Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mag je tijdens de Zwangerschap Antibiotica gebruiken?

Olivier
5 min read

Het gebruik van een antibioticakuur tijdens een zwangerschap wordt zoveel mogelijk afgeraden. In diverse situaties bleek de kuur achteraf schadelijk te zijn voor de baby. De kuur heeft dus zeker weten invloed op de nog ongeboren baby. Tijdens de zwangerschap loop je het risico om sneller een blaasontsteking te krijgen. Dit komt doordat de urineleiders wijder openstaan door de zwangerschap. Normaal gesproken krijg je hierbij een antibiotica voorgeschreven.

Toch is het niet slim om hiervan gebruik te maken tijdens een zwangerschap. Het is slim om alleen in een uiterste noodgeval gebruik te maken van de medicijnen om schade aan het ongeboren kind te voorkomen. Eventueel kan er gekozen worden voor andere oplossingen om een kuur te voorkomen. Denk hierbij aan het drinken van cranberry sap of andere middelen.

Zwanger worden in combinatie met een antibioticakuur

Mocht je een kinderwens hebben dan wordt het aangeraden om deze even uit te stellen tijdens het gebruik van een antibioticakuur. Tijdens het volgen van de kuur is je lichaam niet in de optimale conditie om aan een zwangerschap te beginnen. Mocht je toch je zwangerschapswens laten doorgaan tijdens de kuur dan is het slim om voor een speciale kuur te kiezen.

Er zijn een aantal kuren die minder schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Helaas is een zwangerschap nog kwetsbaarder tijdens de eerste twaalf weken. Vooral in de eerste twee weken kan het resulteren in een miskraam. Pleeg altijd overleg met een huisarts als je bezig bent met een kinderwens en je een antibioticakuur krijgt.

Antibiotica die gebruikt kan worden tijdens een zwangerschap

Ondanks dat antibiotica ten strengste wordt afgeraden zijn er wel een aantal medicijnen die vrij gebruikt kunnen worden tijdens een zwangerschap. Het wordt nog steeds wel afgeraden, maar over het algemeen staan de bijwerkingen niet als zeer ernstig bekend voor de ongeboren baby. Als je een kinderwens hebt en je hiermee bezig blijft tijdens de kuur dan zou je deze antibiotica ook kunnen gebruiken.

Erythromycine, Clindamycine, Nystatine, Amoxicillinne, Flucloxacilline, Feneticilline en Benzylpenicilline zijn voorbeelden van antibiotica die te gebruiken zijn tijdens een zwangerschap. Uiteraard dien je dit wel eerst goed met een arts te overleggen voordat je besluit om de medicijnen te slikken. Een arts kan je altijd een advies geven om een bepaald medicijn wel of niet te gebruiken.

Lees ook: Antibiotica tijdens je zwangerschap

Het gebruik van antibiotica met borstvoeding

Als je besluit na de geboorte borstvoeding te geven en je hebt onverhoopt een antibioticakuur nodig dan is het belangrijk om alleen een bepaalt soort te gebruiken. Je arts kan het beste een lijstje aanhouden van medicijnen die geschikt zijn voor tijdens de zwangerschap. Toch kunnen van deze lijst een aantal medicijnen een overgevoeligheid reactie veroorzaken bij de baby’s.

Alleen Amoxicillinne, Erythomycine, Clindamycine en Nystatine komen niet in de moedermelk terecht of hebben geen nadelige gevolgen voor de baby. Let dus goed op welke medicijnen worden voorgeschreven en overleg met een arts of dit verstandig is. Als een baby last krijgt van een overgevoeligheid reactie dan kan dit resulteren in huiduitslag. Bij deze verschijnselen dient direct een arts te worden gewaarschuwd om te overleggen over de situatie.

Schadelijk voor de baby

Een ongeboren baby is nog zeer kwetsbaar en volop in ontwikkeling. Vaak wordt er gevraagd wat het risico is van behandelen met antibiotica tijdens een zwangerschap. In de eerste twaalf weken is er een groter risico op een miskraam door het gebruik van de medicijnen.

Na deze periode loopt een baby het risico op ontwikkelingsstoornissen bijvoorbeeld aan de tanden of het gebit. In extreme gevallen kunnen er zelfs ernstige ontwikkelingsstoornissen ontstaan, waardoor de baby achter blijft in de ontwikkeling. Het is dus belangrijk om goed te overleggen met de artsen.

Wanneer mag je geen antibiotica tijdens de zwangerschap gebruiken?

  • Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap
  • Antibiotica die ontwikkelingsstoornissen kan veroorzaken
  • Als je bezig bent met een zwangerschapswens en je het niet zeker weet
  • Als de antibiotica niet op de veilige lijst staat voor tijdens zwangerschappen
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…