Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Druk op blaas tijdens Zwangerschap

Olivier
5 min read

De meeste vrouwen krijgen in de loop van de zwangerschap te maken met druk op de blaas. De reden dat de meeste vrouwen last krijgen van deze kwaal, heeft te maken met het feit dat de baarmoeder meer plek gaat innemen in het lichaam. Dit komt omdat de baby steeds verder groeit, waardoor de baarmoeder steeds groter wordt en de organen in de omgeving van de baarmoeder meer ruimte in moeten leveren. De blaas wordt als het ware opzij gedrukt, waardoor je een drukkend gevoel op de blaas ervaart.

Het voelen van een drukkend gevoel op de blaas kan geen kwaad, maar kan wel erg vervelend zijn. Op deze pagina lees je meer over deze echte zwangerschapskwaal, zodat je beter kunt begrijpen wat er met je aan de hand is als je last hebt van deze kwaal.

De drang om te plassen bij zwangere vrouwen

Het is algemeen bekend dat zwangere vrouwen meer moeten plassen dan voorheen en dan vrouwen die geen kind dragen. Je hebt er niet meteen last van als je zwanger bent, maar op een bepaald moment van de zwangerschap moet je vaker naar het toilet. Dit komt omdat de blaas sneller geprikkeld wordt, ook als er maar een klein beetje urine in zit. Ook dit heeft weer te maken met de verdrukking van de blaas, die door de baarmoeder minder ruimte heeft en dus minder urine kan dragen zonder de drang te geven geleegd te moeten worden.

Als je vaak naar het toilet moet, is het logisch dat je geen zin hebt om lang te blijven zitten en je iedere keer gewoon snel even plast. Je hebt misschien geen zin om iedere keer lang op het toilet te blijven zitten, maar dit is wel beter voor de gezondheid. Blijf je namelijk niet lang genoeg zitten, dan is de kans groot dat er urine in de blaas achterblijft. Dit kan zorgen voor ontstekingen en dit is iets wat je natuurlijk absoluut niet wil als je zwanger bent. Ga je naar de wc, dan is het belangrijk om de blaas helemaal te legen.

Lukt dit niet helemaal, dan kun je een beetje heen en weer wiebelen om de urine alsnog uit de blaas te laten gaan. Ga pas van het toilet af als je echt niet meer hoeft te plassen en je weet zeker dat er geen urine meer in de blaas achter blijft. Ook als je bijna ieder half uur moet plassen omdat je zwanger bent, is het belangrijk om op deze manier naar het toilet te gaan en zo het ontstaan van een blaasontsteking te voorkomen.

In de nacht naar het toilet: zo voorkom je het

Veel zwangere vrouwen moeten niet alleen overdag vaak naar de wc, maar moeten ook regelmatig in de nacht naar het toilet. Wil je voorkomen dat je regelmatig uit bed moet omdat je naar de wc moet? Dan raden wij je aan om na acht uur in de avond niets meer te drinken. Drink je niets meer na acht uur in de avond, dan is de kans kleiner dat je in de nacht vaak naar het toilet moet en kun je lekker doorslapen. Misschien moet je nog een of twee keer naar de wc, maar dit is in ieder geval beter dan vier keer per nacht.

Belangrijk: drink voldoende tijdens de zwangerschap

Het is vervelend als je regelmatig naar het toilet moet tijdens de zwangerschap, maar dit kun je niet compenseren door minder te gaan drinken. Als zwangere vrouw is het essentieel dat je voldoende vocht binnen krijgt, dus je mag zeker niet minder gaan drinken om je toiletbezoekjes te beperken. Dat je vaker naar de wc moet, is een zwangerschapskwaal waar je gewoon mee moet leven en die je niet kunt compenseren door minder goed voor jezelf en voor je kindje te zorgen.

Naar de dokter met blaasproblemen

Ook als je echt je best doet om alle urine uit de blaas te krijgen op de wc, kan het voorkomen dat je toch te maken krijgt met blaasproblemen tijdens de zwangerschap. In de volgende situaties is het verstandig om naar de dokter te gaan:

Deze symptomen wijzen op een blaasontsteking, ofwel een infectie van de blaas. Ook als je zwanger bent, kan de dokter een antibioticum voorschrijven om de blaasontsteking te verhelpen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…