Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bijtwonden: Heb ik Antibiotica nodig?

Olivier
4 min read

De meeste honden zijn heel lief, maar honden kunnen ook bijten. Dit kan gebeuren als ze angstig zijn, ze het idee hebben dat ze in het nauw worden gedreven, ze zich bedreigd voelen en als ze gewoon agressief zijn. Of je nu door een hond bent gebeten omdat deze zich bang voelde of omdat het beestje agressief was: een hondenbeet is niet niks. In dit artikel lees je of een hondenbeet ernstig is, wanneer je met een beet naar de dokter moet en wat je zelf kunt doen als je door een hond bent gebeten.

Een hondenbeet: is het ernstig?

Een bijtwond is altijd ernstig, ook als het om een vrij oppervlakkige wond gaat. Dit komt omdat een bijtwond gemakkelijk kan ontsteken, simpelweg omdat er veel bacteriën in de mond van een hond komen die door de hondenbeet in jouw lichaam komen. Word je door een hond gebeten, al is het een kleine bijtwond, dan is er altijd sprake van besmetting en dit is gevaarlijk. Ben je eenmaal besmet, dan kunnen de ziekteverwekkers zich in de rest van je lichaam verspreiden en vermenigvuldigen en ontstaat er een infectie.

Een bijtwond is altijd ernstig, maar er zijn nog enkele factoren die verder van invloed zijn op de ernst van een hondenbeet. De belangrijkste factoren die bepalen hoe ernstig een beet is, zijn de volgende:

  • De diepte van de wond;
  • De grootte van de wond;
  • De plaats van de wond.

Heb je een diepere wond, dan heb je automatisch een meer ernstige bijtwond dan iemand met een ondiepe wond. Dit geldt hetzelfde voor een grote wond versus een kleine wond en een wond op een kwetsbare plaats versus een wond op een plaats die minder kwetsbaar is.

De behandeling van bijtwonden: een injectie en antibiotica

Bijtwonden worden doorgaans door een arts of eerste hulp verpleegkundige behandeld. In sommige gevallen is het nodig om een injectie te halen tegen een besmetting van tetanus, want van een bijtwond van een hond kun je deze ziekte krijgen.

Ook kan de dokter besluiten antibiotica te geven, simpelweg omdat eventuele infecties en ontstekingen dan nog beter worden tegengehouden. Dit gebeurt overigens niet altijd, maar enkel als er sprake is van een vergroot besmettingsgevaar. Heb je een antibioticakuur van de dokter gekregen, dan is het belangrijk dat je deze kuur afmaakt. Doe je dit niet, dan kan de infectie in je lichaam blijven zitten.

Naar de dokter met bijtwonden

Al heb je te maken met een kleine of oppervlakkige bijtwond: het is altijd verstandig om contact op te nemen met de dokter. De dokter kan besluiten de wond zelf te behandelen, maar de dokter kan er ook voor kiezen om je door te sturen naar het ziekenhuis voor een behandeling.

Voor de wond behandeld wordt, wordt deze altijd eerst verdoofd. Als de wond verdoofd is, kan het huidoppervlak namelijk zonder pijn worden schoongemaakt en behandeld. Het verdoven van de wond, gebeurt aan de hand van een plaatselijke injectie. In de meeste gevallen worden bijtwonden overigens niet gehecht, omdat er bij een hechting meer kans is op wondinfecties. De wond moet dan ook geleidelijk aan dichtgroeien, waar je simpelweg op zal moeten wachten.

Ik heb bijtwonden, wat kan ik zelf doen?

Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen voor je naar de dokter gaat met jouw bijtwonden. De belangrijkste dingen die je zelf moet doen, zijn de volgende:

  1. Dek de wond steriel af met pleister of gaas, om verdere verontreiniging te voorkomen.
  2. Stelp de bloeding met wonddrukverband of door zelf druk uit te oefenen op de wond.
  3. Raak vooral niet in paniek, want dit is nergens voor nodig en dit maakt de situatie niet beter.

Verder is het verstandig om zo snel mogelijk naar de dokter of naar de eerste hulp te gaan, zodat je jouw wond kunt laten behandelen. Of je hierbij antibiotica moet krijgen, wordt bepaald door de dokter die jouw wond beoordeelt.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…