Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

HIV Symptomen in de mond

HIV
Olivier
5 min read

Mensen die besmet zijn met HIV (Human Immunodeficiency Virus) worden vaak geconfronteerd met verschillende symptomen. Hoe ernstig die zijn en hoeveel hinder de patiënt ervan heeft verschilt van persoon tot persoon. Ook kan het zijn dat de klachten in het begin nog meevallen en naarmate de tijd verstrijkt verergeren.

Wanneer het bekend is dat de patiënt HIV besmet is, dan kunnen HIV-remmers worden ingezet om de symptomen te bestrijden. Maar soms weet de patiënt niet dat hij HIV positief is. En dan komt het soms voor dat de klachten te lang worden genegeerd. Eén van de bekende klachten bij HIV is het ontstaan van witte uitslag en ontstekingen in de mond.

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie die optreedt in de mond. Het veroorzaakt witte uitslag en pijnlijke blaasjes. Het kan het slikken soms erg pijnlijk en daardoor moeilijk maken. Spruw wordt veroorzaakt door de Candida bacterie. Natuurlijk hoeft het niet meteen te betekenen dat je HIV besmet bent wanneer je deze infectie oploopt. Het kan ook een andere oorzaak hebben. Het wordt pas verontrustend wanneer je naast ontstekingen in de mond en slokdarm ook andere klachten hebt.

Een veelheid aan klachten die op HIV kunnen wijzen

Er is een veelheid aan klachten die kunnen wijzen op een besmetting met HIV. Een aantal daarvan zijn:

  • Nachtelijk zweten.
  • Ernstige longontstekingen die regelmatig terugkomen.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
  • Afscheiding uit penis, vagina of anus.
  • Verwardheid en concentratiestoornissen.
  • Misselijkheid en braken.
  • Langdurige en terugkerende diarree.
  • Gezwollen lymfeklieren.
  • Spierpijn en gewrichtspijn.

Sommige van deze klachten treden pas op wanneer de HIV besmetting wat verder is gevorderd maar dit verschilt per persoon. Het is zaak om naar de huisarts te gaan wanneer je meerdere klachten hebt die niet te wijten zijn aan een andere aandoening en die aanhouden of regelmatig terugkomen.

Bestrijding van de symptomen

Natuurlijk is het in de eerste plaats van belang dat de symptomen waar de patiënt op dat moment mee kampt worden bestreden. Dit kan door voor deze klachten specifieke klachten medicatie voor te schrijven zoals antibiotica of een ontstekingsremmer. Maar daarnaast moeten er maatregelen worden genomen om de ziekteverschijnselen van HIV zo veel en zo lang mogelijk te onderdrukken als uit een test blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van HIV besmetting.

Een test geeft duidelijkheid

Een HIV test kan antwoord geven op de vraag of er daadwerkelijk sprake is van een HIV besmetting. De huisarts kan bloed afnemen om deze test te laten doen. Wanneer er inderdaad sprake is van een HIV besmetting kunnen er passende maatregelen worden genomen.

Eén daarvan is dat je de mensen inlicht die eventueel via jou besmet kunnen zijn geraakt. Heb je de afgelopen tijd onbeschermde seks gehad, vertel het dan aan deze partner(s) zodat zij zich eveneens kunnen laten testen.

Heb je een duidelijke aanwijzing via wie je besmet bent geraakt, licht deze persoon dan zeker in, zodat hij of zij zich ook kan laten testen en indien je vermoeden klopt ook maatregelen kan nemen om te voorkomen dat er meer mensen besmet raken.

HIV-remmende medicatie: Veel patiënten hebben er baat bij

HIV is nog niet te genezen. Er wordt hard gewerkt aan een medicijn dat het virus doodt, maar dat is er tot op heden nog niet. Mensen die HIV positief zijn zullen het dus moeten doen met middelen die het virus zo veel mogelijk afremmen. Deze medicijnen zijn zwaar en plegen een behoorlijke aanslag op je lichaam.

Ook hebben ze soms onaangename bijwerkingen waarvoor dan weer aanvullende medicatie moet worden geslikt. Maar feit is dat deze middelen ervoor kunnen zorgen dat je levensverwachting met jaren, soms wel tientallen jaren, wordt verlengd.

Goede voorlichting moet het aantal besmettingen afremmen

In westerse landen is het taboe rond HIV inmiddels gelukkig aardig op zijn retour. Het is niet meer zo dat mensen met HIV als paria’s worden behandeld en bepaalde fabels als dat je HIV kunt oplopen door van hetzelfde toilet gebruik te maken als een HIV patiënt of uit hetzelfde kopje te drinken worden lang niet meer door iedereen geloofd.

Maar toch is er nog veel voorlichting te geven. Nog steeds hebben veel mensen onbeschermd seksueel contact terwijl ze niet van hun partner weten of hij wel of niet besmet is met HIV. Zonder meer aannemen dat iemand “vast niet” besmet is, is een groot risico. Je kunt al na één keer onbeschermde seks met iemand die HIV positief is zelf ook besmet raken. Dus het is altijd verstandig om een condoom te gebruiken.

Pas wanneer je beiden een test hebt gedaan waaruit blijkt dat er geen HIV besmetting is kun je de condooms achterwege laten. Uiteraard ervan uitgaande dat je een homogame relatie hebt.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…