Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Witte vloed

Witte vloed is heel gewoon en wordt ook wel vaginale afscheiding genoemd. Het komt uiteraard alleen bij vrouwen voor en is een teken van vruchtbaarheid van het lichaam. Vaak heeft de witte vloed een reinigende functie om bacteriën uit de vagina te houden en met de vloed naar buiten te brengen. De kleur is overigens lang niet altijd wit en kan soms ook bruin of geel zijn. Vaak is dit afhankelijk van de maand. Vlak voordat een vrouw begint te menstrueren is de witte vloed vaak bruin en ook na afloop van de menstruatie. Soms kan witte vloed abnormaal veel worden. Vaak is er dan iets anders aan de hand. Het is dan handig om de oorzaak van de abnormale witte vloed te achterhalen.

Oorzaken abnormale witte vloed

Abnormale witte vloed kan ontstaan doordat je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. Bij een vaginale schimmelinfectie heb je vaak niet alleen last van witte vloed, maar ook van jeuk en een branderig gevoel in de vagina. Vaak merk je dit vooral bij het plassen en in de avonduren. Vaak wordt de infectie veroorzaakt door een gist. Het heeft in tegenstelling wat veel mensen denken niet te maken met slechte hygiëne.

Een infectie in de baarmoedermond kan ook ervoor zorgen dat je last krijgt van overmatig witte vloed. Vaak is de witte vloed sterk ruikend en meer groen van kleur. Een infectie doet daarnaast vaak pijn. De pijn en een brandend gevoel is vaak bij het plassen, waardoor er meestal eerst aan een blaasontsteking wordt gedacht. Daarnaast heb je vaak pijn bij het vrijen en last van jeuk. Het is dan verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Symptomen vaginale schimmelinfectie

 • Jeuk in en rond de vagina.
 • Brandende pijn bij de vagina o.a. bij het plassen.
 • Pijn bij het plassen en/of seks.
 • Veel witte afscheiding met soms witte brokjes erin.
 • Roodheid en zwelling van de schaamlippen en vagina.

Behandeling vaginale schimmelinfectie

Vaak schrijft de arts een zalf voor die uitwendig kan worden aangebracht en binnen twee weken verdwijnt de vaginale schimmelinfectie. Als de infectie wat verder gevorderd is dan kan er gekozen worden voor een vaginale zetpil met zalf. Deze brengt de zalf inwendig voor het slapengaan in. Na drie dagen zijn de klachten dan vaak al verdwenen meestal dienen er drie pillen worden ingebracht.

Symptomen baarmoedermond infectie

 • Grijze vloed
 • Stinkende afscheiding
 • Pijn bij het plassen en/of seks.
 • Bloedingen tussen menstruaties in.
 • Inwendig en uitwendige jeuk.
 • Soms buikpijn of rugpijn.

Behandelen baarmoedermond infectie

Een arts dient een baarmoedermond infectie vast te stellen. Vaak wordt er een antibiotica voorgeschreven om de infectie te behandelen. Soms is er een combinatie van een baarmoedermond infectie en een schimmelinfectie. Als er een combinatie is dan wordt er gelijktijdig medicijnen voorgeschreven tegen de schimmelinfectie. Als de verschijnselen niet minder worden dan kan er worden besloten om een stukje van de baarmoedermond weg te halen. Dit gebeurt vaak met aanstippen met stikstof of een kleine ingreep. Heel soms wordt bij chronische klachten overwogen om de hele baarmoeder weg te halen. Dit komt over het algemeen bijna nooit voor.

Symptomen gewone witte vloed

 • Witte, gele of bruine afscheiding.
 • De afscheiding is vaginaal.

Behandelen witte vloed

In principe is witte vloed heel normaal en hoort dit bij de vagina. Het is dus niet zo dat je er eigenlijk iets aan kan doen. Alleen als de witte vloed verandert in een schimmelinfectie dan is het slim om de vloed te behandelen. Vaak wordt er door vrouwen gedacht dat een inlegkruisje kan helpen. Alleen dit zorgt voor een broeikaseffect, waardoor er meer witte vloed ontstaat en het probleem alleen maar erger wordt.