Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Geconcentreerde urine

Onder normale omstandgheden zal een mens elke dag ongeveer twee liter urine produceren. Urine hoort helder en licht- tot felgeel van kleur te zijn. Echter op het moment dat er veranderingen in je eetpatroon en/of geneesmiddelengebruik plaatsvinden, of wanneer je te maken hebt met een schommelende hormoonhuishouding dan kan de concentratie, en zelfs de kleur en geur van je urine veranderen. Om je gezondheid een beetje beter in de gaten te kunnen houden, is het goed om zo nu en dan je urine eens wat bewuster te bekijken.

De concentratie van urine

Een volwassen mens gaat normaal gesproken drie tot acht keer op een dag plassen, afhankelijk van de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt. In het gros van de gevallen zal je urine licht- tot goudgeel van kleur zijn. Deze gele kleur wordt veroorzaakt door de kleurstof urochroom die voortdurend en in een gelijke hoeveelheid aan wordt gemaakt. Bij sterker geconcentreerde urine is de kleur donkerder dan wanneer je urine wat minder geconcentreerd is. Je ochtendurine is dan ook vaak donkerder van kleur, en dus meer geconcentreerd, omdat je gedurende de nacht veel transpireert en je lichaam dus minder vocht uit kan scheiden terwijl de hoeveelheid af te voeren afvalstoffen in je urine gelijk blijft.

Wat is urine?

Door je nieren wordt de vloeistof urine gemaakt uit de afvalstoffen die uit je bloed zijn gefilterd. Deze afvalstoffen zijn overbleven bij de stofwisseling en opgelost in water. Via je urineblaas en je urinewegen zullen deze stoffen, in de vorm van urine, je lichaam verlaten. Normaal gesproken ligt de concentratie van afvalstoffen in je urine tussen vastgestelde marges. De urine is dan niet alleen helder maar heeft ook een gelige kleur.

Er zijn echter uiteenlopende aandoeningen die gepaard gaan met een verstoorde urineconcentratie. Er dergelijke gevallen zal er niet voldoende water of een te hoge concentratie aan afvalstoffen uit worden gescheiden. Op het ogenblik dat het bloedvolume dat in je lichaam circuleert niet hoog genoeg is, zal een sterk geconcentreerde urine uit worden gescheiden. Een sterker geconcentreerde urine kan eveneens het gevolg zijn van bepaalde:

  • infecties,
  • aandoeningen aan je nieren,
  • stoornissen in je stofwisseling.

Elk eetmaal dient een bepaalde hoeveelheid afvalstoffen door je lichaam uit worden gescheiden om zo te voorkomen dat je jezelf vergiftigt met de aanwezige afvalstoffen. Om er zeker van te zijn dat je geen vergiftigingsverschijnselen krijgt, moet je minimaal 700 milliliter urine per dag produceren. Op het moment dat je, bijvoorbeeld tijdens het sporten of het uitoefenen van andere zware fysieke inspanningen, veel zweer is het essentieel dat je het vochtverlies weer aanvult met (mineraal)water.

Symptomen van een geconcentreerde urine

Indien er sprake is van een geconcentreerde urine dan is deze donkergeel, soms zelfs bruin, van kleur. Bovendien zal de urine sterker ruiken en in bepaalde gevallen troebel zijn.