Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De juiste schoenmaat voor mijn kind. Tips van de podoloog!

Camille
3 min read

Je kind zal zijn eerste stapjes zetten tussen de leeftijd van 12 – 18 maanden. Vanaf dan is het essentieel schoenen te dragen die aangepast zijn aan de voeten van je kind. Uit een recent Internationaal onderzoek is gebleken dat 9 op de 10 kinderen de verkeerde schoenen dragen, wat op lange termijn blijvende schade kan veroorzaken. Te kleine schoenen kunnen bij jonge kinderen al leiden tot ernstige gewrichtsklachten en tevens de groei van de voeten belemmeren doordat de voetspieren geen bewegingsruimte krijgen. Maar ook bij oudere kinderen kunnen te kleine schoenen aanleiding geven tot problemen, zoals bv. blauwe teennagels, hamertenen, misvormde voeten enz. Daarnaast is het dragen van te grote schoenen ook helemaal af te raden.

Hoe weet je nu dat een kinderschoen goed past? Welke maat koop je het best?  Hoe lang zal je kind de schoenen kunnen dragen? Tijd voor tips van een podoloog!

1. Juiste maat

Het is uitermate belangrijk dat je kind de juiste schoenen draagt. Naaste de lengte van de schoen, moet er ook voldoende aandacht besteed worden aan de schoenbreedte. Deze kunnen vaak verschillen naargelang het model. Sommige schoenen zijn zelfs verkrijgbaar in verschillende breedtematen. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de wreef van de voet en moet er voldoende hoogte voorzien worden voor de tenen.

Met de 3D voetscan ben je in staat om de juiste maat van de voeten te bepalen. Het voetsysteem meet de lengte, de breedte en de hoogte van de wreef van de kindervoetjes. Vervolgens gaat deze voetscanner de schoen scannen om de voetmaat en schoenmaat op elkaar af te stemmen.

2. Achteraan gesloten

Bij het kiezen van een kinderschoen moet je rekening houden met de versteviging achteraan de schoen. De ideale kinderschoen is namelijk achteraan gesloten. Je kan de hielomsluiting nauwelijks of zelfs helemaal niet indrukken.

3. Buigbaar op de juiste plaatsen

Een goede kinderschoen moet kunnen buigen op de juiste plaatsen. Let er op dat de zool buigt ter hoogte van de tenen. Op die manier kan de voet normaal afrollen. Daarnaast mag er geen verdraaiing in de lengterichting zijn. De schoen mag niet buigen op plekken waar de voeten niet moeten buigen.

4.  Aanpasbare sluiting

Kies voor een kinderschoen met een aanpasbare sluiting zoals veters of klittenband. Indien je voor een rekbare sluiting kiest, ontstaat het gevaar dat er na langdurig gebruik geen goede sluiting meer is. Daarnaast is het ook altijd belangrijk om de veters te knopen. Als dit niet wordt gedaan, dan vallen je schoenen afvallen waardoor er weinig stabiliteit is.

5. Aangepaste sportschoenen

Naast de juiste kinderschoen, moet er ook gekozen worden voor aangepaste sportschoenen. Een loopschoen om te lopen, een tennisschoen om te tennissen, een voetbalschoen om te voetballen enz.

Meer informatie over de 3D-Voetscan van Brantano »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…