Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 misverstanden over de griep

Camille
4 min read

Helaas, het griepseizoen is opnieuw begonnen! Elk jaar steken hardnekkige geruchten en misverstanden over de griep de kop op. Hieronder de 10 meest voorkomende misverstanden op een rijtje.

1: De griep veroorzaakt door griepvaccin

Dit eerste misverstand is een erg hardnekkige, want mensen blijven het nog steeds geloven. Je kunt echt niet ziek worden als je een griepprik gaat halen, omdat het vaccin op basis van een inactief, ofwel dood virus wordt gemaakt. In heel erg uitzonderlijke gevallen zouden mensen koortsachtige symptomen als reactie op de vaccinatie kunnen krijgen, maar daar blijft het ook wel bij.

2: Griepvaccin is een 100% garantie om griepvrij te zijn

Ook al haal je een griepvaccin, het is nog geen garantie om de winter zonder griep door te komen. Uit onderzoek van het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding (CD) is gebleken dat een vaccinatie slechts voor 60 procent bescherming kan bieden. Daarbij kun je het virus ook in het tweetal weken die het vaccin nodig heeft om goed effect te hebben oplopen. Dus echt verzekerd van een griepvrije winter ben je hierdoor nooit.

3: Antibiotica is redder tegen de griep

Het is een feit dat antibiotica bacteriën bestrijdt. Ook is het een feit dat griep, maar ook snotvallingen door virussen worden veroorzaakt. Zware antibiotica zijn zelfs in staat om goede bacteriën uit te roeien, terwijl die juist helpen om infecties tegen te gaan. Antivirale medicatie zoals Tamiflu en anderen, zijn ook geen magische geneesmiddelen, hoewel volgens een aantal experts deze wel de duur van de griep kunnen verkorten en het besmettingsrisico kleiner kunnen maken.

4: Natte haren buiten zorgen voor griep

Oma’s en moeders hebben dit waarschijnlijk aan ons allemaal verteld, maar natte haren in de kou lokken echt geen griep uit. Ook zonder jas naar buiten zorgt er niet voor dat je meteen ziek wordt. De enige manier om de griep te krijgen is door in rechtstreeks contact met het virus zelf te komen. Dat kan natuurlijk wel gebeuren als je met weinig kleren aan de vrieskou in gaat lopen.

5: Geen griepsymptomen, niet besmettelijk

20 tot 30% van de mensen heeft de griep zonder symptomen, maar draagt het virus wel met zich mee en zijn dus gewoon besmettelijk.

6: Buikgriep is een soort influenza

Buik- of zomergriep heeft geen verband met het influenzavirus. Maar wordt door enterovirussen of norovirussen veroorzaakt.  Het woord griep wordt zo vaak bij aandoeningen gebruikt dat het zijn betekenis een beetje heeft verloren.

7: Griepprik helpt alleen bij bejaarden

Hoewel oudere mensen van boven de 60 jaar meer kans hebben om het virus op te lopen, werkt de griepprik ook bij jongere mensen. Maar het is geen garantie om griepvrij te blijven.

8: Griep is een zware vorm van verkoudheid

De symptomen lijken op elkaar, maar de verkoudheid en de griep hebben niets met elkaar te maken en worden door verschillende soorten virussen veroorzaakt.

9: Kippensoep helpt je van de griep af

Hoewel dat heel mooi zou zijn, is het eerder een middel om je te troosten. Er is in ieder geval geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat kippensoep je (sneller) van de griep af zal helpen.

10: Weerstand tegen griep opbouwen door met raam open te slapen

Gezonde, frisse lucht is altijd fijn, vooral in de slaapkamer. Maar als je met het raam open gaat slapen, bouw je geen weerstand tegen de griep op. Het is en blijft een virus dat je gewoon op kunt lopen, ook als je heel gezond bent.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…