Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het verschil tussen bacteriële vaginose en vaginale schimmelinfectie

Lore
5 min read

Vrijwel iedere vrouw krijgt in haar leven wel eens te maken met vaginale ongemakken zoals onregelmatige afscheiding, onaangename geurtjes, jeuk etc. Daarvoor zijn verschillende mogelijke oorzaken, zoals een vaginale infectie.  De twee vaakst voorkomende soorten vaginale infecties zijn de vaginale schimmelinfectie (ook wel candida infectie genoemd) en bacteriële vaginose.

Hoewel beide infecties vervelende, vaginale klachten veroorzaken, komen de symptomen toch niet helemaal overeen. Toch is het belangrijk het verschil te kennen tussen deze twee soorten infecties, omdat je ze niet op dezelfde manier behandelt.

De oorzaak en symptomen van een bacteriële vaginose

Bij een bacteriële vaginose is je vaginale flora als het ware ‘verstoord’. In je vagina leven namelijk duizenden bacteriën en schimmels vreedzaam naast elkaar. Raakt het evenwicht verstoord, dan kunnen bepaalde bacteriën gaan overheersen en vaginale klachten veroorzaken.

Vaak is de oorzaak een hormonale verandering (zwangerschap, menstruatie, menopauze…) of een verkeerde intieme hygiëne (vagina wassen met zeep bijvoorbeeld of verkeerd afvegen bij toiletbezoek). Ook medicijngebruik (denk antibiotica) en aandoeningen zoals stress en diabetes kunnen voor een verstoorde vaginale flora zorgen. Net daarom is het jammer genoeg niet altijd even makkelijk om de oorzaak te achterhalen en in de toekomst te vermijden.

De volgende symptomen duiden op een bacteriële vaginose:

 • Afscheiding die niet dezelfde kleur en/of textuur heeft als normaal
 • Geurtjes
 • Jeuk
 • Irritatie

Zie je dat het beneden rood wordt en heb je een branderig gevoel (eventueel ook tijdens het plassen) dan heb je waarschijnlijk te maken met een schimmelinfectie, geen bacteriële vaginose.

De oorzaak en symptomen van een vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie lijkt qua symptomen sterk een bacteriële vaginose, maar toch verschillen ze op een aantal vlakken van elkaar. Zo ontstaat een schimmelinfectie bij een overmatige groei van gist in de vagina. De symptomen komen grotendeels overeen, al is er alleen bij een vaginale schimmelinfectie sprake van een branderig gevoel en roodheid.

Een schimmelinfectie wordt meestal veroorzaakt door de Candida-schimmel. Ook in dit geval zijn hormonale veranderingen, verkeerde intieme hygiëne, medicijngebruik, diabetes en stress mogelijke oorzaken.

De behandeling van bacteriële vaginose en vaginale schimmelinfectie

De gelijkenissen en verschillen tussen een bacteriële vaginose en een vaginale schimmelinfectie kunnen we dus als volgt samenvatten:

Bij beide kun je last hebben van:

 • Afscheiding die anders is dan normaal (kleur / textuur)
 • Geurtjes en zelfs een sterke visgeur
 • Jeuk
 • Irritatie

Maar bij een schimmelinfectie kun je ook last hebben van:

 • Een branderig gevoel
 • Roodheid
 • Pijn tijdens het plassen

Een bacteriële vaginose ontstaat wanneer de bacteriën die van nature in je vagina leven niet meer in balans zijn. Bij een schimmelinfectie is er sprake van een overmatige groei van gist in de vagina.

In het geval van een bacteriële vaginose herstelt de vaginale flora zich in sommige gevallen vanzelf. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren. Om de vaginale ongemakken die ermee gepaard gaan te verlichten, kan je ook een product zoals Multi-Gyn ActiGel gebruiken. Multi-Gyn ActiGel behandelt de ongemakken, verlicht de symptomen die ermee gepaard gaan en voorkomt dat het probleem terugkeert.  

Ook een vaginale schimmelinfectie kan na enkele dagen tot weken vanzelf opgelost raken (op voorwaarde dat een goede intieme hygiëne toegepast wordt). Toch verkiezen veel vrouwen ervoor om de schimmelinfectie meteen de behandelen, omdat de symptomen die ermee gepaard gaan erg vervelend zijn. Zo bestaat Multi-Gyn FloraPlus bijvoorbeeld uit een kuur van vijf dagen die de vaginale schimmelinfectie behandelt, maar ook de symptomen verlicht en terugkerende schimmelinfecties voorkomt.

Let wel: zwangere vrouwen raadplegen bij zowel een bacteriële vaginose als vaginale schimmelinfectie best steeds hun arts. Ook als de jeuk blijft aanhouden, je pijn hebt in de onderbuik, de afscheiding van geur of kleur verandert of bloederig is, je ook een branderig gevoel ervaart bij het plassen of je vermoedt dat je een SOA hebt, is een doktersbezoek aangeraden.  

http://gezond2.be/bdc075d3-cadf-4a89-a372-8efaf9332e10

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…