Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vaginale jeuk of jeuk aan de schaamlippen

Olivier
6 min read

Als je last hebt van vaginale jeuk, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Niet alleen vanwege de symptomen op zich, maar ook omdat er nogal een taboe op dergelijke klachten heerst en het gevoelens van schaamte en gêne met zich mee kan brengen. Het betreft immers een klacht die te maken heeft met de meest intieme delen van een vrouwenlichaam: de schaamlippen en/of de vagina zelf. Wanneer je last hebt van jeuk op één van deze plekken, wordt dat dus vaginale jeuk genoemd. Soms is dit onschuldig en gaat het naar enkele dagen over, soms kan er echter ook meer aan de hand zijn. In dat laatste geval, als het blijvend is, is het aan te raden om bij de huisarts langs te gaan.

Eerst kun je echter ook dit artikel alvast even raadplegen. Hier gaan we namelijk op verschillende aspecten van dit verschijnsel in. Zo kijken we naar de verschillende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan vaginale jeuk, behandelen we andere symptomen die samen kunnen gaan met de jeuk en stellen we ook enkele behandelwijzen voor. Het doel hiervan is een helder beeld geven van wat vaginale jeuk allemaal in kan houden.

Oorzaken Vaginale Jeuk

Voor vaginale jeuk is niet één bepaalde oorzaak te noemen. Er zijn namelijk tal van redenen die ervoor kunnen zorgen dat je als vrouw jeuk bij het geslachtsorgaan kan krijgen.

Eén van deze redenen kan zijn dat er bij de reiniging van de vagina en de schaamlippen iets fout gaat. Zo kunnen bepaalde geur –en kleurstoffen, conserveermiddelen en zeepsoorten in een douchegel of iets dergelijks ervoor zorgen dat er irritaties optreden. Een andere mogelijke veroorzaker van vaginale jeuk is een allergie. Wanneer je allergisch bent voor een bepaald soort parfum of voedingsmiddel is het mogelijk dat de desbetreffende klacht zich voordoet. Ook is het mogelijk dat jeuk bij het geslachtsorgaan voortkomt uit het dragen van te strakke kleding. Hiermee wordt dan vooral de (onder)broek bedoeld uiteraard. Dit kan er immers voor zorgen dat er op de genoemde plaats gezweet kan worden, wat weer kan zorgen voor irritatie.

Ernstiger varianten van vaginale jeuk zijn een bacteriële vaginose, een schimmelinfectie en een soa. Bacteriële vaginose heeft er doorgaans mee te maken dat de vaginale balans verstoord is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na onbeschermde seks, omdat sperma basisch is en daardoor het zuurgehalte verstoren kan. Ook iets wat we al eerder noemden, het verkeerd wassen van het geslachtsorgaan, kan voor bacteriële vaginose zorgen. Andere oorzaken van deze specifieke veroorzaker van vaginale jeuk zijn onder andere het te lang inhouden van een tampon en een recentelijke antibioticakuur. Dit laatste kan ook zorgen voor een schimmelinfectie, die op zijn beurt weer voor vaginale jeuk kan zorgen. Andere veroorzakers van een schimmelinfectie zijn – opnieuw – het niet of verkeerd wassen van het geslachtsorgaan, schommelingen wat betreft de hormonen en spanning en/of stress. Een soa ontstaat, een enkele uitzonderingen daargelaten, dan weer alleen na onbeschermde seks.

Symptomen Jeukende Vagina

Vaginale jeuk is op zichzelf natuurlijk vaak een symptoom van een andere aandoening en het lijkt dus misschien wat vreemd om te kijken naar de symptomen van een symptoom, maar die verontwaardiging is niet helemaal terecht. Deze jeuk kan zich namelijk op verschillende manieren uiten. Daarnaast is het zo dat ze regelmatig gepaard gaan met andere klachten. Deze klachten bevinden zich vaak in hetzelfde gebied. Van deze klachten in de schaamstreek staan hieronder enkele voorbeelden:

  • De schaamlippen zijn rood en gezwollen.
  • Er is een branderig en geïrriteerd gevoel in de schaamstreek.
  • Tijdens geslachtsgemeenschap is er sprake van irritatie en/of pijn.
  • De vaginale afscheiding is veranderd wat betreft bijvoorbeeld de kleur, de geur en de hoeveelheid.

Op basis van de symptomen die je hebt, naast de jeuk, kun je zelf op onderzoek uitgaan om te kijken of je een ‘echte’ aandoening hebt, welke aandoening dat dan is en wat er aan te doen valt. Verstandiger is het echter om bij vaginale jeuk langs de huisarts te gaan. Dit hoeft niet direct, aangezien het meestal vanzelf overgaat, maar als het blijvend is, is dit wel aan te raden. Een huisarts kan aan de hand van de symptomen namelijk vaak al een goede inschatting maken van de aandoening waar je mogelijk mee kampt. Lukt dit hem of haar niet of kan hij of zij het simpelweg niet met zekerheid zeggen wat er aan de hand is, dan zijn er nog andere manieren om tot een niet tegen te spreken diagnose te komen. Dit kan bijvoorbeeld door een uitstrijkje te maken, die naar het laboratorium gaat om onderzocht te worden. Vaak moet je dan enkele dagen wachten op de uitslag.

Behandeling van Jeukende schaamlippen

Deze uitslag die voortkomt uit het onderzoek in het laboratorium is van enorm groot belang voor de behandeling die erop volgt. Omdat vaginale jeuk zoveel verschillende oorzaken heeft, die allemaal weer samenhangen met een andere aandoening, zijn de behandelmethodes die gehanteerd dienen te worden namelijk ook heel erg verschillend.

Wanneer er sprake is van schimmelinfectie die de jeuk veroorzaakt, kan je bijvoorbeeld capsules toegediend krijgen die de schimmels doden of vaginale tabletten die eenzelfde soort effect hebben. Bij bacteriële vaginose wordt er dan vaak weer voor gekozen om het simpelweg tot rust te laten komen of een antibioticakuur te houden. In dat laatste geval mag er gedurende de week die de kuur duurt, niet gedronken worden of geslachtsgemeenschap gehouden worden. Gebeurt dat wel, dan kan het lichaam zich niet herstellen. Zo’n antibioticakuur wordt overigens ook vaak gebruikt wanneer een soa de oorzaak is van de vaginale jeuk.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat vaginale jeuk niet samenhangt met een aandoening, maar voortkomt uit verkeerde gebruiken. Hierbij kun je denken aan enkele zaken die we eerder opnoemden: het dragen van te strakke broeken of het verkeerd reinigen van het geslachtsorgaan. In deze gevallen zal alleen het gedrag hoeven te veranderen, door dus wat lossere broeken te dragen en de verzorging van de vagina beter aan te pakken. Soms, in de meeste gevallen zelfs, gaat vaginale jeuk ook vanzelf weer over. Dit is vooral het geval wanneer er geen andere symptomen zijn en er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…