Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Griep Symptomen

shana
4 min read

Griep is, anders dan veel mensen nog altijd denken, niet hetzelfde als verkouden zijn. Niet alleen word je door een ander virus ziek maar ook krijg je te maken met verschillende symptomen. Als je griep hebt dan zullen er bijvoorbeeld in korte tijd symptomen optreden en ga je je dus in een paar uur tijd flink ziek voelen.

Symptomen van griep

Je krijgt bij griep opeens last van:

 • een sterk verhoogde lichaamstemperatuur (hoge koorts),
 • je bent verhit,
 • je transpireert meer dan normaal,
 • koude rillingen,
 • spieren in heel je lichaam gaan pijn doen,
 • keelpijn,
 • een loopneus,
 • hoofdpijn,
 • een droge, heftige hoest.
 • Je hebt helemaal geen zin in eten,
 • je bent je ontzettend moe,
 • je voelt je slap,
 • je hebt een algeheel gevoel van ziek zijn.

De koorts en de diverse pijnen worden veroorzaakt doordat je lichaam reageert op de virale aanval die gaande is. Je lichaam zal namelijk op allerlei manieren proberen om het verantwoordelijke virus de baas te worden en de aanval af te weren. De afweer van je lichaam zal daardoor extra energie nodig hebben met als gevolg dat er allerlei pijnen en pijntjes kunnen ontstaan.

Hoelang blijf je symptomen houden?

Op het moment dat je verder volkomen gezond bent dan zal je je ongeveer een week ziek blijven voelen. Je lichaamstemperatuur in die periode tussen de 38 en de 40 graden Celsius liggen. De dag na de manifestatie van de eerste symptomen zal de koorts echter het hoogst zijn en doorgaans één tot vijf dagen aan blijven houden. In de periode dat je griep hebt dan lig je het liefst rustig in je bed en wil je vaak alleen maar slapen.
Het grootste deel van de griepsymptomen zal na twee dagen tot een week geleidelijk weer verdwijnen. De hoest, die ook een typisch symptoom is van griep, zal daarentegen dikwijls nog ruim twee weken aanwezig blijven. Om die reden zal het ook meestal twee weken duren voordat je je helemaal beter voelt. Je zult je doorgaans nog erg moe en uitgeblust voelen nadat je een week griep door hebt gemaakt. Dit is overigens volkomen normaal omdat de strijd van je afweersysteem tegen het griepvirus veel energie heeft gevraagd van je lichaam.

Complicaties bij griep

Voor het gros van de mensen is griep feitelijk alleen maar een vervelende periode waarin je je flink ziek voelt. Voor bepaalde risicogroepen is dit echter een heel ander verhaal: zij kunnen immers ernstig ziek worden door een besmetting met een griepvirus. Het virus zal dan het weefsel van hun longen beschadigen met een acute bronchitis of zelf een longontsteking tot gevolg. Je dient dus een gezond en sterk lichaam te hebben om een griepaanval zonder problemen te boven te komen. Wanneer je, bijvoorbeeld als gevolg van een chronische ziekte of veroudering, te veel bent verzwakt dan kan een besmetting te veel energie van je lichaam vergen.

Indien je, als je tot één of meerdere risicogroepen behoort, een griepprik hebt gekregen dan zullen de symptomen tijdens een aanval van griep vaak beduidend minder zijn. Of een griepprik dit effect heeft, zal afhangen van het soort vaccin. Het gebruikte vaccin dient dan immers, het dode of verzwakte, virus te bevatten waar je op dat moment door bent besmet. Je lichaam zal dan namelijk de kans hebben gekregen om al antistoffen tegen dit specifieke virus aan te maken. Het elimineren van het virus zal daardoor een stuk gemakkelijker, en dus met minder klachten, verlopen.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…