Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezwollen enkels

Iedereen heeft er wel eens last van: gezwollen enkels. Je enkels kunnen opzwollen als je lang zit, maar ook als je standaard te veel vloeistoffen in je enkels hebt zitten of als de vloeistoffen in je enkels niet goed weg kunnen stromen. Heb jij regelmatig last van gezwollen enkels en wil je hier iets aan doen? Lees dan in dit artikel wat je kunt doen om te voorkomen dat je gezwollen enkels krijgt en wat je kunt doen als je enkels al gezwollen zijn.

Het voorkomen van gezwollen enkels: tips

Er zijn diverse acties die je kunt ondernemen om te voorkomen dat je enkels opzwollen. De belangrijkste tips die je kunt gebruiken om te voorkomen dat je dikke enkels krijgt, zijn de volgende.

  • Tip 1: strek regelmatig je benen, vooral als je lang stil hebt gezeten of lang stil moet zitten. Moet je lang in de auto zitten, stop dan regelmatig om even de benen te strekken. Zit je lang in het vliegtuig, ga dan regelmatig even door het gangpad lopen om je benen te strekken. Over het algemeen is het goed om twee keer per dag een half uurtje te wandelen, zodat het vocht en het bloed beter gereguleerd wordt. Ook zwemmen en fietsen is goed, terwijl deze activiteiten minder belastend zijn voor de enkels.
  • Tip 2: draag geen te strakke schoenen en te strakke broeken. Draag je te strakke schoenen en broeken, dan wordt de bloedcirculatie belemmerd en worden je enkels sneller dikker. Verder is het verstandig om luchtdoorlatende en ondersteunende schoenen te dragen die een goede pasvorm hebben, want dit soort goede schoenen kunnen voorkomen dat je dikke enkels krijgt.
  • Tip 3: drink voldoende. Door voldoende te drinken, wordt de bloedsomloop gestimuleerd en krijg je minder snel last van dikke en gezwollen enkels. Drink je niet genoeg, dan krijg je dikkere enkels en krijg je bovendien last van klachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Iedere volwassene moet gemiddeld 1,5 tot 2 liter water per dag drinken. Heb je snel last van gezwollen enkels, dan moet je meer drinken.
  • Tip 4: probeer zo min mogelijk zout te eten, want zout houdt vocht vast. Let ook goed op dat je voedingsmiddelen eet zonder E-nummers, want deze toegevoegde stoffen zijn ook niet goed voor de vochtbalans van het lichaam. Je kunt controleren of er E-nummers in een voedingsmiddel zitten door de verpakking van het voedingsmiddel in kwestie te controleren. Er zijn vele verschillende E-nummers, dus probeer alle nummers te controleren als je de verpakking van een voedingsmiddel bekijkt.
  • Tip 5: eet voedingsmiddelen die vocht afdrijven, zoals peterselie, bleekselderij, asperges, venkel en mierikswortel. Appelazijn is ook goed voor het afdrijven van vocht en dit hoef je maar eens per dag een klein beetje te drinken voor resultaat.
  • Tip 6: let op je houding als je zit. Het zit misschien heerlijk om je benen over elkaar te doen, maar dit is niet goed voor de bloedsomloop. Probeer daarom niet te veel met de benen over elkaar te zitten, maar ga rechtop zitten met de voeten plat op de grond naast elkaar.

Het verhelpen van gezwollen enkels: tips

Heb je al gezwollen enkels en wil je jouw enkels zo snel mogelijk wat dunner laten worden? Gebruik dan deze tips:

  • Koel je voeten en enkels. Dit kun je doen door een koud voetenbad te nemen, maar ook door een coldpack op je enkels te leggen. Het nemen van een voetenbad is het beste als je ook gezwollen voeten hebt, terwijl je het beste een coldpack kunt gebruiken als je alleen dikke enkels hebt.
  • Masseer je dikke enkels, zodat de bloedsomloop en de vochtregulering wat gestimuleerd wordt. Stimuleer je de bloedsomloop en de vochtregulering, dan worden je enkels vanzelf wat dunner. Je kunt wat crème gebruiken bij het masseren, zodat je direct de huid ondersteunt met een verzorgende gel en het masseren bovendien gemakkelijker wordt.
  • Laat je benen iets hoger rusten als je gaat slapen, zodat overtollig bloed en andere overtollige vloeistoffen naar beneden stromen en niet voor dikke enkels kunnen zorgen. Ga je zitten, dan is het verstandig om met de voeten in de lucht te gaan zitten. Gebruik bijvoorbeeld een voetenbankje of leg je voeten op de stoel tegenover je.

Verder wordt aangeraden om het gebruik van alcohol en cafeïne te beperken, vooral op warme dagen. Dit soort dranken onttrekken vocht uit je lichaam en zeker op warme dagen is dit niet goed.

Niets gevonden