geen of slechts een zwak orgasme op. Iedere man ervaart een verstoorde zaadlozing zeer verschillend. De aandoening leidt wel vaak tot verlies van zelfvertrouwen. En dit kan problemen veroorzaken op zowel het persoonlijke als het relationele vlak.

Vruchtbaarheidsaandoeningen (onvruchtbaarheid)

Onvermogen van de man om kinderen te verwekken kan een gevolg zijn van een probleem bij het mannelijk geslachtsorgaan. Totale onvruchtbaarheid noemt we steriliteit. Verminderde of totale onvruchtbaarheid bij de man kan veel oorzaken hebben. Deze kunnen zeer diverse lichamelijke maar ook psychische oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld impotentie van de man. Of verminderde vruchtbaarheid of gehele onvruchtbaarheid.

Seksuele aandoeningen in vele varianten

Er zijn veel seksuele aandoeningen met een aangeboren oorzaak. Soms zijn de lichamelijke oorzaken pas later ontstaan. Zo bestaat er bijvoorbeeld Anorgasmie: het onvermogen om een orgasme te krijgen. Maar ook Hyperseksualiteit: een sterke seksuele drang die bijna nooit tot bevrediging komt. Ook niet ondanks veel contacten met veel wisselende partners. Naast Impotentie bestaat er ook Interseksualiteit. Bij de geboorte kan het namelijk voorkomen dat de uitwendige geslachtskenmerken niet echt duidelijk mannelijk zijn, terwijl dat bij de inwendige geslachtsorganen wel het geval zijn. De ejaculatiestoornissen: dat zijn de zaadlozing-stoornissen. De erectie-stoornissen: hierbij kan geen of onvoldoende harde of langdurige erectie verkregen worden. Er zijn ook diverse geslachtsorgaan-aandoeningen. Bijvoorbeeld bij de ziekte van Peyronie (penis-kromming). Er kan ook pijn ontstaan aan de geslachtsorganen tijdens een seksuele activiteit. Dat noemen we Dyspareunie. Of Priapisme: een zeer langdurig aanhoudende, erg pijnlijke erectie. Er zijn ook seksuele afkeer-stoornissen. Daarbij heeft men een hevige aversie van alles wat met seks te maken heeft. Er bestaan ook seksuele opwinding-stoornissen. We noemen dat vaak frigiditeit: dan is er geen of onvoldoende vermogen om seksueel opgewonden te raken

SOA

Zonder dat je het weet kan je rondlopen met een SOA, een seksueel overdraagbare aandoening. Door seks kun je namelijk veel verschillende soorten bacteriën, virussen en parasieten oplopen en ook weer overdragen. Ze heten ook niet voor niets seksueel overdraagbare aandoeningen: Soa’s. De vijf meest bekende soa's zijn Chlamydia, Gonorroe, Syfilis, Hepatitis B en HIV. Elke SOA veroorzaakt andere klachten of symptomen. Er zijn wel diverse veelvoorkomende klachten of symptomen die bij een specifieke soa passen. Maar meestal geven deze soa's juist helemaal geen duidelijke klachten. En dan is de enige manier om te ontdekken of je met een soa rondloopt het ondergaan van een test.

De Soa’s zoals Gonorroe, Chlamydia en Syfilis geven vaak wel duidelijke klachten. Die kunnen wel verschillen afhankelijk van de plek waar je besmet bent. Heb je een van de onderstaande klachten rond de penis of pisbuis, dan is het zeker tijd om een bezoek te brengen aan de je huisarts. Zeker bij irritatie of pijn bij het plassen, maar ook bij vochtige afscheiding. Ontstaat er roodheid rond de pisbuis of eikel? Ook dan is een afspraak bij de arts noodzakelijk. En natuurlijk moet je ook bij huiduitslag, bultjes of zweertjes wellicht een test laren uitvoeren. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…