Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen die bij mannen op een SOA kunnen wijzen

Olivier
5 min read

Veel mannen krijgen er ooit mee te maken. Jeuk en puistjes rond je schaamstreek. Vast een SOA. Maar welke dan? Het is niet eenvoudig de verschillende SOA symptomen uit elkaar te houden. Symptomen als vervelende jeuk en vlekjes rondom je schaamstreek. Of vreemde afscheiding uit je penis. Tja, vast een SOA, maar welke is het dan?

Verschillende Soorten SOA's

Een SOA is een ziekte die je kunt opdoen via seksueel contact. Het gaat daarbij om ziekmakende parasieten. Virussen of bacteriën die je aan elkaar doorgeeft. Door middel van sperma. Maar ook door bloed of vaginaal vocht. Maar de ziekten kunnen ook via huidcontact worden overgedragen. Als er sprake is van bloed of bloedingen dan is natuurlijk de kans op het overdragen van ziekteverwekkers groter. Wil je Soa’s echt voorkomen dan is veilig vrijen de enige optie. In Nederland komen ongeveer 10 verschillende Soa’s voor.

De meest gevreesde is HIV. Maar degene die het meest voorkomt is chlamydia. Het lijkt alsof sommige geslachtsziekten vanzelf over gaan. Maar ze sluimeren intussen stiekem verder. In een later stadium kunnen ze dan weer klachten geven. Zoals een ontsteking aan je zaadbal of een ontsteking van je prostaat.

Symptomen

Welke symptomen kunnen op een SOA wijzen? Sommige aandoeningen kunnen op verschillende momenten ook verschillende klachten geven. Dat maakt het soms erg moeilijk om te achterhalen of het om een SOA gaat. En welke dan precies.

Eerste Symptoom: Het plassen doet pijn of je ervaart een branderig gevoel

Dit wijst mogelijk op Chlamydia. De pijn gaat dan ook vaak samen met moeite hebben met plassen of een vreemde afscheiding uit de plasbuis. Het zijn Genitale Wratten als de wratten rozerood tot bruin zijn en ook jeuken of pijn doen. Het is Gonorroe als het in combinatie is met een geelgroene afscheiding uit de penis. Het gaat om de SOA Herpes als je pijn hebt bij het plassen en abnormale afscheiding uit de plasbuis, en er in een eerdere fase al kleine blaasjes en kleine vaste bultjes in de huid rondom de penis zijn ontstaan, die later zweertjes worden. Deze gaan ook weer weg enkele weken nadat je besmet bent geraakt.

Tweede symptoom: Er ontstaan zweertjes, wratten of bultjes

Dit wijst op Genitale wratten als ze een rozerode tot bruine kleur hebben en een bloemkoolachtig uiterlijk. Ze zitten op de anus, de voorhuid, de eikel, het eikelriempje, de penisschacht, of de balzak. En ze zijn niet echt groot. Het gaat om Herpes als ze een kleine week na de infectie zijn ontstaan. Het zijn kleine blaasjes en kleine vaste bultjes. Ze zitten in de huid van je geslachtsdelen. Deze buitjes kunnen vervolgens samenklonteren tot zweertjes. Ze genezen snel en vormen dan korstjes. Het is Syfilis als er een pijnloos zweertje optreedt.

Ze zijn dan ongeveer een cm groot. Maar ze doen meestal geen pijn. Ze kunnen niet alleen voorkomen op de penis. Ze zitten ook wel eens in je mondkeelholte. En rondom de anus of in het rectum. Vaak komen er enkele pijnloze lymfeklier-zwellingen. Later ontstaan er platte natte wratjes rondom je geslachtsdelen en rondom de anus. Het betreft een Hiv-infectie als je ook een vlekkerige huiduitslag krijgt of oppervlakkige slijmvlies-wondjes in de mond, slokdarm of op de geslachtsdelen. Wat vooral erg kenmerkend is zijn de belangrijkste symptomen van HIV. Namelijk koorts, spierpijn, hoofdpijn en zwelling van de lymfeklieren. Soms in combinatie met diarree, longontsteking, leverontsteking. Ook een afwijking in het centrale zenuwstelsel komt bij HIV vaker voor.

Derde Symptoom: Je krijgt jeuk

Dit wijst mogelijk op schaamluis. Het gaat hier om een parasiet, die zich kan verspreiden via beddengoed. Maar ook handdoeken en mensen die naakt tegen elkaar aan liggen geven de beestjes over. De luizen zijn heel erg plat en erg klein.

Het gaat om de SOA Herpes genitaliën als je vooral in het begin veel jeuk hebt in het gebied rondom je penis. Later komen er kleine blaasjes en bultjes. Het kan ook duiden op Schurft (scabies) als op je geslachtsorganen kleine rood paarse bultjes ontstaan. Ze kunnen zich ook bevinden je op je pols, tussen je vingers en in je knieholten. De schurftmijt is de boosdoener. Het overbrengen gaat snel. In andermans bed liggen of andermans kleren dragen kan al voldoende zijn. Het gaat om Genitale wratten als de jeuk ontstaat door de rode tot bruine wratten die je kunt vinden op de gehele penis of anus. Het is Candida als de vooral de eikel van je penis er rood en schilferig uitziet.

Vierde Symptoom: Ongewone afscheiding uit je penis of anus

Het gaat meestal om Gonorroe als je ook nog last hebt van pijn bij het plassen. De afscheiding is dan meestal geelgroen van kleur. De SOA is waarschijnlijk Herpes genitaliën als de afscheiding optreedt een halve maand nadat je besmet bent geraakt. De zweertjes zijn dan al weer genezen. Er is sprake van Trichomonas als het om echt witte afscheiding gaat.

Vijfde Symptoom: Je hebt duidelijk Geelzucht

Bij Hepatitis B heb je niet alleen een gele huid maar ook gelig oogwit. Andere ziekteverschijnselen die bij Hepatitis horen zijn koorts en pijnlijke gewrichten. Maar ook verlies van gewicht, huiduitslag en misselijkheid horen bij het ziektebeeld van Hepatitis B. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…