Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe bepaal ik de schoenmaat van mijn kind? (interview)

Camille
3 min read

De juiste schoenen vinden voor je kind is niet altijd eenvoudig, maar wel erg belangrijk in de verdere ontwikkeling van je kind. Als ouder moet je de juiste schoenmaat zien te vinden en dat kan enkel door het bepalen van de juiste voetmaat, we spraken met podologe Charlotte De Jonkhere, om je hierbij te helpen.

Wat is er verkeerd met de duimtechniek?

Veel moeders checken de schoenmaat van hun kinderen aan de hand van de duimtechniek. Op die manier kan je niet goed inschatten of de schoenen te klein zijn. Iedere voet is anders en daarnaast is ook elke duim verschillend. ‘Een vinger achter de hiel’ om voldoende lengte te creëren wordt ook vaak als maatregel genomen, maar ook iedere vinger is anders. Zo kan je dus absoluut niet de juiste schoenmaat van je kind bepalen. Een professioneel voetmeetsysteem kan dat wel. Via zo’n systeem kan je de exacte lengte en breedte van de kindervoeten meten. Een negatief puntje hieraan is dat er maar 2 dimensies worden gemeten: de breedte en de lengte. Sommige schoenenwinkels werken met een digitale 3D voetscanner, deze speelt in op de beperkingen van het klassieke voetmeetsysteem.

Wat is er vernieuwend aan de 3D scan?

Via een gewoon voetmeetsysteem wordt enkel de lengte en de breedte gemeten, maar nu wordt er ook de hoogte van de wreef gemeten. Daarnaast kan je via de 3D voetscan het verschil tussen je linker – en rechtervoet meten. Bij het bepalen van de indicatieve schoenmaat wordt er steeds rekening wordt gehouden met de groei van de voet.

Is dat gevaarlijk?

Een 3D scan is absoluut niet gevaarlijk. Er komen hier geen stralingen van te pas. Het is een systeem gebaseerd op lichtreflectie.

Hoe kom je dan bij de juiste schoen terecht?

Nadat de voeten gemeten zijn door de 3D voetscan, wordt er op basis hiervan een indicatieve schoenmaat weergegeven. Je ziet meteen in welke maat je je schoenen best kan kopen. Maar hier ontstaat er meestal een probleem, want de schoenmaat op die doos is meestal niet relevant. Dat komt omdat een voetmaat niet gelijk is aan een schoenmaat.

De 3D voetscan gaat vervolgens ook de schoen scannen om voetmaat en schoenmaat met elkaar af te stemmen.

Dit betekent dat ik niet altijd dezelfde schoenmaat heb in elke schoen?

Er is inderdaad geen universele schoenmaat, waardoor deze maten tussen verschillende landen heel wat kunnen verschillen. Ook hier biedt de RD voetscan een oplossing. De 3D scan matcht het paar schoenen met uw voetmaat. Op die manier ben je zeker dat je de juiste schoenen voor je kind koop.

Kindervoeten groeien ook, wordt hiermee rekening gehouden?

Kindervoeten groeien tot 1-2 schoenmaten per jaar. Natuurlijk is dat altijd heel moeilijk in te schatten, vandaar is het noodzakelijk om regelmatig die metingen uit te voeren. Aan dit hele systeem hangt er ook een applicatie aan vast, zodat je kan nagaan wanneer een schoen te klein wordt. De ouders krijgen hierbij een voorspelling van de groei, m.a.w. hoe lang de kinderen hun schoenen kunnen dragen. Indien gewenst worden de ouders op de hoogte gehouden wanneer de voetjes opnieuw moeten worden gescand.

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…