Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lymfekliervergroting

Een lymfekliervergroting is een vergroting of verdikking van de lymfeklier door een ophoping van lymfocyten. Een lymfekliervergroting komt voornamelijk voor in de hals of onder de oksels, waar deze vergroting direct gevoeld kan worden onder de huid. Het feit dat een lymfekliervergroting veel voorkomt in de hals of onder de oksels, is simpelweg omdat hier grote aantallen lymfeklierten te vinden zijn. Een lymfekliervergroting is geen zeldzame aandoening, dus als je te maken hebt met een lymfekliervergroting ben je niet de enige die hier ooit last van heeft gehad. Zeker bij kinderen komt een lymfekliervergroting in de hals veel voor.

Op deze pagina lees je meer over een lymfekliervergroting. Zo lees je hoe een lymfekliervergroting wordt veroorzaakt en welke symptomen je hebt bij een lymfekliervergroting. Tot slot lees je wat je kunt doen om een lymfekliervergroting te bestrijden en jouw lymfeklieren weer te laten verkleinen.

De oorzaken van een lymfekliervergroting

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een vergrote lymfeklier. In de meeste gevallen is deze oorzaak onschuldig, maar in enkele gevallen kan een lymfekliervergroting ook duiden op een achterliggende aandoening van ernstiger aard. De verschillende mogelijke oorzaken voor een lymfekliervergroting, zijn de volgende oorzaken:

  • Systeemaandoeningen, zoals reumatoïde artritis. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Ook kan lupus eruthematodes leiden tot een vergroting van de lymfeklier. Dit is een auto-immuunziekte die je huid, gewrichten en interne organen aan kan tasten. Op deze manier kunnen ook de lymfeklieren aangetast worden.
  • Een infectie, bijvoorbeeld veroorzaakt door parasieten, schimmels, virussen of bacteriën.
  • Metastasering of uitzaaiing: als kankercellen zich verplaatsen door de lymfeklieren, kunnen deze tevens opzwellen en vergroten.
  • Kanker in de lymfeklieren, zoals de non-Hodgkin en Hodgkin-lymfomen.

In de meeste gevallen wordt een lymfekliervergroting echter veroorzaakt door een onschuldige infectie in het lichaam, zoals veroorzaakt door een parasiet, schimmel, virus of bacterie. Zo kun je te maken krijgen met een lymfekliervergroting als je last hebt van een infectie in de bovenste luchtwegen of een keelontsteking, als de infectie in de lymfeklieren terecht komt. Hierdoor gaan de lymfeklieren ontsteken en krijg je last van lymfekliervergroting. In de meeste gevallen is een lymfekliervergroting dus vrij onschuldig.

De symptomen van een lymfekliervergroting

Een lymfekliervergroting wordt vaak gemakkelijk herkend. Dit komt omdat een lymfeklier normaliter de grootte heeft van een erwt, maar bij een lymfekliervergroting de grootte kan hebben van een knikker. En omdat lymfeklieren dicht onder de huid liggen, voel je de vergroting van de lymfeklier erg goed. Andere symptomen waar je een lymfekliervergroting aan kan herkennen, zijn de volgende:

  • Een opgezwollen lymfeklier
  • Een pijnlijke lymfeklier
  • De huid rondom de opgezwollen lymfeklier is warm
  • De huid rondom de opgezwollen lymfeklier heeft een rode gloed

Wat te doen bij lymfekliervergroting?

Als je last hebt van een lymfekliervergroting door een infectie, gaat je lichaam zelf aan de slag om deze infectie te verjagen. Bovenstaande symptomen van een lymfekliervergroting zijn hier het bewijs van. Zo laat het lichaam de huid rondom de lymfeklier opzwellen, zodat witte bloedlichaampjes hier gemakkelijker bij kunnen. Hierdoor kan de infectie in de lymfeklier gemakkelijker bestreden worden. Daarnaast wordt de lymfeklier pijnlijk, zodat het aanbrengen van verdere schade aan de lymfeklier wordt voorkomen.

Zo ga je voorzichtiger om met de pijnlijke plek onder je huid, waardoor je er minder snel tegenaan stoot. Tot slot wordt de plek warm, omdat infecties minder goed kunnen overleven in een warme temperatuur. Bovenstaande symptomen zijn dan ook eigenlijk het bewijs dat jouw lichaam zelf hard vecht om de infectie in de lymfeklieren te bestrijden. Hier hoef je dus verder zelf geen actie voor te ondernemen.

Ben je bang dat jouw lymfekliervergroting wordt veroorzaakt door een andere oorzaak, zoals kanker of een auto-immuunziekte? Dan is het aan te raden om even langs de huisarts te gaan om de oorzaak van de lymfekliervergroting te laten onderzoeken.

Niets gevonden