Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Droge vagina tijdens de seks

Olivier
5 min read

Veel vrouwen ervaren het hebben van seks als een pijnlijke aangelegenheid waardoor het hebben van een prettig en actief seksleven bemoeilijkt wordt. De wijze van ervaren kan per individu verschillen. Zo kan de een er in feite altijd last van hebben terwijl het bij een ander slecht sporadisch voorkomt. De pijn wordt vaak beschreven als een zeurderige pijn, terwijl anderen het eerder hebben over een branderig gevoel in de schaamstreek of juist weer melding maken van een jeukende pijn. Lees hier alles over vaginale schimmels en infecties op de vagina. Hoe dan ook het is vervelend en het kan de kwaliteit van het seksleven nadelig beïnvloeden. Wij gaan dieper op het effect van een Droge Vagina tijdens de seks.

Een (te) droge vagina kan voorkomen bij vrouwen van alle leeftijden, maar in de meeste gevallen is er met name sprake van vaginale droogheid bij vrouwen die net de overgang achter de rug hebben. Ervaar je hinder van vaginale droogheid en beïnvloed dit ook de kwaliteit van je leven dan zijn daar een aantal oorzaken voor aan te wijzen. Er zijn echter ook relatief eenvoudige tips die de klachten kunnen doen verminderen. Niet in alle gevallen is het noodzakelijk om hiervoor je huisarts te raadplegen.

Droge Vagina: De rol van de hormonen

In België krijgen naar schatting circa 10% – 40% van de vrouwen in de periode na de overgang te maken met vaginale droogheid. Veel gehoorde klachten zijn dan irritatie, jeuk, en een pijnlijk gevoel tijdens de geslachtsgemeenschap. Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat de overgang zorgt voor een wijziging in de hormoonhuishouding, het lichaam maakt minder oestrogeen aan, hetgeen er juist voor zorgt dat de vagina vochtig wordt ten tijde van seksuele opwinding. Daarnaast stimuleert dit hormoon ook de bloedtoevoer naar de genitaliën.

Ervaar je zelf deze klachten dan is het verstandig om hier wel iets aan te doen. Het zal immers niet vanzelf overgaan. Het werkt meestal juist andersom: blijf je er mee lopen dan zullen de klachten enkel verergeren, vaak met een zeer sober intiem leven als resultaat. Niet leuk voor degene die het overkomt, maar zeker ook niet prettig voor de partner die in feite niks meer kan doen dan een luisterend oor bieden.

Oorzaken van Vaginale Droogte

Er kunnen een aantal oorzaken ten grondslag liggen aan de vaginale droogheid. De voornaamste reden is een beperkte aanmaak van het oestrogeen hormoon ten gevolge van de menopauze. Daarnaast kunnen er ook tijdens een zwangerschap of kort na een bevalling grote veranderingen optreden in de hormoonhuishouding van de vrouw, waardoor de aanmaak van vaginaal vocht kan afnemen. In het laatste geval is dit meestal van tijdelijke aard en heeft het lichaam gewoon tijd nodig om te herstellen. Een andere frequente oorzaak is de aanwezigheid van spanning en stress door bijvoorbeeld plotseling optredende veranderingen of emotionele gebeurtenissen waardoor het vrouwenlichaam minder vocht produceert.

Deze laatstgenoemde situaties leiden niet enkel tot vaginale droogheid, maar kunnen ook leiden andere lichamelijke klachten zoals droge ogen maar ook een droge mond. Daarnaast is van bepaalde medicatie bekend dat zij een licht allergische reactie kunnen geven en onbedoeld de natuurlijke vochtproductie van het lichaam in negatieve zin kunnen beïnvloedden. Enkele bekende voorbeelden daarvan zijn:

Hoe is vaginale droogheid effectief te behandelen?

Seks, vrijen, de liefde bedrijven of hoe je het ook wilt noemen

Hoe gek het ook klinkt: seks. Juist door een regelmatig seksleven verminder je zelf de kans op problemen met je vagina, het seksueel actief blijven houdt de vagina juist gezond. Het is daarnaast ook een goede methode om de slijmvliezen in goede conditie te houden.

Bekkenbodem-fitness

Je bekkenbodemspieren trainen is ook een goede methode om vaginale droogheid te bestrijden. Deze spiergroep speelt ook een belangrijke rol in de bloedtoevoer naar de vagina en is van belang bij de vochtstroming in dat gedeelte van je lichaam. Ook tantra oefeningen dragen bij aan een beter functioneren van de vaginale spieren waardoor vaginale droogheid verholpen kan worden.

Zinnenprikkelende smeersels

Als er sprake is van enkelvoudige problemen met vaginale droogheid tijdens de seks, kan een gel of glijmiddel een even eenvoudige als effectieve oplossing zijn. Een bekend middel is bijvoorveeld is Lubrin: een zachte gel in capsulevorm. Deze kan je ruim van te voren inbrengen en werkt vochtafscheidend. Volgens de producent zou de capsule zo’n 6 uur lang werkzaam moeten zijn.

Medische oplossingen

Het lokaal toedienen van oestrogeen kan een oplossing bieden bij vaginale droogheid. Een dergelijke behandeling zorgt voor het herstel van de natuurlijke pH-waarde in de vagina. Door deze behandeling zullen klachten die bij vaginale droogheid horen zoals irritatie, jeuk en een branderig gevoel verdwijnen. Deze behandeling bestaat voornamelijk uit vaginale tabletten, pessaria, eventueel crèmes en een vaginale ring. In veel gevallen bevat de vaginale crème het middel estriol. Deze estriol zorgt voor een aanvulling van het oestrogeen hormoon.

Als de vaginale droogheid een gevolg is van de overgang dan wordt verlichting pas na enkele weken ervaren. Net als bij elk ander geneesmiddel kan er sprake zijn van bijwerking die naar mate de behandeling vordert weer zullen verdwijnen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…