Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wanneer heb je Antibiotica nodig?

Olivier
4 min read

Een huisarts zal vaak de afweging maken of je antibiotica echt nodig hebt of dat je lichaam de bacterie zelf kan bestrijden. Als eerste wordt er goed gekeken of je te maken hebt met een bacterie of een virus. Een antibiotica pakt alleen bacteriën aan en zal geen virussen bestrijden. Een antibiotica ontwikkeld in principe een aanpak om bacteriën te laten stoppen met vermenigvuldigen. Hierdoor nemen ze in aantallen af en kan je eigen immuunsysteem de taak overnemen om de bacteriën te vernietigen. Als je te maken hebt met een bacterie, dan wordt er gekeken of je lichaam het zelf kan afhandelen of dat een antibiotica echt nodig is. 

Een antibiotica bij een ernstige bacteriële infectie

Het nadeel van een antibiotica is dat het lichaam er immuun voor kan worden. Als er vervolgens echt een noodsituatie aanbreekt dan kan je geen antibiotica toegediend krijgen. Dit is de reden dat een arts altijd zal afwegen of je een zeer ernstige bacteriële infectie hebt opgelopen. Als een antibiotica nog het enige middel is om de ziekte te behandelen dan wordt hier pas voor gekozen. Denk hierbij aan een longontsteking of een salmonella besmetting. Door de sterke werking van het medicijn voel je jezelf al snel weer beter. Toch is het belangrijk om alle bacteriën te stoppen en de kuur dus volledig af te maken.

Antibiotica bij ernstige luchtweginfecties

Bij ernstige luchtweginfecties wordt er vaak gekozen voor een antibioticum. Denk hierbij aan een longontsteking waarbij het lichaam ernstig verzwakt wordt. De longfunctie kan hierdoor afnemen, waardoor een patiënt flink benauwd wordt. Het is belangrijk om snel te beginnen met behandelen en hierdoor wordt er voor het medicijn gekozen. Het is wel belangrijk dat de luchtweginfectie veroorzaakt wordt door een bacterie en niet door een virus. Alleen dan kan er een effectieve behandeling gestart worden. 

Antibiotica bij een blaasontsteking

Bij een ernstige blaasontsteking wordt er gekozen voor een antibiotica vooral als de kans is dat de bacteriën snel terugkeren. Hierdoor blijft een vrouw of man regelmatig last hebben van een blaasontsteking. Meestal wordt er een korte kuur van slechts drie dagen voorgeschreven. Dankzij de korte kuur is de kans op resistentie minder groot en wordt het lichaam wel effectief behandeld tegen de bacteriële infectie. 

Bij de behandeling van een maagzweer

Als er een maagzweer ontstaat dan is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak is. Als er een bacteriële oorzaak is dan wordt er voor gekozen om een antibioticum voor te schrijven. De kuur bestaat vaak uit verschillende medicijnen en je dient er al snel een flink aantal te slikken. Het is belangrijk om de complete kuur af te maken om zo de sfeer te bestrijden. Als je dit niet doet dan komt het probleem gewoon terug. 

Salmonella besmetting

Salmonella komt veel voor bij dieren en voornamelijk bij varkens en pluimvee. Als er onhygiënisch om wordt gegaan met eten of vlees dan kan je besmet raken met salmonella. Je kan er licht ziek van worden of ernstig ziek dit is eigenlijk per persoon verschillend. Als je te maken hebt met een ernstige besmetting dan kan dit zelfs dodelijk zijn. Bij een ernstige besmetting wordt er gekozen voor een antibiotica. Het kan in het begin wel lastig zijn om de juiste antibioticum te vinden omdat er verschillende soorten salmonella zijn

Legionella besmetting

Een andere onhygiënische manier om besmet te raken is door een legionella besmetting. Dit kan ontstaan door te douchen of gebruik te maken van een bubbelbad dat besmet is geraakt met legionella. Door het inademen van de besmette waterdeeltjes tijdens het douchen kan je ziek worden. Het gebeurd vaak als water een lange tijd heeft stilgestaan. Je kan hierdoor last krijgen van hoesten, kortademigheid en braken en/of diarree. Het is belangrijk om snel te beginnen met een antibiotica zodat een eventuele dood voorkomen kan worden. Als een patiënt langdurig ziek is dan loopt een patiënt namelijk het risico om ernstig ziek te worden. 

Bacteriële infecties waarvoor antibiotica gebruikt wordt

  • Luchtweginfectie veroorzaakt door bacteriën
  • Longontsteking
  • Bacteriële infectie aan de blaas
  • Een maagzweer veroorzaakt door een bacterie
  • Legionella
  • Salmonella
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…