Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Urine-infectie: Symptomen & Behandeling – Is het Besmettelijk?

Olivier
5 min read

De blaas is een gevoelig onderdeel van menselijk lichaam. Goede hygiëne na een toiletbezoek of seksueel contact is dan ook zeer belangrijk. Ondanks voorzorgsmaatregelen krijgen bacteriën soms toch de kans om schade aan te richten. Een urine-infectie is bijvoorbeeld ontzettend vervelend. Aan welke symptomen is het te herkennen, en hoe behandel je het?

De urinewegen

De urinewegen van een mens en bestaat uit een stelsel van allerlei organen. Het geheel bestaat uit de hogere urinewegen en de lagere urinewegen. In de buik bevinden zich de nieren en de urineleiders, en daaronder liggen de blaas en urinebuis. Ontstekingen liggen in dit complexe geheel altijd op de loer. Zo ontstaat een urineweg infectie vaak wanneer de nieren urine naar de blaas vervoeren.  In de blaas wordt je urine opgeslagen totdat je moet plassen. Tijdens het proces kunnen bacteriële infecties vat krijgen op de urinewegen. Normaliter zorgt een sterke weerstand ervoor dat dit niet gebeurt. Tijdens een periode met lagere weerstand, zoals bij ziektes, kunnen bacteriën echter langer overleven.

Infectie van de hoge- en lage urinewegen

De urinewegen bestaan uit een laagje slijmvlies. Bij een urineweginfectie is dit gedeelte ontstoken. Een infectie aan de lagere urinewegen wordt ook wel een blaasontsteking genoemd. De medische naam voor een blaasontsteking is ‘cystitis’. Duizenden personen in België hebben hier jaarlijks last van. Door hun anatomie, waarbij de plasbuis zich dichter bij de anus bevindt, hebben vrouwen er veel vaker last van dan mannen. Daarnaast is de urinebuis een stuk korter dan die van mannen.

Blaasontsteking behandelen

Een blaasontsteking dien je snel te behandelen met medicatie. Zo niet, dan is de kans groot dat de bacteriën zich verplaatsen naar de hogere urinewegen. In dat geval kun je last krijgen van een nierbekkenontsteking, in de medische wereld ook wel ‘pyelonephritis’ genoemd. De mooie naam ten spijt, onbehandeld kan deze infectie ernstige schade aan de nieren veroorzaken.

Ontstoken nieren

Naast de hoge- en lage urinewegen kan een infectie op nog meer plekken ontstaan. Zo kan het voorkomen dat de nier zelf ontstoken raakt. Deze infectie wordt ook wel ‘nephritis’ genoemd. Normaliter filteren nieren de afvalstoffen in je lichaam. Bij een infectie loop je echter een groot gezondheidsrisico. Het is dan ook belangrijk om je te laten opnemen in het ziekenhuis. Zonder een goede behandeling loop je namelijk het risico op nierfalen. Ook tijdens het plassen kan een bacteriële infectie ontstaan. Zo raakt soms de urineweg ontstoken die de urine van de blaas naar buiten voert. Om dit te voorkomen is het verstandig om altijd goed uit te plassen.

Symptomen van urineweg infecties

Je kunt last krijgen van verschillende soorten urineweg infecties. Ze zijn te herkennen aan verschillende symptomen. De medische wereld maakt een onderscheid tussen twee soorten urineweg infecties. Dit zijn:

  1. Acute urineweg infecties: deze ontsteking treedt zeer plotseling op. Je ervaart meerdere klachten, waaronder pijn en koorts. Daarnaast ruikt de urine anders en heeft het een donkerbruine kleur.
  2. Chronische urineweg infecties: Hierbij heb je langere tijd last van een urineweg infecties. Bovendien komen de ontstekingen regelmatig terug.

Acute urineweg infectie bij mannen

De meeste mensen worden getroffen door een acute urineweg infectie. Plotseling hebben ze last van pijn bij het plassen, en heeft de urine een troebele kleur met soms sporen van bloed. Zo kunnen mannen last krijgen van een prostaatontsteking. Hierbij hebben bacteriën de kans gezien om via de blaas of plasbuis de prostaat te bereiken. De plasbuis en prostaat liggen vlakbij elkaar. Door de bacteriën zwelt de prostaat behoorlijk op, waardoor het de plasbuis gedeeltelijk dichtdrukt.  Daardoor waardoor het voor mannen erg moeilijk en pijnlijk om te plassen.

Ontstekingen voorkomen

Een urineweg infectie kan erg pijnlijk zijn. Gelukkig kun je met enkele maatregelen deze vervelende kwaal voorkomen. Zo is het verstandig om veel cranberry sap te drinken. Het sap heeft namelijk een bepaalde inhoud waardoor bacteriën zich niet kunnen hechten aan de wand van de urinewegen. Daardoor neemt  de kans op ontstekingen sterk af. Ook is het aan te raden om je te wassen met ph neutrale verzorgingsproducten. Deze zorgen namelijk niet voor irritatie aan de urinewegen.

Urineweginfectie behandelen

Tijdens een urineweg infectie is het zeer belangrijk genoeg water te drinken. Ondanks dat het pijnlijk is om te urineren, moet je dit zeker niet gaan vermijden. Het ophouden van je plas verergert namelijk de infectie. Het is goed om de bacteriën er zoveel mogelijk uit te plassen. Ondertussen krijg je van de arts waarschijnlijk antibiotica, afhankelijk van het soort urineweg infectie dat je onder de leden hebt. Een kuur kan enkele dagen tot weken duren.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…