Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloed in de urine: Mogelijke Oorzaken & Behandelingen

Jaro Broeklander
7 min read

Urine heeft normaal gesproken een duidelijk geel tot goudachtige kleur. Er zijn echter situaties waarin urine een andere kleur kan hebben. In veel gevallen ligt dat aan de voeding of de leefgewoontes. Zo zal je ongetwijfeld weten dat je urine na het nuttigen van een behoorlijke hoeveelheid alcohol lichter van kleur is en ook medicijngebruik kan zorgen voor verkleuring en zelfs een andere, minder aangename, geur. Op zich zijn die situaties niet problematisch, het wordt een ander verhaal als je sporen van bloed aantreft in je urine. Bloed in de Urine laat je dus maar beter meteen behandelen.

Bloed in de urine

De gewaarwording van bloed in de urine is vaak reden tot schrik en een verontrustend gevoel. Het kan echter verschillende oorzaken hebben die niet altijd ernstig zijn.

Urineonderzoek

Urine in het bloed staat in de medische wereld bekend als hematurie. Via een urineonderzoek kan de arts vaststellen of het inderdaad gaat om hematurie of dat er wellicht een andere situatie aan de hand is. Tijdens het urineonderzoek wordt gekeken of er rode bloedcellen in de urine aanwezig zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid bloed en de zuurtegraad kan de urine een bruine, roze of rode kleur vertonen. Indien er veel bloed in de urine zit hoeft dat niet meteen te duiden op een ernstige medische situatie. Het is vaak wel een goede aanleiding om dat te vermoeden.

Oorzaken bloedplassen

De eerste gedachte, bij het aantreffen van bloed in de urine, is een blaasontsteking of een ontsteking aan de urinewegen (pisbuis).

  • Als we het hebben over de urinewegen dan kunnen we een onderscheid maken tussen de hogere en de lagere urinewegen.  De nieren en de urineleiders vormen dan de hogere urinewegen, de blaas en de urinebuis zijn de lagere urinewegen.
  • Een ontsteking die verantwoordelijk is voor het bloed in de urine kan zowel in de hogere als de lagere urinewegen zitten.

Nieren

De hogere urinewegen, waaronder de nieren, zorgen voor de afbraak van de aangevoerde afvalstoffen in het laatste deel van de spijsvertering. Indien de nieren de oorzaak zijn van bloed in jouw urine, kan het zijn dat je te maken hebt met problemen aan je nierstenen. Ook kan je te maken hebben met niergruis of in het laatste geval nierkanker. Al komt nierkanker erg zeldzaam voor.

Blaas

De blaas functioneert als een soort reservoir van urine. De opgevangen afvalstoffen (urine) wordt vervolgens afgevoerd richting de urinebuis om zo het lichaam te verlaten. Aandoeningen zoals een blaasontsteking en blaaskanker kunnen bloed in de urine veroorzaken.

Prostaat

De prostaat is voor de man een belangrijk orgaan. Het hele voortplantingsorgaan kan niet los worden gezien van de prostaat. Het is dan ook een van de vele erogene zones bij de man. Veel mannen krijgen op latere leeftijd last van hun prostaat. Een veel voorkomende kwaal is bijvoorbeeld het hebben van een vergrote prostaat. Dergelijke klachten kunnen resulteren in bloed in de urine. Dat hoeft niet direct een aanwijzing te zijn voor prostaatkanker, het is altijd wel een goede aanleiding om dit uitvoerig te onderzoeken en die mogelijke oorzaak uit te sluiten.

Symptomen

Behalve bloedverlies kunnen er nog verscheidene andere symptomen optreden die indicatief zijn voor een specifieke kwaal. Door aan de huisarts alle informatie mee te geven is een accurate diagnose mogelijk. Mochten er ondanks alles nog twijfels bestaan dan zal de huisarts je doorsturen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Symptomen die mogelijk tegelijkertijd optreden zijn bijvoorbeeld:

Bloed in Urine: Behandeling

De beste manier om een functioneel behandeltraject te start is in de eerste plaats het stellen van de juiste diagnose. Voor elke oorzaak is een aparte behandelingn nodig om het bloedplassen te laten stoppen. Hieronder lichten we enkele van de meest voorrkomende behandeling toe.

Hoe bloed in urine behandelen?
Hoe bloed in urine behandelen?

Blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt standaard behandeld met behulp van antibiotica. Het is van belang om de kuur ten alle tijden af te maken of te voorkomen dat een eventuele bacterie die de ontsteking veroorzaakt niet resistent wordt. Dit is over het algemeen een kortdurende behandeling die bij meerdere ontstekingen aan de urinewegen kan worden toegepast. Opgelet met Antibiotica tijdens je zwangerschap.

Nierprobleem

In sommige gevallen kunnen nierstenen de aanleiding zijn voor bloed in de urine. Als dat ook is vastgesteld zullen de niersteentjes eruit geplast moeten worden, hoe pijnlijk dit ook zal zijn. Alleen als de nierstenen te groot zijn, zullen ze via een niersteenvergruizer klein worden gemaakt waarna ze alsnog via het urineren het lichaam moeten verlaten.

Kanker

Indien een kankertumor de aanwezigheid van bloed in de urine verklaart zal hiervoor een behandeling in gang gezet moeten worden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden aanwezig.

Te denken valt aan het operatief verwijderen van de tumor. Ook chemotherapie en radiotherapie behoren tot de mogelijkheden. 

Prostaatproblemen

Uit onderzoek in het ziekenhuis kan ook blijken dat het probleem zich niet direct in de urinewegen bevindt maar juist in de prostaat. Dit komt voornamelijk bij mannen voor, ook al bezitten vrouwen wel degelijk een prostaat. In een dergelijke situatie zal er met name getracht worden om in de eerste instantie een behandeling te starten met antibiotica.

Als dit geen bevredigend resultaat heeft kan een operatie tot de mogelijkheden behoren. Indien er sprake is van prostaatkanker is een operatie een veel gekozen optie.

Wat het probleem ook moge zijn, ga bij bloed in je urine steeds ten rade bij je arts. Hoe vroeger de oorzaak gevonden kan worden, hoe sneller het behandeld kan worden.

Door Jaro Broeklander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…