Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wereldaidsdag: 4 misvattingen over hiv ontkracht

HIV
Bram
3 min read

Op 1 december is het Wereldaidsdag. En ook al is onze kennis over de ziekte de voorbije jaren toegenomen, toch blijven er veel mythes over hiv en aids bestaan. Een overzicht.

1. Er is geen verschil tussen hiv en aids

Klopt niet. Hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus: een virus dat je immuunsysteem aantast en je kwetsbaar maakt voor infecties en ziektes. Een hiv-infectie verloopt in verschillende fasen. Aids (verworven immunodeficiëntiesyndroom) is de laatste fase van de hiv-infectie. Bij aids is het afweersysteem ernstig aangetast en verhoogt de kans op ziekte.

2. Je kan hiv oplopen door zweet, urine of speeksel

Ook hier bestaan nog veel misverstanden over. Hiv wordt overgedragen via het lichaamsvocht van een besmet persoon. Dat kan gebeuren via bloed, sperma, vaginale afscheidingen of moedermelk. Het is een virus dat niet lang buiten het lichaam kan overleven, waardoor het niet kan worden overgedragen via zweet, urine of speeksel. Om diezelfde reden kan het ook niet worden overgedragen door muggen.

3. Hiv komt alleen voor bij homoseksuele mannen

Hiv is veel meer dan alleen maar een ‘homoziekte’. Naar schatting leefden er vorig jaar 18.908 mensen met hiv in België en weten 2.059 mensen nog niet dat ze hiv hebben. 48,6% van de mensen die gediagnosticeerd werden met hiv zijn mannen die seks hebben met mannen, 48,3% zijn heteroseksuelen. Dat staat in het hiv-rapport van Sciensano, het vroegere Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid.  

Vroeger geloofde men dat het virus alleen bij homoseksuele mannen voorkwam, terwijl het in werkelijkheid iedereen kan treffen, ongeacht de seksuele geaardheid.

4. Hiv is niet te behandelen

Hoewel er nog geen geneesmiddel tegen bestaat, kan het virus worden behandeld met medicijnen die voorkomen dat het virus zich in het lichaam voortplant. Daardoor kan het immuunsysteem zichzelf herstellen en verdere schade wordt op die manier voorkomen. Meer nog, door de medicatie wordt de hoeveelheid van het virus in het bloed zo laag dat het niet meer vastgesteld kan worden en ook niet kan overgedragen worden, zelfs niet door onbeschermd seksueel contact.

Het virus kan heel gemakkelijk resistent worden, dus meestal wordt een combinatie van medicijnen voorgeschreven. Als je hiv hebt, moet je de rest van je leven medicijnen nemen en zelfs als je slechts een paar dosissen mist, kan het risico dat de behandeling niet werkt toenemen.

Rode lintjes en totebags

De komende dagen deelt Sensoa rode lintjes uit op verschillende locaties. Die kan je opspelden om je solidariteit te tonen met mensen met hiv of aids. In shoppingcentra in onder andere Gent en Antwerpen worden ook gratis totebags uitgedeeld. Je vindt meer info terug op: sensoa.be

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…