Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Inhoud
Veel vrouwen zijn onzeker over hun vagina. Veel vrouwen zitten met een toiletspiegel tussen hun benen naar hun vagina te kijken en vragen zich af of het wel normaal is ‘down under’. Vergelijken met vriendinnen kan dit soort onzekere gedachten oproepen. Je moet voor alles weten dat “abnormaal” niet bestaat, tenzij er sprake is van medische problemen. Iedere vagina is anders, zoals iedere vrouw anders is.
Iedere vrouw heeft vaginale afscheiding. Dit is nodig om de vagina en de schede te .zuiveren van bacteriën. De hoeveelheid afscheiding verschilt per vrouw.
Over het algemeen wordt afgeraden om de vagina met scherp geparfumeerde verzorgingsmiddelen te wassen omdat dit de zuurhuishouding kan verstoren wat een toename van afscheiding kan veroorzaken. Heb je last jeuk of van niet fris ruikende, troebele afscheiding uit de vagina is het raadzaam om je huisarts te bezoeken, het kan dan zijn dat je en schimmelinfectie hebt. Hiervoor kan een zalf worden voorgeschreven waarmee het probleem doorgaans snel is verholpen.
De clitoris van de vrouw is het gevoeligste plekje van het menselijk lichaam. De clitoris heeft namelijk maar liefst 8000 zenuwuiteinden. Ter vergelijking: De penis van de man moet het doen met “maar” 4000 zenuwuiteinden. Wanneer een vrouw seksueel opgewonden is kan de vagina door het opzwellen van de bloedvaten wel twee keer zo groot worden.
Een vrouw is enkele dagen per maand vruchtbaar. Op voorwaarde uiteraard dat je geen hormonale voorbehoedmiddelen gebruikt zoals de pil of een hormonenspiraaltje, kun je aan de vagina voelen wanneer je vruchtbaar bent en je dus de meeste kans hebt om zwanger te worden. Tijdens de ovulatie is het baarmoederslijm doorzichtig, elastisch en rubberachtig. Dit is ter voorbereiding van een mogelijke bevruchting, de zaadcellen vinden op deze manier het gemakkelijkst hunweg naar de vrijgekomen eicel.
Lees ook:
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon