Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het correcte gebruik van antibiotica

Olivier
6 min read

Het is belangrijk om altijd de antibiotica op de juiste manier in te nemen. Als dit niet correct gebeurt dan kan je hier later problemen mee krijgen. Zo kan een bacterie weer terugkeren of kan je last krijgen van een antibioticaresistentie door het incorrect gebruik van antibiotica.

Hoe antibiotica gebruiken
Hoe antibiotica gebruiken

De arts schrijft meestal vooral hoe de medicijnen het beste gebruikt kunnen worden. Bij een apotheek krijg je hierbij vaak nog extra advies. Een aantal tips voor het correct gebruik van antibiotica hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Je kan zo niet de mis ingaan met het gebruik van je medicijnen.

1. Maak altijd de kuur helemaal af

Een veel voorkomend probleem bij patiënten is dat ze zich al snel goed gaan voelen door de antibiotica. Dit is natuurlijk een goed teken, maar dit betekend nog niet dat je echt beter bent. Een aantal bacteriën blijven vaak nog achter, maar zijn nog niet sterk genoeg om zich te vermenigvuldigen. Als de antibioticakuur niet wordt afgemaakt dan krijgen ze ineens wel de kracht om dit te doen. Ineens wordt je na een paar dagen weer ziek met als gevolg dat je zelfs resistent kan worden voor de antibioticakuur.

Als de kuur opnieuw wordt voorgeschreven dan kan deze niet meer werken omdat de bacteriën zich verder ontwikkeld hebben. Nu heb je dus echt een groot probleem omdat er geen kuur meer werkt. Maak dus altijd netjes de kuur af zelfs als je jezelf alweer beter voelt. Het is belangrijk dat werkelijk alle bacteriën verdwenen zijn.

2. Voorzorg antibiotica

Een arts kan besluiten om een antibioticum uit voorzorg voor te schrijven. Bijvoorbeeld omdat je binnenkort op vakantie gaat en je arts je niet kan helpen vanuit een vakantieland. De arts zal dan een antibiotica meegeven die je alleen mag gebruiken als de klachten niet na een paar dagen vanzelf overgaan. Het is belangrijk om eerst je lichaam de problemen zelf te laten oplossen. Als je te snel naar antibiotica grijpt dan kan je last krijgen van resistentie.

Het is belangrijk om duidelijk te overleggen met de arts tot welke datum je ongeveer moet wachten met het innemen van de medicijnen. Ga dus niet zelf voor dokter spelen en neem ze alleen in tijdens een noodgeval. Als je na een paar weken merkt dat de klachten weer ernstig terugkomen dan mag je niet de voorzorgantibiotica. Overleg dit altijd eerst gewoon met een arts.

3. Wat als je antibiotica vergeet te nemen?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een dosis antibiotica vergeten bent. Het maakt niet uit als je dit een paar uur vergeten bent. Het is belangrijk om de dosis als nog in te nemen om zo problemen met de kuur te voorkomen. Mocht je bijna alweer een nieuwe dosis moeten innemen dan sla je de kuur wel over. Je haalt de pillen dan weer aan het einde in door de antibiotica iets langer te blijven slikken.

Het is tevens belangrijk om te kijken wanneer de medicijnen het beste kunnen worden ingenomen. Soms dient dit met een maaltijd en andere medicijnen dienen juist buiten de maaltijd om ingenomen te worden. Eventueel kan je hierna informeren bij je huisarts.

Neem de antibiotica alleen in als het echt nodig is

Het is belangrijk om voor jezelf te kijken of een antibiotica kuur echt nodig is. Een arts zal deze afweging ook maken. Er wordt gekeken of het lichaam de ziekte zelf kan overwinnen of dat er een antibiotica nodig is.

Alleen als er echt een antibiotica nodig is wordt er besloten om deze voor te schrijven. Ga hier dan ook altijd mee akkoord en ga een arts niet pushen om een kuur voor te schrijven. Uiteindelijk heb je jezelf hier alleen maar mee.

Hoe antibiotica veilig gebruiken?

  1. Neem antibiotica altijd op hetzelfde tijdstip in

  2. Vergeet je een pil? Neem dan de vergeten dosis alsnog in

  3. Maak een kuur altijd helemaal af. Zelfs als je jezelf alweer beter voelt

Meer info: https://www.gebruikantibioticacorrect.be/nl

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…