Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De vaakst voorkomende vaginale klachten en wat je eraan kan doen

Lore
5 min read

In de vagina leven een heel aantal bacteriën in evenwicht met elkaar, we noemen dit de vaginale flora. Raakt de vaginale flora in disbalans kunnen er allerlei vaginale klachten zoals onregelmatige afscheiding, jeuk, branderig gevoel etc. ontstaan. Een verstoorde vaginale flora kan op verschillende manieren ontstaan. In dit artikel zetten we dan ook de vaakst voorkomende vaginale klachten en de mogelijke oorzaken ervan op een rijtje.

Onregelmatige afscheiding

Vaginale afscheiding hangt samen met het natuurlijk reinigingsmechanisme van het lichaam: de vagina en baarmoeder maken slijm en vocht aan en zo wordt de vagina inwendig gereinigd en vochtig gehouden. Af en toe komt er van dat vocht en slijm wat naar buiten.

Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en wit van kleur. Het gaat vaak gepaard met een lichte, zure geur, maar kan ook geurloos zijn. Abnormale afscheiding, namelijk wanneer je opeens veel meer afscheiding hebt, of wanneer deze een andere kleur, geur of textuur heeft, kan op een infectie wijzen.

Waterige, witgrijze afscheiding & onaangename geur

Dit soort afscheiding is één van de symptomen van bacteriële vaginose. Dat is een vaak voorkomende aandoening die veroorzaakt wordt door een disbalans van de vaginale flora.

Witte, brokkelige afscheiding

Is je afscheiding wit en brokkelig? Dan is de kans groot dat je een schimmelinfectie hebt. Schimmelinfecties zijn de vaakst voorkomende vaginale infecties.

Roze, rood, bruin of donker gekleurde afscheiding

Dit type afscheiding kan voorkomen net na je menstruatie, omdat je vagina de laatste restjes bloed verwijdert. Ook rond de eisprong en tijdens de eerste weken na een bevalling kun je deze kleuren afscheiding hebben.

Groene, gelige afscheiding

Bij een afscheiding met groene of gele kleur, is een doktersbezoek sterk aangeraden. Deze soort afscheiding wijst namelijk vaak op een SOA, zoals bijvoorbeeld trichomonas, chlamydia of gonorroe. De dokter zal je meteen een gepaste behandeling voorstellen. Aangezien SOA’s zeer besmettelijk zijn, is het belangrijk dat je geen seks hebt tot de SOA genezen of onderdrukt is.

Vaginale jeuk

Het is niet iets dat je makkelijk met andere vrouwen bespreekt, en toch hebben alle vrouwen er ongetwijfeld al eens last van gehad: vaginale jeuk.

Vaginale jeuk heeft verschillende mogelijke oorzaken:

  • Tijdens de pubertijd is de huid dunner en dus gevoeliger, waardoor sneller jeuk kan optreden.
  • Ook tijdens de menopauze is de huid dunner en dus gevoeliger.
  • Een vaginale infectie
  • Een allergische reactie op inlegkruisjes, condooms of ondergoed bijvoorbeeld.
  • Een SOA
  • Slechte intieme hygiëne
  • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica

Slechte geur (vislucht)

Als je intieme zone slecht ruikt, is dat een belangrijk signaal dat de balans in je vaginale flora verstoord is. In de meeste gevallen is een bacteriële vaginose daarvan de oorzaak.

Branderig gevoel in de vagina

Ook een branderig gevoel in de vagina kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een vaginale schimmelinfectie
  • Bacteriële vaginose
  • Droogheid
  • Allergie (voedingsmiddelen, verzorgingsproducten…)
  • Te strakke (onder)broek

Droogheid

Wanneer je minder oestrogeen aanmaakt (tijdens de menopauze bijvoorbeeld), kun je last krijgen van vaginale droogheid. Ook tijdens bepaalde momenten van de menstruele cyclus, het geven van borstvoeding of wanneer je vaginale flora uit balans is, kan deze klacht opduiken. Vaak veroorzaakt de droogheid ook jeuk, een branderig gevoel, en pijn tijdens het vrijen en plassen.

Wat te doen bij vaginale klachten?  

Zowel om klachten te verhelpen als te voorkomen, is het belangrijk dat je een goede intieme hygiëne hebt. Was je intieme zone dus alleen met water, zonder producten die zeep bevatten. De binnenkant van je vagina wordt door de flora vanzelf schoongemaakt. Laat tampons en maandverband ook niet langer dan een paar uur zitten en veeg altijd van voor naar achteren na een toiletbezoek.

Vaginale infecties zoals bacteriële vaginose of schimmelinfectie zijn over het algemeen vrij onschuldig en gaan in sommige gevallen zelfs vanzelf over. Toch kan een product zoals Multi-Gyn ActiGel (in het geval van bacteriële vaginose) of Multi-Gyn FloraPlus (in het geval van een schimmelinfectie) helpen om de vaginale flora terug in balans te brengen, de symptomen te verlichten en bovenal te voorkomen dat de infectie terugkeert. Ook vaginale droogheid kan met Multi-Gyn LiquiGel verholpen worden.

Ontdek hier meer over de producten van Multi-Gyn! 

Blijven je symptomen aanhouden, of heb je tevens andere symptomen zoals pijn tijdens het plassen, pijn in je onderbuik, of bloedingen buiten je menstruatie, ga dan langs de huisarts. Ook als je vermoedt dat je een SOA hebt opgelopen, contacteer je het best zo snel mogelijk je huisarts.

http://gezond2.be/bdc075d3-cadf-4a89-a372-8efaf9332e10

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…