Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nierontsteking

Je nieren hebben een belangrijke functie om het op de juiste manier functioneren van je lichaam mogelijk te maken. Zo zorgen de nieren ervoor dat het bloed gezuiverd wordt en dat afvalstoffen en vocht afgevoerd worden uit je lichaam, door urine te produceren en deze urine af te voeren naar de urineleiders en de blaas. Heb je een ontsteking aan je nieren, dan kan het functioneren van de nieren aangetast worden. Hierdoor kun je te maken krijgen met enkele vervelende klachten.

Een nierontsteking kan voorkomen in één nier of in beide nieren. Daarnaast zijn er drie verschillende aandoeningen die onder de noemer nierontsteking vallen, namelijk een ontsteking van de nierfilters (Glomerulonefritis), een ontsteking in de tussenruimte van de nieren (Interstitiële nefritis) en een ontsteking van het nierbekken (nierbekkenontsteking).

Een nierontsteking in de nierfilters

De nierfilters worden ook wel de glomeruli genoemd. De nierfilters liggen in de nierschors, waar de nierfilters zorgen voor het filteren van het bloed. Hierbij worden afvalstoffen uit het bloed gehaald, om het bloed te zuiveren en vervolgens weer de rest van het lichaam in te sturen. Als je een ontsteking hebt aan de nierfilters, wordt het bloed minder goed gezuiverd. Daarnaast worden er stoffen uit het bloed gehaald die eigenlijk in het lichaam moeten blijven, maar in de urine het lichaam uit worden gestuurd door de beschadigde nieren. Hierbij kun je denken aan bloedcellen en eiwitten. Op deze manier wordt het functioneren van de nieren minder en kunnen er dus klachten ontstaan.

De klachten die kunnen ontstaan door een ontsteking in de nierfilters, zijn de volgende:

Een ontsteking in de tussenruimte van de nieren

Als je een ontsteking hebt in de tussenruimte van de nieren, heb je een ontsteking in het schors waar de nierfilters in liggen. Hierdoor kun je te maken krijgen met één of meerdere van de volgende symptomen:

Een ontsteking van het nierbekken

Een ontsteking van het nierbekken wordt ook wel een nierbekkenontsteking genoemd. Bij een nierbekkenontsteking is niet alleen het nierbekken ontstoken, maar vaak ook het nierweefsel om het nierbekken heen. Hierdoor hebben patiënten te maken met symptomen als koorts, braken, koude rillingen en pijn in de zij. Voornamelijk pijn in de zij duidt op een nierbekkenontsteking. En omdat kinderen een risicogroep zijn voor het ontstaan van een nierbekkenontsteking, is het belangrijk om bij een kind met pijn in de zij direct naar de dokter te gaan.

De oorzaken van een nierontsteking

Hoe een nierontsteking veroorzaakt wordt, is afhankelijk van de soort ontsteking in de nieren. Zo ontstaat een nierontsteking in de nierfilters vaak door een ontsteking ergens anders in het lichaam, die zich verspreidt naar de nieren. Een ontsteking in de tussenruimte van de nieren wordt veroorzaakt door een infectie, overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of een auto-immuunziekte. Tot slot wordt een nierbekkenontsteking vaak veroorzaakt door en blaasontsteking, die zich verspreidt via de urineleiders naar de nieren.

Niets gevonden