Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat zijn de risico’s van orale seks?

Olivier
5 min read

Vele jaren lang werd gedacht dat orale seks voor honderd procent veilig was. Orale seks is inderdaad veiliger dan geslachtsgemeenschap, maar nieuwe studies tonen aan dat ook orale seksuele handelingen bepaalde risico’s met zich meebrengen. Ben je benieuwd welke risico’s er kleven aan orale seks? Lees dan meer over de belangrijkste risico’s van deze seksuele handelingen in dit artikel en lees bovendien op deze pagina hoe je de risico’s van orale seks kunt vermijden.

Chlamydia

Uit onderzoek is gebleken dat zowel mannen als vrouwen Chlamydia kunnen krijgen door het geven van orale seks. In dit geval komt de soa voor in de keel, waar de soa terecht is gekomen door orale seks te geven aan een seksuele partner. Je kunt Chlamydia overigens niet krijgen door tongzoenen of door elkaar masturberen, maar wel door orale seks.

Herpes

Het klinkt misschien vreemd, maar voornamelijk de persoon die de orale seks krijgt loopt het risico op een besmetting met Herpes. In dit geval heeft de persoon die orale seks heeft al te maken met deze infectie, die doorgegeven kan worden op de ander door middel van orale seks. Denk dus niet dat je geen risico loopt als je enkel orale seks krijgt en niet zelf geeft, want dit is dus niet het geval.

Humaan papillomavirus (HPV)

Het HPV-virus kan doorgegeven worden bij het geven of krijgen van orale seks. Heb je het HPV-virus, dan krijg je te maken met genitale wratten en kun je als vrouw zelfs baarmoederhalskanker krijgen. Mannen met HPV hebben meer kans op peniskanker, dus het is zeker een virus om te vermijden. Geef je orale seks en kom je in aanraking met het HPV-virus, dan kan dit voor keelkanker zorgen. Tegen bepaalde types van HPV bestaat momenteel een goed werkend vaccin, maar het is beter om te voorkomen dat je met dit virus in aanraking komt.

Hepatitis A, B en C

Hepatitis B wordt overgedragen via feces of bloedingen aan de anus, wat betekent dat je door middel van orale seks ook in aanraking kunt komen met deze ziekte. Dit geldt overigens niet alleen bij Hepatitis B, maar ook voor Hepatitis A die ook veroorzaakt kan worden door een besmettingshaard rond de anus. Hepatitis C wordt meestal niet overgedragen door seksueel contact, maar dit betekent niet dat het onmogelijk is. Zowel Hepatitis A als Hepatitis B en C kun je dus krijgen door orale seks te geven.

Vaginale infecties

Candida albicans is een vaginale infectie die slechts zelden overgedragen wordt door seksueel contact, maar door orale seks kan de vrouw wel vatbaar worden voor een terugkerende infectie. Dit komt omdat de candidasporen in het speeksel van de partner overleven, waardoor de vrouw door orale seks steeds weer in aanraking komt met de candidasporen. Bovendien heeft niet alleen de vrouw last van de candidasporen in het speeksel, maar kan dit ook bij de partner voor problemen zorgen. Zo kunnen de sporen bij de partner voor een ontsteking in de keelholte zorgen.

Syfilis

Mensen met Syfilis in de mond vertonen niet altijd symptomen, waardoor deze soa vaak overgedragen wordt door orale seks te geven. Voornamelijk homoseksuele mannen krijgen vaak Syfilis door orale seks.

HIV

Tot slot is er nog het risico van HIV. Orale seks waarbij sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt, is namelijk niet veilig. De kans is klein dat je HIV krijgt als je niet in de mond klaarkomt of buiten de menstruatieperiode orale seks geeft, maar als je wel in de mond klaarkomt of in de menstruatieperiode orale seks geeft is het risico al veel groter. Krijg je orale seks van iemand met HIV, dan kun je zelf overigens alleen HIV krijgen als die persoon wondjes in de mond heeft.

Het vermijden van de risico’s van orale seks

Wil jij de risico’s van orale seks mijden, maar wil je niet dat je helemaal geen orale seks meer kunt geven of krijgen? Gebruik dan onderstaande tips om de risico’s van orale seks te mijden:

  • Heb je de symptomen van een soa? Houd je dan alleen bezig met orale seks als je gebruik maakt van een condoom of zogeheten beflapje. Wil je altijd veilig orale seks geven of krijgen, dan gebruik je deze hulpmiddelen altijd.
  • Vermoed je dat je een soa hebt opgelopen, dan laat je jezelf meteen testen. Twijfel niet, maar ga meteen naar de huisarts voor een test.
  • Gebruik geen mondwater voor je orale seks gaat geven en poets je tanden ook niet voor de daad. Doe je dit wel, dan is je mond namelijk kwetsbaarder en dit wil je natuurlijk voorkomen. 
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…