Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Witverlies

Witverlies wordt ook wel witte afscheiding genoemd. Het is een vorm van afscheiding waar iedere vrouw mee te maken krijgt en zeker in de vruchtbare periode van haar leven. De afscheiding heeft namelijk een belangrijke functie voor de vagina en dit is onder andere het weren van infecties. Een andere belangrijke functie van de witte afscheiding, is het soepel houden van de vagina en het ondersteunen van het bevruchtingsproces van de vrouw.

Je kunt witte afscheiding altijd in je onderbroek vinden, maar er zijn enkele periodes in het leven waarop je mogelijk meer witte afscheiding vindt. Op deze pagina lees je meer over witverlies rond de eisprong, witverlies voor de menstruatie en witverlies bij de zwangerschap. Wil je meer weten over de vaginale afscheiding, dan lees je in dit artikel alle belangrijke informatie over dit verschijnsel.

Lees ook: Witte vloed en Vaginale afscheiding

Witverlies rond de eisprong

Net voor de eisprong verandert de witte afscheiding van een vrouw zowel van slijm als van hoeveelheid. Zo wordt er ten eerste meer slijm geproduceerd en zal je dus meer witte afscheiding in je onderbroek vinden rond de eisprong, maar verandert het slijm bovendien duidelijk naar een eiwitachtige substantie. Houd je het slijm tussen duim en wijsvinger en trek je het slijm uit elkaar, dan zie je duidelijke draden.

Dit komt omdat het slijm draderiger wordt rond de eisprong, want op andere periodes in de menstruele cyclus is het niet mogelijk om het slijm op deze manier uit elkaar te trekken. Als er draden getrokken kunnen worden uit het slijm, is er sprake van vruchtbaar slijm en zit je in de vruchtbare periode van rond de eisprong. Heb je de eisprong gehad, dan verandert het slijm weer van structuur en vind je bovendien weer minder slijm in de onderbroek.

Witverlies voor de menstruatie

Voor je ongesteld moet worden, heb je ook te maken met witte afscheiding. Zo kunnen er voor de start van de menstruatie twee zaken voordoen, namelijk veel of weinig witte afscheiding. Is de eicel in het lichaam niet bevrucht, dan maakt het lichaam zich klaar om het opgebouwde baarmoederslijmvlies af te stoten. Dit betekent dat de productie van het witte slijm afneemt, zelfs zo sterk dat sommige vrouwen klagen over droogte van de vagina. Het afnemen van de productie van vaginale afscheiding is het ergst rond twee tot drie dagen voor de start van de menstruatie. Ben je ongesteld geworden, dan komt de witte afscheiding vanzelf weer terug.

Is de eicel wel bevrucht, dan maakt het lichaam zich niet klaar om het baarmoederslijmvlies af te breken. De bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoeder en vanaf dit moment begint de eicel met de aanmaak van het zwangerschapshormoon HCG. De nieuwe zwangerschap moet goed beschermd worden en daarom wordt er extra witte afscheiding aangemaakt door het lichaam. Ben je zwanger, dan is de kans dus groot dat je meer witte afscheiding aanmaakt.

Herken je eigen patroon in witte afscheiding

Overigens is het belangrijk om te vermelden dat iedere vrouw anders is en dit geldt ook zeker bij het produceren van witte afscheiding. Sommige vrouwen hebben tijdens de menstruatie nog steeds veel witte afscheiding, terwijl de meeste dames dit niet hebben. Daarnaast zijn er ook vrouwen die tijdens de zwangerschap helemaal niet meer witte afscheiding produceren, terwijl dit normaliter wel het geval is. Omdat iedere vrouw anders is, is het belangrijk om je eigen witte afscheiding goed te kennen. Vindt er een verandering plaats in de witte afscheiding, dan weet je namelijk dat dit kan duiden op een eisprong, ongesteldheid of een zwangerschap. Pas als je precies weet hoe jouw patroon gedurende menstruele cyclus eruit ziet, kun je eventuele afwijkingen in het patroon opmerken.

Witverlies tijdens de zwangerschap

Zoals al eerder vermeld, hebben de meeste vrouwen tijdens de zwangerschap te maken met een grotere hoeveelheid witverlies. Soms ook tijdens de eerste weken zwangerschap. De grotere hoeveelheid vaginale afscheiding blijft gedurende de gehele zwangerschap, maar is het meest opvallend in het eerste trimester van de zwangerschap. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen witte afscheiding als een van de eerste symptomen van de zwangerschap bestempelen, want dit is vaak een van de eerste lichamelijke veranderingen die je kunt waarnemen als je zwanger bent.

Enkele andere symptomen die je kunnen vertellen dat je zwanger bent, zijn de volgende:

Heb je te maken met meer witte afscheiding en enkele van bovenstaande symptomen? Dan is de kans aanwezig dat je zwanger bent. Ben je ook nog overtijd, wat betekent dat je niet ongesteld bent geworden binnen jouw normale cyclus, dan is de kans nog groter dat je zwanger bent. De beste manier om te achterhalen of je zwanger bent, is door een zwangerschapstest te doen.