Een HIV besmetting kan gepaard gaan met een grote verscheidenheid aan symptomen. Het verschilt per persoon welke symptomen optreden en ook het moment waarop dat gebeurt kent geen vast patroon. Was dat wel zo geweest dan was het virus waarschijnlijk een stuk makkelijker te onderdrukken gewest en veel besmettingen te voorkomen.
Maar juist omdat HIV zo grillig is, is het lastig te onderkennen. Je kunt al maanden soms jaren besmet zijn voordat je symptomen krijgt. Heb je in die periode onbeschermd seksueel contact dan kun je anderen dus gemakkelijk besmetten.
De enige manier om uit te sluiten dat je HIV besmet bent is door middel van een test. Eén van de bekende symptomen van HIV is aanhoudende of steeds terugkerende diarree.
Diarree zonder oorzaak
Iedereen heeft wel eens diarree. Dit kan worden veroorzaakt doordat je iets verkeerds hebt gegeten, wat het lichaam zo snel mogelijk wil afvoeren. De diarree is dan vaak van korte duur en echt heel ziek ben je er niet van. Er kan ook sprake zijn van een ernstiger virus, zoals bij voorbeeld het Norovirus dat soms uitbreekt op plaatsen waar veel mensen samen verblijven zoals op grote cruiseschepen of in vluchtelingenkampen in oorlogsgebieden of Derde Wereldlanden.
Maar dan is er altijd een aanwijsbare oorzaak te noemen voor de uitbraak van diarree. Heeft iemand steeds terugkerende diarree zonder dat hiervoor een aanwijsbare oorzaak is aan te wijzen dan zou er sprake kunnen zijn van een HIV besmetting. Ga voor jezelf na of je ergens HIV zou kunnen hebben opgelopen. Is dit het geval, dan is het belangrijk alert te zijn op andere symptomen die te maken kunnen hebben met een HIV besmetting.
Meer symptomen
Als er sprake is van een HIV besmetting dan heb je in de meeste gevallen behalve van chronische diarree ook last van andere gezondheidsproblemen. Veel voorkomende klachten die zouden kunnen wijzen op een HIV besmetting zijn onder andere:
- Hoge koorts zonder aanwijsbare reden.
- Afscheiding uit de vagina, penis of anus.
- Witte uitslag in de mond.
- Vermoeidheid, algeheel gevoel van slapte.
- Terugkerende longontsteking.
- Nachtelijk zweten.
- Onverklaarbaar gewichtsverlies.
Wanneer je behalve constant diarree ook één of meerdere van bovenstaande klachten hebt, dan zou dat kunnen wijzen op een HIV besmetting. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, dus je ongerust maken is pas nodig nadat je een HIV test hebt gedaan. Er kan altijd nog een andere oorzaak zijn.
Het is dan ook belangrijk om je huisarts te bezoeken en je situatie te bespreken. De huisarts kan bloed bij je afnemen voor een HIV test. Wanneer je niet naar de huisarts wilt kun je ook een anonieme HIV test laten doen. Hoe dan ook is het belangrijk om te weten of er wel of niet sprake is van een HIV besmetting.
De HIV test is positief. Heb ik nu Aids?
Een HIV test die een positieve uitslag geeft is zonder twijfel voor iedereen die hem onder ogen krijgt een grote schok, Er gaan allerlei gedachten door je hoofd, en dit kan erg confronterend en verwarrend zijn. Maar HIV is nog geen Aids. HIV wordt tegenwoordig algemeen beschouwd als het voorstadium van Aids en dat voorstadium kan jaren duren.
Sterker nog: er zijn gevallen bekend van HIV besmette personen die hun hele verdere leven nooit Aids kregen. Maar de kans dat je uiteindelijk Aids krijgt is wel degelijk aanwezig dus de uitslag negeren is zeker geen optie. Je zult in ieder geval maatregelen moeten nemen als het gaat om je seksuele omgang.
Altijd een condoom gebruiken bij het vrijen is een absolute noodzaak zodat je je partner niet besmet. Het aantal sekscontacten beperken is sowieso een goed voornemen, ongeacht of je HIV positief bent of niet.
Veel mensen hebben baat bij HIV remmers
Hoewel het een grote belasting is om HIV remmers te slikken, hebben veel mensen die met het virus besmet zijn hier baat bij. De HIV remmers worden steeds beter en zorgen er inmiddels voor dat patiënten soms nog jaren kunnen leven zonder noemenswaardige klachten. Genezen kan nog niet, de wetenschap werkt hard aan een medicijn dat HIV geneest maar zo ver is het helaas nog niet.
Tot die tijd moeten de patiënten het doen met de middelen die het virus afremmen. Dit betekent dagelijks, soms tweemaal daags, een cocktail van verschillende medicijnen slikken. Welke dat zijn verschilt per persoon. Sommigen hoeven maar 1 tablet per dag te slikken, de meesten slikken echter een cocktail en dat dan één- of tweemaal daags, het liefst altijd op hetzelfde tijdstip.