Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Stoppen met antidepressiva

Bram
5 min read

Antidepressiva kunnen je goed ondersteunen om je beter te voelen, maar het is niet verstandig om de medicijnen voor altijd te blijven slikken als dit niet nodig is. Gebruik jij op dit moment antidepressiva, maar wil je hier mee stoppen? Lees dan meer over het stoppen met het gebruik van antidepressiva in dit artikel. Op deze pagina lees je niet alleen waarom het verstandig kan zijn om te stoppen met antidepressiva, maar ook welke gevolgen het stoppen met antidepressiva kan hebben en welke tips je kunt gebruiken om gemakkelijker en sneller te kunnen stoppen zonder vervelende bijwerkingen. 

Stoppen met antidepressiva: waarom?

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om met het gebruik van antidepressiva te stoppen, maar de meeste mensen doen dit omdat ze de medicijnen eigenlijk niet meer nodig hebben en van de bijwerkingen van antidepressiva af willen komen. 

Enkele bijwerkingen die je kunt ervaren als je antidepressiva gebruikt, zijn bijwerkingen als een gewichtstoename, een verminderd libido, vergeetachtigheid, een droge mond, een verhoogde oogdruk, duizeligheid, wazig zien, blaasproblemen, minder goed kunnen rijden, angstgevoelens en een versnelde hartslag en dit is nog maar een deel van de vele bijwerkingen die je kunt krijgen als je antidepressiva gebruikt. Het is dan ook niet zo raar dat veel mensen stoppen met het gebruik van antidepressiva om van de bijwerkingen af te komen, want er zijn simpelweg veel klachten die je kunt ervaren als je de medicijnen gebruikt. 

Daarnaast kunnen mensen ook stoppen met het gebruik van antidepressiva omdat ze zwanger willen worden of zwanger zijn geworden, omdat ze therapie gaan volgen om zich beter te voelen of omdat ze tegen het gebruik van medicijnen zijn en liever niets meer gebruiken om zich beter te voelen. 

De mogelijke gevolgen van stoppen met antidepressiva

Om welke reden je ook wil stoppen met het gebruik van antidepressiva, het kan best lastig zijn om helemaal geen antidepressiva meer te gebruiken als je dit gewend bent. Niet alleen omdat je iets mist in je leven en je hieraan moet wennen, maar ook omdat het afbouwen van het gebruik van de medicijnen of het stoppen met antidepressieve een nare ervaring kan zijn die lang duurt. Soms ben je na een maand al gestopt met het gebruik van antidepressiva, maar de meeste mensen doen hier minimaal een half jaar tot een jaar over. 

Enkele gevolgen waar je mee te maken kunt krijgen als je stopt met antidepressiva, zijn de volgende:

  • Het ervaren van ontwenningsverschijnselen, ook wel onttrekkingsverschijnselen genoemd

  • Het ervaren van dezelfde klachten die je had voor je met het gebruik van de medicijnen begon, waardoor je het idee hebt dat je weer terug bij af bent

  • Veel moeten trillen

  • Overmatig zweten

  • Zenuwachtigheid

  • Hoofdpijn

Het is belangrijk om rustig te stoppen met antidepressiva door het gebruik af te bouwen, simpelweg omdat je anders in een nieuwe depressie kan komen en nog verder van huis bent. Stop daarom nooit zomaar, maar doe dit altijd onder begeleiding van een professionele arts die je in iedere stap van het proces kan ondersteunen. 

Stoppen met antidepressiva: vijf tips

Wil je gemakkelijker, sneller en met zo min mogelijk klachten stoppen met het gebruik van antidepressiva? Gebruik dan onderstaande tips en je kunt gemakkelijker en sneller stoppen, maar ook de klachten van het stoppen met de medicijnen verminderen. 

Tip 1: neem je tijd om te stoppen. Je denkt misschien dat je gemakkelijk in één keer kan stoppen omdat je je veel beter voelt dan voorheen, maar dit is zeker niet aan te raden. Het is een belangrijke stap in je leven waar je niet alleen veel energie voor nodig hebt, maar ook echt de tijd voor moet nemen. 

Tip 2: stop niet op een moment in je leven waarin er veel emotionele gebeurtenissen plaatsvinden, want dit maakt het stoppen alleen maar lastiger. Stop dus niet als er iemand is overleden, maar ook niet als je gaat scheiden, in een relatiecrisis zit of als je gaat verhuizen. 

Tip 3: ga niet te veel tegelijk doen. Stoppen met antidepressiva is goed, maar probeer niet ook tegelijkertijd te stoppen met roken en af te vallen. Het stoppen met het gebruik van antidepressiva is heftig genoeg, dus probeer er niet te veel bij te doen. 

Tip 4: houd een gezonde leefstijl aan, want dit geeft je energie en motivatie om door te zetten met het stoppen met de medicijnen. 

Tip 5: vertel andere mensen dat je stopt met het gebruik van je antidepressiva. Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen, maar het is wel verstandig als de meest dierbare mensen in je omgeving weten wat je aan het doen bent en je kunnen steunen in het proces

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…