Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ooglid uitstulping

De oogleden zorgen ervoor dat de oogbollen niet beschadigd of uitgedroogd kunnen raken. Zo kunnen de oogleden sluiten, waardoor de ogen niet kunnen beschadigen door stof, zand of andere factoren en zorgen de oogleden er bovendien voor dat de oogbollen niet uitdrogen. Bij gezonde ogen en oogleden sluiten de bovenste en onderste oogleden goed op elkaar aan, waarbij er geen kier of spleet tussen de beide oogleden ontstaat en de oogbol daadwerkelijk goed beschermd kan worden tegen beschadiging en uitdroging.

Echter, als je te maken hebt met ooglid uitstulping, kan het onderste ooglid niet goed tegen de oogbol aan sluiten en blijft het onderste deel van de oogbol onbedekt. De aandoening wordt oogbol uitstulping genoemd omdat het onderste ooglid gedeeltelijk naar buiten keert. De aandoening wordt in medische termen ook wel ectropion genoemd.

De symptomen van ooglid uitstulping

Als je een ooglid uitstulping hebt, kun je deze aandoening gemakkelijk herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen:

  • Uitdroging van het oog
  • Irritatie van het oog
  • Een rode oogbol
  • Rode oogleden

Daarnaast kan traanvocht over de wangen lopen, omdat het vocht uit de traanklieren niet meer goed afgevoerd kan worden via de kanaaltjes van het onderste ooglid. Omdat het traanvocht toch het oog uit moet, loopt het bij ooglid uitstulping vaak over de wangen. Hierdoor hebben mensen met een ooglid uitstulping vaak last van tranende ogen, vocht op de wangen en uiteindelijk ook een droge huid op de wangen, omdat er steeds vocht over de wangen loopt en de huid hierdoor uitdroogt.

Risicogroepen voor ooglid uitstulping

Ooglid uitstulping komt voornamelijk voor bij ouderen en is een natuurlijke aandoening in het proces van ouder worden. De aandoening komt dan ook vrij vaak voor.

De behandeling van een ooglid uitstulping

Herken je de symptomen van een ooglid uitstulping bij jezelf of bij iemand in je directe omgeving, dan is het aan te raden om een afspraak te maken met de dokter. Hoewel een ooglid uitstulping geen zeldzame of gevaarlijke aandoening is, is het namelijk wel belangrijk dat de ooglid uitstulping verholpen wordt. Dit komt omdat het bij een ooglid uitstulping nooit goed is dat een oog langdurig geïrriteerd, uitgedroogd en rood is.

Een ooglid uitstulping verdwijnt niet vanzelf, dus een consult bij een dokter is noodzakelijk om een ooglid uitstulping te verhelpen. Als je naar een arts gaat, kan hij of zij de ooglid uitstulping behandelen door middel van een kleine operatie, waarbij er onder plaatselijke verdoving wordt gekeken hoe het ooglid op de juiste manier teruggezet kan worden.

Niets gevonden