It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Impetigo of Krentenbaard: Bacteriële huidinfectie

Olivier
4 min read

Het mag duidelijk zijn wanneer je zelf kinderen hebt: kinderen denken nog niet altijd even hygiënisch. Daarbij zitten ze heel vaak aan hun gezicht, maar ook aan het gezicht van andere kinderen. Het is mede daarom dat kinderen die regelmatig in contact komen met andere kinderen gemakkelijk een bacteriële infectie kunnen oplopen.

Een van die bacteriële huidinfecties is impetigo, ook wel krentenbaard of kinderzeer genoemd. Het is een infectie die doorgaans voorkomt in de lente en in de zomer. Krentenbaard is een heel oppervlakkige infectie aan de huid van een kind, die behoorlijk onschuldig is maar wel enorm besmettelijk.

Zweertjes op het gezicht of de huid van mijn kind, wat is er aan de hand?

Op het moment dat je kind thuis komt met lelijke aangedane ontstoken plekken op het gezicht of op één van de ledematen zal je uiteraard gelijk je maatregelen willen treffen om dit kinderleed zo snel mogelijk te verzachten. Wanneer je gaat kijken op internet kom je er al snel achter dat je kind een krentenbaard infectie heeft opgelopen.

Waarschijnlijk heeft je kind dit opgelopen via contact met een ander kind wat de infectie al had. Er kunnen zelfs een soort epidemieën ontstaan op scholen en kinderdagverblijven, kortom: overal waar veel kinderen bij elkaar zijn. Krentenbaard is een infectie die zorgt voor huiduitslag in de vorm van zweertjes. Doorgaans zijn het er een aantal bij elkaar wat een soort baard-effect geeft.

Kan je als volwassene ook Impetigo of Krentenbaard krijgen

De ziekte Impetigo komt dus vooral bij kinderen voor. Toch is het natuurlijk mogelijk dat volwassenen – zeker wanneer ze kinderen hebben of veel met kinderen in contact komen – krentenbaard krijgen. Volwassenen hebben de infectie met krentenbaard doorgaans al een keer doorgemaakt, maar toch zijn ze dan niet immuun. Je kan altijd nog een keer krentenbaard krijgen.

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van krentenbaard

  • Krentenbaard kan zich openbaren op een stuk huid wat al is aangetast door eczeem of een wond (eczeem bij kinderen).
  • Feit is wel dat aangetaste huid door andere factoren kwetsbaarder is voor een krentenbaard-infectie.
  • Krentenbaard zal altijd beginnen met kleine rode bultjes op de huid, die daarna snel zullen veranderen in blaasjes die met vocht gevuld zijn.
  • De blaasjes op de huid zullen vervolgens openbarsten en opdrogen in gele of bruine korstjes. Dit is een infectie die zich razendsnel verspreidt.
  • Op de aangedane plekken op de huid krijgt het kind pijn en jeuk. Wanneer er meerdere plekjes zijn, dus echt in de vorm van een baard of kring, kunnen ze in elkaar overvloeien wanneer ze groter worden.

Het verloop en herstel van krentenbaard

De korstjes op de huid zullen op den duur opdrogen en uit zichzelf loslaten. Je houdt nog een tijdje een rode geïrriteerde huid, maar de aandoening geneest zonder dat het littekens achterlaat. Terwijl de krentenbaard aan het herstellen is, is een kind wel besmettelijk. Het vocht wat uit de blaasjes komt bevat namelijk bacteriën: op dezelfde manier is jouw kind besmet geraakt. Een kind kan besmet raken via het vocht uit de blaasjes via lichaamscontact met een ander, besmet, kind, maar ook op een indirecte manier. Het vocht uit de blaasjes zal ook op kleren, speelgoed en bijvoorbeeld handdoeken of washandjes gaan zitten.

De incubatietijd van krentenbaard

Je zal niet gelijk zien dat je kind in contact is geweest met een ander kind met krentenbaard aangezien er net zoals bij de meeste bacteriële infecties sprake is van een incubatietijd. Een incubatietijd is de periode die zit tussen de besmetting met de bacterie en de uitbraak van de blaasjes. Deze incubatietijd is bij krentenbaard tussen de 1 en 3 dagen.

De behandeling van impetigo

Impetigo zal doorgaans uit zichzelf weer overgaan, hier kan een tijdsverloop van twee tot drie weken overheen gaan. Echter, in een aantal gevallen zal de impetigo met medicijnen worden bestreden. Een niet zo heel uitgebreide impetigo kan met een antibioticum-zalf worden bestreden. Je zal de blaartjes dan moeten doorprikken zodat de zalf daar komt waar de huid is aangedaan.

Wanneer een kind echt ziek is door de infectie zal doorgaans worden gekozen voor een kuur met een antibioticum. Dit betreft dan een antibiotica die oraal kan worden ingenomen als een drankje of als capsules. Wanneer een kind niet ziek is maar vooral last heeft van de jeuk kan een zinkolie worden gebruikt. Je voorkomt hiermee dat je kind gaat krabben en de ziekte zich verder verspreidt.

Door Olivier

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...