Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Helft vrouwen kampt ooit met vaginale problemen

Olivier
5 min read

Vaginale ongemakken, het is nog vaak een taboe. Nochtans treffen vaginale klachten jaarlijks heel wat vrouwen. Zo krijgt 1 op de 2 minstens een schimmelinfectie voor haar 25e. Naar aanleiding van de internationale dag van de vrouwelijke hygiëne – op 28 mei – reikt Bayer tips aan om vaginale problemen te voorkomen of te verzachten. Want goede gewoontes – producten voor intieme hygiëne vermijden, geen strings dragen, geen inlegkruisjes gebruiken… – zijn de beste preventie. “Maar bovenal: zet die schaamte opzij en praat erover met je arts of apotheker”, vertelt professor Dominique Parent, verbonden aan het Erasmus Ziekenhuis ULB.

“Veel vrouwen durven niet openlijk te praten over hun intieme problemen, uit verlegenheid of uit schuldgevoel zelfs. Ze gaan pas op zoek naar een oplossing als ze pijn hebben tijdens het vrijen, bang zijn dat dit gaat wegen op hun seksleven, denken dat ze een seksueel overdraagbare aandoening hebben of vrezen voor kanker", aldus professor Dominique Parent, oprichtster van de dienst Slijmvliesaandoeningen van het Erasmus Ziekenhuis (ULB). "Zeker bij gezinnen waar er niet gemakkelijk over intieme onderwerpen wordt gepraat, kan het lang duren voor vrouwen de stap zetten naar professionele hulp.”

Vaginale schimmels

Een vaginale schimmelinfectie is meestal vrij onschuldig, maar de symptomen kunnen erg belastend zijn: jeuk, een branderig gevoel en abnormaal vaginaal verlies. In de meeste gevallen doet de schimmel zich zowel intern (vagina) als extern (vulva) voor. Daarom is het belangrijk om altijd de vaginale infectie te behandelen en de schaamlippen eventueel ook.

Vaginale schimmelinfecties komen trouwens vaak voor. “De helft van de vrouwen heeft voor haar 25e minstens een keer een vulvo-vaginale schimmelinfectie gehad”, verduidelijkt Parent.

Vaginale jeuk & pijn

Dominique Parent: “In België is naar schatting 50% van de gevallen van vaginale jeuk het gevolg van irritatie of een contactallergie. Er zijn twee belangrijke symptomen. Enerzijds jeuk, de zogenaamde pruritus, die vooral de huid aantast en je doet krabben. En anderzijds pijn, die het hele genitale gebied kan treffen, zowel intern als extern.”

Heb je jeuk zonder vaginaal verlies, dan gaat het waarschijnlijk eerder om een huidaandoening dan om een vaginale infectie. “Het probleem is dat er vaak een vicieuze cirkel ontstaat: jeuk rond de vulva of anus lokt krabben uit, wat leidt tot nog meer jeuk en krabben, waardoor ontstekingen ontstaan. Louter vulvaire jeuk kan ook een teken zijn van een chronische ziekte zoals lichen sclerosus. Die aandoening treft zo’n 3% van de vrouwen ouder dan 40 jaar.”

Een ander verhaal is het als je vaginale jeuk hebt mét witverlies. “Dat wijst meestal op een ontsteking of infectie van de vagina. Deze slijmafscheiding irriteert de vulva, waardoor jeuk ontstaat, je gaat krabben en pijn krijgt. In 40% van de gevallen ligt een schimmel, candida, aan de basis van de vaginale infectie. Typerend is een witte, dikke vaginale afscheiding, in tegenstelling tot normaal, helder vaginaal verlies.”

Pijn kan spontaan optreden of getriggerd worden, vaak tijdens het vrijen, maar ook als je een te strakke broek aanhebt, tampons gebruikt of sporten uitoefent zoals fietsen of paardrijden. De oorzaken van deze chronische pijn zijn vestibulodynie en atopische vulvitis. Vestibulodynie is een aandoening die vooral jonge vrouwen treft en kan leiden tot pijnlijke geslachtsgemeenschap. Atopie is dan weer een erfelijke aandoening die voorkomt bij 30 tot 40% van de bevolking, en dit kan de oorzaak zijn van eczeem bij kinderen, astma of hooikoorts. Een atopische huid (een zeer droge, kwetsbare huid) vergroot het risico op een vaginale infectie. Bij volwassenen kan eczeem op de genitaliën voorkomen, met pijn als gevolg van wrijving tijdens de penetratie.

Wanneer de hormoonproductie daalt of stilvalt, vooral na de menopauze, kan het slijmvlies ook broos worden, waardoor pijn ontstaat bij het aanraken, plassen of vrijen.

10 hygiënetips bij vaginale problemen

Professor Dominique Parent: "Vaginale jeuk en pijn kan je gemakkelijk behandelen. Belangrijk is wel om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. De apotheker kan je misschien ook helpen, maar als de symptomen na enkele dagen niet verdwijnen, moet je toch even op consultatie.”
De meeste irritaties aan de vulva worden veroorzaakt of verergerd door een niet-aangepaste hygiëne. Een geïrriteerde, ontstoken of atopische huid vraagt immers een speciale verzorging met specifieke producten voor de atopische huid. Tien tips op een rij:

  1. Was je maximaal twee keer per dag, bij voorkeur met een beetje zeep (pH-neutraal) in plaats van gewoon water, net om te voorkomen dat er dode huidcellen achterblijven in de plooien van je huid en zo irritatie uitlokken. Spoel grondig na en dep voorzichtig de geïrriteerde zone. Vermijd vaginale douches.
  2. Kies voor ‘zeep zonder zeep’ of was je met speciale oliën die zacht zijn voor de huid.
  3. Producten voor intieme hygiëne hebben geen nut, want de vulvahuid is vergelijkbaar met de rest van je lichaam.
  4. Verzorgingsproducten met plantenextracten of parfums kunnen irriteren en zelfs allergieën uitlokken. Vermijd ook het gebruik van etherische oliën.
  5. Verzachtende crèmes kies je zorgvuldig uit een assortiment producten, specifiek ontwikkeld voor atopische patiënten.
  6. Strings zijn af te raden bij irritatie.
  7. Slipjes met een breed, katoenen tussenstuk genieten de voorkeur. 
  8. Gebruik liever tampons dan maandverband. Kies je voor maandverband, hou het dan zo natuurlijk mogelijk – zonder parfum en zonder plastic bovenlaagje.
  9. Gebruik zo weinig mogelijk inlegkruisjes.
  10. Kanten slipjes zijn geen probleem, als ze een tussenstuk uit katoen hebben en dus niet rechtstreeks de huid aanraken.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…