Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Herpes Simplex type 2

Olivier
5 min read

Herpes Genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening, ook wel soa genoemd. Het betreft een soa die branderige blaasjes op de huid geeft op de penis, de vagina of de anus voorkomt. De blaasjes komen ongeveer een week na de besmetting en worden veroorzaakt door het virus dat in de blaasjes zit. Heb je eenmaal Herpes Genitalis gehad, dan blijft dit virus altijd in je lichaam aanwezig. Helaas zijn er nog geen medicijnen gevonden die het virus voor eens en voor altijd kunnen doden, dus je blijft besmettelijk voor anderen als je deze soa eenmaal gehad hebt. Heb je Herpes Genitalis, dan moet je altijd je seksuele partner(s) waarschuwen dat je deze soa hebt.

Op deze pagina lees je meer over Herpes Genitalis. Zo lees je wat de symptomen zijn van deze soa, maar ook hoe de soa overgedragen wordt en hoe je er vanaf komt.

De klachten van Herpes Genitalis

Als je Herpes Genitalis hebt, krijg je te maken met enkele vervelende klachten. Welke klachten je krijgt, is onder andere afhankelijk van het feit of je een man of een vrouw bent.

De klachten die je kunt krijgen als je een vrouw bent en Herpes Genitalis hebt opgelopen, zijn de volgende:

  • Jeuk
  • Een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel
  • Rode plekjes op de huid of slijmvliezen
  • Blaasjes of zweertjes op of rond de vagina
  • Blaasjes of zweertjes op moeilijk zichtbare plekken, zoals rond de anus
  • Pijn bij het plassen

De klachten die je kunt krijgen als je een man bent en Herpes Genitalis hebt opgelopen, zijn de volgende:

  • Jeuk
  • Een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel
  • Rode plekjes op de huid of slijmvliezen
  • Blaasjes of zweertjes op of rond de penis
  • Blaasjes of zweertjes op moeilijk zichtbare plekken, zoals rond de anus
  • Pijn bij het plassen

Bij zowel vrouwen als mannen geldt dat de eerste klachten van het Herpesvirus ongeveer een week na de besmetting optreden. Je kunt last krijgen van pijn, koorts en opgezette klieren en bovendien verschijnen nu ook de eerste blaasjes. Ongeveer drie weken na het verschijnen van de blaasjes, drogen de bultjes in. Het lijkt nu of het virus verdwenen is, maar in feite kunnen er gewoon weer nieuwe blaasjes ontstaan. Je hebt meer kans op een nieuwe Herpes aanval als je ongesteld bent, een lage weerstand hebt of met griep te maken hebt.

Het overdragen van Herpes Genitalis: hoe werkt dat?

Het virus dat achter de soa Herpes Genitalis zit, dringt het lichaam binnen via de huid en het slijmvlies van bijvoorbeeld de mond, de penis, de vagina of de anus. Een groot nadeel van het virus, is het feit dat condooms je niet voor 100 procent tegen het virus beschermen. Daar komt nog bij dat het virus ook overgedragen kan worden via de vingers of mond naar andere delen van het eigen lichaam of het lichaam van een ander. Je moet dus goed opletten en zeker als je Herpes Genitalis hebt, want dit is erg besmettelijk.

Van Herpes Genitalis af komen: belangrijke tips

Als je Herpes Genitalis hebt, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Het is belangrijk om te weten dat je niets kunt doen tegen het virus in je lichaam, maar dat je de (zichtbare) klachten van Herpes Genitalis wel kunt behandelen. De beste manier om Herpes Genitalis te behandelen, is door hiervoor geschikte medicijnen te gebruiken. De medicijnen die je gebruikt zorgen er niet alleen voor dat de Herpesaanval korter wordt, maar ook dat de klachten verdwijnen.

Enkele andere tips die je kunt raadplegen om zo snel mogelijk van de klachten van Herpes Genitalis af te komen, zijn de volgende:

  1. Begin zo snel mogelijk met de medicijnen, het liefst direct na het starten van een nieuwe aanval.
  2. Overleg met je arts over een langdurige behandeling als je zes keer per jaar of meer last hebt van een Herpesaanval.
  3. Vermijd seksuele activiteiten als je een Herpesaanval hebt of gebruik in ieder geval een condoom.
  4. Raak de blaasjes niet aan.
  5. Was je handen grondig als je de geïnfecteerde huid toch hebt aangeraakt.

Verder wordt aangeraden om je seksuele partners te waarschuwen als je Herpes Genitalis hebt. Heb je kortgeleden seks met iemand gehad, dan is de kans namelijk groot dat je de soa van hen hebt gekregen of hen hebt besmet met de soa. Om hun klachten te verminderen, is het belangrijk om hen op de hoogte te brengen van jouw soa en hen de mogelijkheid te geven een soa test te doen en een behandeling met medicijnen te starten. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…