Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

HIV

Hiv is een virus dat verantwoordelijk dient te worden gehouden voor het ontstaan van de ziekte aids. Het virus kan je lichaam langs diverse wegen binnendringen. Dit wil overigens niet zeggen dat je in je dagelijkse omgang bang moet zijn voor besmetting. Deze kans is dan immers zeer klein.

Het Hiv-virus bevindt zich bij iemand die besmet is bij:

Mannen:

  • Bloed,
  • speeksel,
  • sperma,
  • voorvocht

Vrouwen:

  • Bloed,
  • speeksel,
  • vaginaal vocht,
  • moedermelk

De rol van je afweersysteem

Op het moment dat het Hiv-virus in je lichaam binnen heeft weten te dringen dan zal het je afweersysteem af gaan breken. Normaliter is je afweersysteem erop gericht om je lichaam juist te verdedigen tegen gevaarlijke en schadelijke indringers, zoals ziektekiemen. Zodra het Hiv-virus je afweersysteem echter heeft verzwakt dan zullen allerlei ziekteverwekkers vrij spel krijgen en kunnen deze je ernstig ziek maken. Wanneer dit aan de orde is dan is er sprake van aids.

Symptomen van hiv

Indien je besmet bent geraakt met het Hiv-virus dan zul je daar aanvankelijk niet veel van merken. Soms kun je voor een korte tijd op griep lijkende symptomen krijgen (dit is de zogenaamde fase van acute hiv-infectie). Na enige tijd, soms pas na enkele jaren, kunnen er zich ernstige symptomen manifesteren. Het Hiv-virus heeft dan reeds je afweersysteem voor een groot deel geëlimineerd zodat je niet meer beschermd bent tegen ziekten, die iemand zonder hiv zelden of nooit zou krijgen. Je lijdt dan aan aids.

Behandelen van hiv

Door op tijdig een behandeling te beginnen met een combinatie van hiv-remmers kun je na een Hiv-besmetting nog een lange tijd in leven blijven, zonder ernstig ziek te worden. Het is zelfs mogelijk om aids te voorkomen of uit te stellen. Dankzij de virusremmende medicatie zal de Hiv-infectie in het gros van de westerse landen tegenwoordig beschouwd als een chronische ziekte. In het verleden was je echter ten dode opgeschreven als hiv bij je werd geconstateerd.

Voorkomen van hiv

Je kunt besmet raken met het Hiv-virus door onveilige handelingen te verrichten met besmet bloed en sperma. Een infectie kun je dus het best voorkomen door veilig te vrijen. Bij geslachtsgemeenschap bieden condooms een goede bescherming tegen een infectie. Orale seks is overigens niet veilig als het voorvocht of sperma in je mond terechtkomt. Hoewel het Hiv-virus ook in speeksel voor kan komen, is de virusconcentratie te laag om daadwerkelijk een infectie te kunnen veroorzaken.

Gevolgen van hiv

Indien het Hiv-virus je lichaam binnen is gekomen dan zal het zich aan bepaalde cellen vastgrijpen (CD4 cellen). Het virus zal daarna deze cellen binnendringen en elimineren. De CD4 cellen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak, door bepaalde witte bloedlichaampjes (lymfocyten), van antistoffen tegen ongewenste indringers, zoals ziektekiemen. De gevolgen voor je gezondheid zijn dan ook gigantisch.

Het Hiv-virus zal dus de CD4 cellen uitschakelen, de lymfocyten werken niet meer en de aanmaak van antistoffen neemt af. Kortom: de barrière die ongewenste indringers moet stoppen, zal hiaten vertonen waardoor indringers zonder probleem in je lichaam kunnen vermeerderen en je ziek kunnen maken.

Verloop van hiv

Enkele weken na de besmetting met het Hiv-virus krijg je klachten van acute hiv. Dit is bovendien de fase waarin je van hiv-negatief naar hiv-positief (seropositief) overgaat. Dikwijls zal in deze fase niet snel aan hiv worden gedacht omdat de symptomen veel lijken op die van griep of de ziekte van Pfeiffer. De klachten zullen na een paar weken weer spontaan verdwijnen.

Een hiv-infectie kan vervolgens op twee manieren verlopen:

1. Je bent seropositief zonder dit te weten.

Je bent weliswaar seropositief maar hebt geen klachten. Vaak merk je aanvankelijk niets van de hiv-infectie en je kunt nog jarenlang in goede gezondheid doorleven. Wel kun je een ander met het hiv-virus besmetten tijdens een onveilige vrijpartij.

Indien geen Hiv-remmers worden gebruikt, kan het virus na enige tijd toenemen, en zal je afweersysteem worden aangetast waardoor je uiteindelijk klachten gaat krijgen. De periode dat je klachtenvrij bent blijft na een hiv-besmetting kan enorm variëren van geval tot geval.

Een vergevorderde Hiv-infectie geeft de volgende klachten:

  • vermoeidheid,
  • nachtelijke transpiratie,
  • zonder duidelijk reden lichaamsgewicht verliezen,
  • een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts),
  • hardnekkige diarree,
  • kortademigheid.

De diagnose aids wordt gesteld zodra het hiv-virus je immuunsysteem zoveel heeft beschadigd dat je ziek wordt als gevolg van een infectie die normaliter door je immuunsysteem zonder probleem bestreden kan worden. Dankzij de goede behandelingsmogelijkheden met hiv-remmers is aids in ons land een zeldzaamheid geworden.

2. Je weet dat je seropositief bent.

Zodra je weet dat je seropositief bent, zal een infectie met het Hiv-virus anders verlopen omdat je direct doorverwezen wordt naar een hiv-behandelcentrum. Je bloed zal dan regelmatig gecontroleerd worden op het verloop van de hiv-infectie. Indien zal een behandeling worden gestart om de eerder genoemde klachten te voorkomen.