Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

HIV Symptomen incubatietijd

HIV
Olivier
5 min read

HIV (Human Immunodeficiency Virus) is een snel muterend virus dat bij de mens de ziekte Aids kan veroorzaken. Je loopt een HIV besmetting op via contact met iemand die al eerder is besmet. Dit contact verloopt meestal via onbeschermd seksueel contact, maar je kunt ook een besmetting oplopen door in contact te komen met bloed van een besmet persoon. Met name wanneer je in de gezondheidszorg werkt en in aanraking komt of zou kunnen komen met mogelijk besmette patiënten is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te nemen.

Jaarlijks raken nog steeds vele duizenden mensen besmet met het HIV virus en genezing is nog steeds niet mogelijk. Wel is het zo dat niet iedereen die een HIV besmetting oploopt ook daadwerkelijk Aids krijgt. En dan nog is het zo dat het soms jaren kan duren voordat Aids zich manifesteert en de patiënt daadwerkelijk ziek wordt. De incubatietijd tussen het moment van besmetting en het moment dat het virus in het lichaam kan worden aangetoond bedraagt twee tot acht weken, maar verschilt per persoon.

Welke symptomen kun je krijgen tijdens de incubatietijd?

Heb je een onveilig sekscontact gehad of ben je in aanraking gekomen met besmet bloed, dan kun je in de periode daarna last krijgen van griepachtige verschijnselen. Alleen een HIV test kan antwoord geven op de vraag of er daadwerkelijk sprake is van een besmetting met het HIV virus. Voordat je ziek wordt door Aids, kan het nog jarenlang goed met je gaan. Je doet er verstandig aan om een HIV test te laten doen wanneer je een risico hebt gelopen en je hebt last van één of meer van de volgende verschijnselen:

Wanneer je één of meer van deze verschijnselen hebt en er bestaat een kans dat je een HIV besmetting hebt opgelopen dan is het verstandig om dit te laten testen.

De behandeling van HIV

Zoals gezegd betekent een HIV besmetting niet dat je binnen afzienbare tijd aan Aids zult overlijden. Je kunt sowieso nog jarenlang leven zonder dat je symptomen krijgt. Er is wat dat betreft nog veel onderzoek nodig naar HIV omdat de ziekteverschijnselen zeer divers zijn. Er zijn ook mensen die HIV positief zijn getest maar desondanks nooit ziek worden. De wetenschap heeft hier geen verklaring voor.

HIV-remmers

Ben je getest op HIV en is de uitslag positief, dan kan je behandelend arts een cocktail van medicatie voorschrijven om de symptomen van het virus te remmen en het moment dat HIV overgaat in Aids, het laatste stadium, zo lang mogelijk uit te stellen. Het slikken van deze HIV-remmers moet niet worden onderschat.

Het zijn zware antivirale middelen die een hoge belasting betekenen voor het lichaam. Maar de levensverwachting wordt er wel aanzienlijk door verlengd.

Behandeling van de ziekteverschijnselen

Vanzelfsprekend moeten ook de ziekteverschijnselen worden behandeld. Een longontsteking moet worden bestreden, evenals een meningitis (hersenvliesontsteking) Ook deze aandoeningen kunnen levensbedreigend zijn voor een HIV-patiënt omdat de weerstand ernstig is aangetast.

Het Kaposi-sarcoom, de meest voorkomende vorm van kanker die door HIV wordt veroorzaakt, wordt behandeld met chemotherapie, bestraling en medicatie.

HIV is niet te genezen

Het HIV virus dat Aids kan veroorzaken is nog steeds niet te genezen. Hoewel er voortdurend onderzoek wordt gedaan en wetenschappers er alles aan doen om een medicijn te vinden dat het virus geneest is dat tot op heden nog niet gelukt. Het is en blijft dus noodzakelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je een besmetting oploopt. Beperk het aantal sekscontacten, en als je toch wisselende contacten hebt, gebruik dan bij vaginale, orale of anale seks altijd een condoom.

Ook wanneer je je partner langer kent is het verstandig om beiden een HIV test te laten doen alvorens zonder condoom seks te hebben. En dan nog moet je er dus op vertrouwen dat je partner naast jou met niemand anders onveilige seks heeft. Dit kan een belasting zijn voor je relatie, maar bedenk dat het vele malen erger is om een HIV besmetting op te lopen dan er op staan dat er tijdens het vrijen een condoom wordt gebruikt en op enig moment het doen van een HIV test bespreekbaar te maken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…