scrollTop top

DOORBRAAK Universiteit van Oxford test vaccin tegen hiv-virus

DOORBRAAK Universiteit van Oxford test vaccin tegen hiv-virus

Vrijwilligers hebben de eerste hiv-vaccinaties gekregen als onderdeel van een proef van de Universiteit van Oxford. De onderzoekers hopen een eerste effectief vaccin te vinden tegen de ziekte waar er al 40 jaar een strijd wordt tegen gevoerd.

Aids heeft al meer dan 32 miljoen mensen het leven gekost. Tot nu toe is er nog altijd geen effectief medicijn gevonden tegen de ziekte. Het onderzoek van Oxford kan een belangrijke stap richting een duurzame oplossing zijn.

De eerste prikken zijn maandag toegediend als onderdeel van een proef om een doeltreffend vaccin tegen hiv te ontwikkelen. De vrijwilligers die deelnemen aan de tests zijn dertien gezonde, hiv-negatieve volwassenen van 18-65 jaar die geacht worden geen hoog infectierisico te lopen. Dit zal worden gevolgd door een nieuwe boosterdosis over vier weken en wetenschappers hopen dat dit ‘een beslissende slag tegen de ziekte kan toebrengen.’

Immuunsysteem stimuleren

Het klinische fase 1-onderzoek heeft tot doel de veiligheid en het vermogen van het vaccin om het immuunsysteem te stimuleren, te evalueren. Onderzoekers testen een vaccin dat een reeks hiv-varianten combineert, waardoor het potentieel tegen alle wereldwijde stammen kan worden ingezet.

‘Een effectief hiv-vaccin is al 40 jaar onbereikbaar’, zei hoofdonderzoeker Prof. Tomas Hanke in een reactie. ‘Deze proef is de eerste in een reeks evaluaties van deze nieuwe vaccinstrategie bij hiv-negatieve personen voor preventie en bij mensen met hiv voor genezing.’ De onderzoekers hopen in april de resultaten van het onderzoek bekend te kunnen maken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  240.149.666
 • Aantal
  doden
  4.893.034
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.279.869
 • Aantal
  doden
  25.747

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!