Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bacteriële vaginose: zo herken je de symptomen

Lore
4 min read

Iedere vrouw heeft vaginale afscheiding, het is dus niks om je zorgen over te maken. Wanneer de afscheiding echter opeens een andere kleur, geur of textuur heeft dan normaal en je ook andere vaginale klachten ervaart (jeuk, slechte geur, branderig gevoel), kan dat duiden op bacteriële vaginose, een vaak voorkomende vaginale infectie. Een bacteriële vaginose is over het algemeen vrij onschuldig, maar kan door de vaginale klachten waarmee het gepaard gaat wel vrij vervelend zijn.

In dit artikel zetten we dan ook de symptomen van bacteriële vaginose op een rijtje, alsook hoe je de infectie kunt behandelen.

Wat is bacteriële vaginose?

In je vagina leven duizenden bacteriën en schimmels in evenwicht, we noemen dit ook wel de vaginale flora. Deze vaginale flora zorgt ervoor dat de vagina schoon en gezond blijft. Als het evenwicht in de vaginale flora verstoord raakt, kunnen bepaalde bacteriën gaan overheersen, wat gepaard gaat met vervelende (vaginale) klachten.  In dat geval spreken we van een bacteriële vaginose.

Een disbalans in de vaginale flora kan ontstaan wanneer er hormonale veranderingen plaatsvinden (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze).  Ook een slechte intieme hygiëne kan een bacteriële vaginose veroorzaken. Dat betekent zeker niet dat je te weinig wast, want ook te veel of op een verkeerde manier wassen, kan voor problemen zorgen. Zo is het van groot belang dat je nooit zeep gebruikt om de binnenkant van je vagina te wassen, hierdoor raakt de vaginale flora immers van verstoord. Verder kunnen ook bepaalde medicijnen, diabetes en zelfs stress oorzaken zijn van vaginale infecties.

Een bacteriële vaginose is niet besmettelijk, je kunt het dus niet overdragen aan je partner. Een vaginale schimmelinfectie, een andere vaak voorkomende vaginale infectie met gelijkaardige symptomen, kan bijvoorbeeld wel overgedragen worden.  

Wat zijn de symptomen van bacteriële vaginose?

De volgende symptomen wijzen erop dat er iets niet helemaal goed zit daar beneden:

  • Afscheiding die een andere textuur of kleur heeft dan normaal, namelijk waterig, doorzichtig, grijs van kleur
  • Slechte geur (vislucht)
  • Jeuk
  • Branderig gevoel
  • Pijn

Omdat deze klachten soms een flinke invloed hebben op je dagelijks leven, zelfvertrouwen en je intieme momenten, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af.

Hoe kun je bacteriële vaginose behandelen?

De vaginale flora herstelt zich in sommige gevallen vanzelf. De vagina maakt zichzelf immers schoon, net zodat de vaginale flora gezond en in evenwicht blijft. Probeer dus in eerste instantie jezelf alleen met lauw water te wassen, aan de buitenkant van je vagina. Zo verstoor je zo weinig mogelijk de natuurlijke toestand van je vagina. Draag ook zo weinig mogelijk synthetisch ondergoed of slipjes die erg strak zitten.

Verder kun je de symptomen ook verlichten met een product zoals Multi-Gyn ActiGel. Multi-Gyn ActiGel optimaliseert je vaginale flora en zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën geneutraliseerd worden. Dat alles met behulp van de plantaardige extracten in het product.

Bij een bacteriële vaginose is een doktersbezoek dan ook niet meteen noodzakelijk, tenzij de jeuk blijft aanhouden; je ook een branderig gevoel ervaart bij het plassen; de afscheiding van geur of kleur verandert of bloederig is; je vermoedt dat je SOA hebt of je pijn hebt in de onderbuik.

http://gezond2.be/bdc075d3-cadf-4a89-a372-8efaf9332e10

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…