Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloed uit je vagina tijdens seks: vaginaal bloedverlies

Jaro Broeklander
6 min read

Alhoewel seks een bijzondere en aangename ervaring is kunnen er situaties ontstaan die minder prettig zijn. Bloed uit je vagina tijdens seks is een van de situaties die tot ongerustheid kan leiden. In veel gevallen is er echter weinig reden tot zorg. Bloedverlies tijdens de seks noemen we ook wel een contactbloeding en dit is niet beperkt tot het vrouwenlichaam, ook mannen kunnen er mee te maken krijgen.

Contactbloeding = Bloed uit je vagina tijdens seks

Indien er sprake is van bloedingen tijdens of na de geslachtsgemeenschap (coïtus), wordt dit ook wel post coïtale bloedingen genoemd. De term contactbloeding wordt vaak gebruikt om een bloeding aan te duiden die optreedt tijdens het aanraken van de geslachtsorganen. Vaker wordt de term contactbloeding gebruikt om juist post coïtale bloedingen aan te duiden, dus de bloeding na de seks.

Bij een contactbloeding is er sprake van bloedverlies tijdens of na de seks.

  • Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen, dit wordt veroorzaakt doordat de huid van de vrouw dunner is waardoor de bloedvaten sneller beschadigd kunnen raken. Zo kan een vrouw ook een contactbloeding krijgen tijdens een onderzoek van de baarmoederhals.
  • Bij mannen ligt de situatie iets anders: Bij hen is de oorzaak vaker een verwonding aan de huid.

De hoeveelheid bloed die je kan verliezen door een contactbloeding varieert van persoon tot persoon, de ene vrouw zal slechts enkele druppeltjes bloed verliezen, terwijl het bij een ander snel kan doen denken aan het bloedverlies tijdens een menstruatie. Dit alles neemt niet weg dat het ervaren van bloed uit de vagina een ongemakkelijk gevoel geeft en in sommige gevallen zelfs pijnlijk kan zijn. Afgezien van het gevoel van schaamte is het vooral vervelend.

Bij vrouwen is er nog een andere bijkomstigheid. Het kan een symptoom zijn van een onderliggende oorzaak… Zoals een aandoening aan de baarmoedermond of een SOA. Mocht je vaak bloedverlies tijdens de seks ervaren, praat er dan over met je huisarts.

Oorzaken van een contactbloeding

De oorzaken van een contactbloeding zijn zeer divers. Zo kan er sprake zijn van een eenvoudige huidwond bij de man of vrouw, ook kan er sprake zijn van een ernstige aandoening zoals een baarmoedermondafwijking. Wel kunnen er een aantal standaard situaties worden geschetst die mogelijk bijdragen aan het ontstaan van een contactbloeding:

  • Hard of ruig spel tijdens de seks, hierdoor kunnen wondje(s) ontstaan.
  • Verkrachting of seksueel misbruik.
  • De ontmaagding. Hierdoor scheurt het maagdenvlies waardoor er bloed vrij kan komen.
  • Baarmoedermonderosie
  • Ontsteking van de baarmoedermond (vaak is dit een aanwijzing voor de SOA chlamydia).
  • De baarmoedermond kan een afwijking hebben. Dit kan een aanwijzing zijn van baarmoederhalskanker.
  • Vaginisme
  • Vaginale droogheid

Symptomen van een contactbloeding

  • Matig tot ernstig bloedverlies
  • Spotting (zeer licht bloedverlies)
  • Pijn in of rond de vagina
  • Pijn tijdens het vrijen

Een van de bekendste symptomen van een contactbloeding is vaginaal bloedverlies op de eerste dag nadat je seks hebt gehad. De mate waarin je bloed verliest kan per persoon verschillen. Indien er sprake is van urogenitale atrofie kunnen dat slechts enkele druppeltjes zijn.

Bij een situatie waarin er wat meer kracht is uitgeoefend, bijvoorbeeld tijdens een verkrachting kan er aanmerkelijk meer bloed worden verloren, in sommige gevallen is er dan sprake van een gescheurde vaginawand. Afhankelijk van de oorzaak kan geslachtsgemeenschap of masturbatie pijnlijk zijn.

Daarnaast is het niet ongebruikelijk dat post coïtale bloedingen gepaard gaan met andere vaginale bloedingen tijdens de menstruele cyclus.

Diagnose

De diagnose van een post coïtale bloeding en contactbloeding wordt uitgevoerd door de huisarts. Hierbij is ook de medische geschiedenis van belang. De huisarts zal hiertoe een kort lichamelijk onderzoek uitvoeren om de juiste diagnose te kunnen stellen en andere oorzaken uit te sluiten. Door middel van een speculumonderzoek en een vaginaal toucher zal de huisarts de diagnose kunnen stellen.

Tijdens het onderzoek neemt de arts wat cervixslijm af (uitstrijkje). In het laboratorium wordt dit vervolgens onderzocht op de aanwezigheid van dysplastische cellen. Deze kunnen namelijk wijzen op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Indien de arts vermoed dat er sprake zou kunnen zijn van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) kan ook gelijk worden onderzocht of er sprake is van chlamydia.

Als er een duidelijke aanleiding bestaat voor nader onderzoek kan je doorverwezen worden voor onderzoek door een gynaecoloog. Deze kan de baarmoederhals tot in detail bekijken via colposcopie. Er zal dan een stukje weefsel worden afgenomen voor verder onderzoek.

Behandeling en prognose

De oorzaak van bloedverlies uit de vagina is bepalend voor de behandeling. Een aantal oorzaken zoals urogenitale atrofie en een seksueel overdraagbare aandoening zijn over het algemeen goed te behandelen. In de meeste gevallen zal het bloedverlies zal na een behandeling geheel verdwenen zijn.

In het geval van baarmoederhalskanker is het een andere situatie. Meestal is de prognose dan afhankelijk van het stadium waarin de tumor verkeert. Net als voor andere kanker soorten is een tijdige ontdekking essentieel. Twijfel daarom niet bij vaginaal bloedverlies.

Als je het bloedverlies tijdens of na de geslachtsgemeenschap opmerkt en je maakt je zorgen, maak dan snel een afspraak bij de huisarts.

Door Jaro Broeklander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…