Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Herpes genitalis

Herpes genitalis wordt ook regelmatig aangeduid met de term genitale herpes. Het betreft een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die het gevolg is van een besmetting met het herpes simplexvirus. Herpes genitalis kan tot genitale klachten leiden en het virus zal bovendien voor de rest van je leven in je lichaam aanwezig blijven.

Op het moment dat je eenmaal bent besmet met het virus dan hoef je overigens niet altijd klachten te hebben. In het verleden werd gedacht dat herpes genitalis enkel en alleen door het zogenaamde HSV-2 virus kon worden veroorzaakt. Echter door de toename van orale seks is vast komen te staan dat niet alleen varianten van het HSV-2 maar ook HSV-1 herpes genitalis kunnen veroorzaken.

Symptomen van herpes genitalis

De symptomen van herpes genitalis beginnen met een zogenaamde prodromale fase. In deze fase heb je last van:

Na deze prodromale fase zullen zich blaasjes gaan vormen.

  • Bij een man kunnen dergelijke blaasjes ontstaan op de penisschacht, de schaamstreek, de binnenzijde van de dij, de billen en/of op de anus.
  • Bij een vrouw kunnen de schaamlippen, de clitoris, de billen, de anus en de rest van de schaamstreek door de blaasjes aan zijn gedaan. De blaasjes zullen na enige tijd veranderen in pijnlijke zweertjes, die geleidelijk in zullen drogen.

Besmetting met herpes genitalis

Het virus, dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van herpes genitalis, wordt in de regel door middel van huid-op-huid-contact op anderen overgedragen. De overdracht kan echter ook op een indirecte wijze plaatsvinden, zoals door het gemeenschappelijk gebruik van lippenbalsem of lippenstift.

Op het ogenblik dat er sprake is van een genitale overdracht van het virus dan kun je genitale klachten ontwikkelen, orale overdracht kan daarentegen een koortslip veroorzaken. Het herpes virus is in staat om tot wel vier uur buiten het menselijk lichaam in leven te blijven, in het bijzonder in een vochtige- en warme omgeving is de overlevingskans van dit virus erg groot.

Behandelen van herpes genitalis

Over het algemeen is er geen medische behandeling nodig bij herpes genitalis. De klachten verdwijnen dan spontaan. Op het moment dat herpes genitalis echter zeer ernstige (pijn)klachten of erg frequent de kop opsteekt dan kan je huisarts antivirale geneesmiddelen voorschrijven. Dit soort geneesmiddelen kunnen een uitbraak van herpes genitalis verkorten. Voorwaarde is wel dat je met deze behandeling dient te starten binnen 72 uur na de manifestatie van de eerste symptomen van een naderende uitbraak. Tevens kunnen dergelijke geneesmiddelen bij een zogenaamde dagelijkse onderdrukkingstherapie de kans op uitbraken en besmetting van andere personen af laten nemen.

De kans op besmetting van andere personen, ook al heb je als drager van het virus geen zichtbare symptomen, blijft zelfs bij een correct gebruik van de geneesmiddelen op de loer liggen. Ook onderdrukkingstherapie kan de kans op uitbraken nooit volledig wegnemen. Tot op de dag van vandaag is er (nog) geen genezing mogelijk voor een besmetting met het herpesvirus.