Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mag je alcohol drinken als je antibiotica gebruikt?

Olivier
5 min read

Als je geen alcohol mag drinken met medicijnen dan staat dit altijd aangegeven op de verpakking. Op de verpakking staat een grote gele sticker waarop vermeld staat dat je beter geen alcohol mag drinken. Toch kan één glaasje alcohol bij de meeste antibiotica geen kwaad.

In de gebruiksaanwijzing kan je altijd lezen of het slim of niet is om een glaasje alcohol te drinken. Toch hoef je geen feestje over te slaan met het gebruik van antibiotica. Ga absoluut niet overmatig alcohol drinken, maar één of twee biertjes zou geen probleem moeten vormen.

Teveel alcohol drinken in combinatie met een antibiotica

Een glaasje alcohol kan geen kwaad, maar teveel alcohol is geen slimme combinatie met antibiotica. Antibiotica wordt afgebroken in de lever net als alcohol. Hierdoor kan je lichaam de antibiotica of de alcohol slecht afbreken waardoor je last krijgt van bijwerkingen.

De werking van de antibiotica kan hierdoor ook sterk verminderen, waardoor de kuur niet voldoende werkt. Het is dus slim om rustig aan te doen als je een antibioticakuur gebruikt. Zelfs als er geen specifiek advies vermeld staat is het slim om niet teveel alcohol te gebruiken. Eén biertje kan nog wel, maar weer wordt sterk afgeraden.

Bijwerkingen door alcohol drinken met antibiotica

Als je antibiotica gebruikt en je gaat hierbij alcohol drinken dan kan je last krijgen van bijwerkingen. Dit is niet bepaald bevorderend voor het herstel van je lichaam. Vanwege deze bijwerkingen wordt het toch wel vaak afgeraden om een glaasje te drinken. Bijwerkingen waar je last van krijgen door de combinatie zijn:

Je kan jezelf tevens niet lekker voelen of het idee krijgen dat de alcohol niet helemaal lekker valt. Probeer tijdens de kuur gewoon niet te drinken om dit soort bijwerkingen te voorkomen.

Wat zijn de bijwerkingen van antibiotica en alcohol
Wat zijn de bijwerkingen van antibiotica en alcohol

Effecten van alcohol op antibiotica

Alcohol in combinatie met medicijnen en dus ook antibiotica kan zeker een effect hebben. Zo kunnen ze elkaars werking versterken of juist verzwakken. Hierdoor kan de medicijnspiegel dalen, waardoor het medicijn verminderd gaat werken en soms helemaal niet meer werkt. Dit heeft als resultaat dat je een kuur langer zou moeten volgen om het gewenste effect te hebben.

Het effect is soms hetzelfde als dat je een antibioticakuur abrupt stopt en niet meer inneemt. Hierdoor krijgen bacteriën weer de kans om zichzelf te vermenigvuldigen en verder te ontwikkelen. Het gebruik van alcohol in combinatie met antibiotica is dus absoluut niet verstandig. Toch zou één glaasje dit probleem nog niet opleveren, maar meerdere glaasjes zeker weten wel.

Alcohol in combinatie met Doxycycline

Bij sommige antibiotica wordt het gebruik van alcohol al standaard nadrukkelijk afgeraden zoals bij Doxycycline. Dit is een antibiotica waarbij de werking van de kuur verminderd wordt door het gebruik van alcohol. Door alcohol te drinken blijft zo de infectie bestaan en krijgen bacteriën gewoon de kans om zich te vermenigvuldigen. Alcohol is combinatie met deze antibioticakuur is niet bevorderlijk voor het herstel van je lichaam. Probeer dan ook absoluut geen alcohol te gebruiken zolang je de kuur niet hebt afgemaakt zelfs niet als je klachten verdwenen zijn.

Het gevaar van alcohol met Metronidazol

Bij een vaginale schimmelinfectie wordt er vaak gekozen voor een antibioticakuur van Metronidazol. Bij het gebruik van deze antibioticakuur wordt het drinken van alcohol nadrukkelijk afgeraden. Als eerste wordt de werking van de kuur sterk verminderd. Hierdoor lijkt de kuur in eerste instantie te werken, maar na afloop van de antibioticakuur keert de schimmelinfectie weer terug. Daarnaast krijg je last van diverse bijwerkingen als hoofdpijn, zweten en blozen. Heel soms komt het voor dat bij het gebruik van Metronidazol in combinatie met alcohol een psychose ontstaat. Deze psychose is blijvend en gaat niet over door te stoppen met de antibioticakuur. Probeer bij deze antibiotica dus absoluut geen alcohol te gebruiken om problemen te voorkomen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…