Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Griepepidemie?

Anaïs Foriers
4 min read

Tussen 20 en 26 januari 2020 hebben ongeveer 245 mensen per 10.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor symptomen van griep. De epidemische drempel voor de griep is daarmee voor de eerste keer dit jaar overschreden in ons land. Het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano waarschuwt voor een griepepidemie die voor de deur staat.

Het is nog niet officieel

Er is pas officieel sprake van een griepepidemie als aan de volgende twee voorwaarden voldaan wordt: de epidemische drempel moet gedurende ten minste twee opeenvolgende weken overschreden worden én minstens 20 procent van de respiratoire stalen moet na analyse door Sciensano positief blijken te zijn.

Tijdens de winters heerst er in ons land elk jaar een epidemie van griep die ongeveer drie tot tien procent van de inwoners treft en een achttal weken blijft hangen. 

Wat zijn de symptomen van griep? 

Wie griep heeft, voelt zich moe, heeft last van zijn spieren en voelt duidelijk dat er iets aan de hand is. Naast de symptomen van een verkoudheid – denk maar een hoofd- en keelpijn, neusloop en hoesten – veroorzaakt een griep dus ook koorts, rillingen, uitputting, spierpijn en hevige zweetbuien.  

Griep wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Doordat er veel verschillende virussen zijn, kunnen de symptomen bij de één veel duidelijker zijn dan bij de ander. Over het algemeen steken de symptomen wel heel snel de kop op. Je kunt ’s ochtends kiplekker opstaan en ’s avonds een algemeen malaisegevoel hebben. 

Hoe kan de overdracht van griep ingeperkt worden? 

  • Wie griepsymptomen heeft, raadpleegt het best zo snel mogelijk zijn huisarts en volgt zijn of haar aanbevelingen nauw op.
  • Blijf thuis en vermijd (in het mate van het mogelijke) overbodig contact. Schud bijvoorbeeld zeker geen handen. 
  • Gebruik een ontsmettende handgel of was de handen grondig op regelmatige basis met water en zeep.
  • Hoest in een papieren zakdoekje en gooi het na gebruik onmiddellijk weg. Heb je geen zakdoek? Hoest dan tegen je arm en niet in je handen. 

Is het nuttig om je nu nog te laten vaccineren ? 

De vaccinatieperiode loopt van half oktober tot midden december waardoor de beschikbaarheid van het vaccin op dit moment niet meer gegarandeerd is. Mensen die een verhoogd risico lopen, doen er goed aan hun huisarts te raadplegen. De volgende mensen behoren tot de risicogroep:

  • Verzorgend personeel
  • Mensen met een chronische ziekte
  • 65-plussers 
  • Zwangere vrouwen
  • Iedereen die opgenomen is in een zorginstelling

Wat doen indien je een grieperig gevoel hebt? 

Antibiotica heeft geen nut aangezien griep veroorzaakt wordt door een virusinfectie. Het is vooral belangrijk dat je luistert naar je lichaam en het de nodige rust geeft. Alleen zo kan je afweerssysteem zijn werk doen. De volgende tips kunnen helpen om zo snel mogelijk komaf te maken met het grieperig gevoel: 

  • Drink veel water en eet lichte en voedzame maaltijden.
  • Zorg dat je kamer voldoende verlucht wordt.
  • Neem op regelmatige basis een warme douche en kruip daarna weer onder de wol. Je doorbloeding wordt hierdoor gestimuleerd. 
  • Laat je koorts even gaan. Je lichaam probeert door de hoge temperaturen de virussen te doden. 
Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…