Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eerste verschijnselen van een zwangerschap?

Olivier
5 min read

Jij en je partner proberen al een tijdje zwanger te worden, maar hoe weet je nu wanneer het daadwerkelijk zo ver is? De eerste signalen die er op wijzen dat je in verwachting bent verschillen per persoon. Zo kan het uitblijven van je menstruatie betekenen dat je zwanger bent. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Er zijn echter een aantal zwangerschapssymptomen die bij het merendeel van de vrouwen voorkomen. Heb je te maken met één van deze symptomen, blijft de menstruatie uit en ben je seksueel actief geweest? Dan is het verstandig om de onderstaande eerste verschijnselen van de zwangerschap eens te bekijken en eventueel een zwangerschapstest te doen zodat je zeker weet of je zwanger bent of niet.

De eerste symptomen van je zwangerschap

Al in de eerste week van je zwangerschap gebeurt er een hele hoop in je lijf. En dat terwijl je vaak op dat moment nog niet eens weet dat je zwanger bent. In je eerste week ben je officieel nog niet eens zwanger. Wel telt deze week mee in het hele proces van de zwangerschap. Eventueel kan je in de eerste periode al last hebben van de eerste verschijnselen van zwangerschap. Met terugwerkende kracht zal je deze symptomen wel herkennen. Er zijn gelukkig allerlei logische verklaringen voor deze verschijnselen.

We hebben de meest voorkomende verschijnselen van een zwangerschap even opgesomd voor je:

  • Zwangerschapsmisselijkheid
  • Extra vermoeidheid
  • Uitblijven menstruatie
  • Buikkrampen
  • Gevoelige borsten
  • Honger door hormoonwisselingen
  • Hoofdpijn
  • Lage rugpijn
  • Vaker plassen

Zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid komt helaas bij bijna alle zwangere vrouwen voor. Vooral in de eerste twee tot acht weken van de zwangerschap bestaat er een grote kans op ochtendmisselijkheid. Deze term is echter misleidend, je kunt er gedurende de hele dag last van hebben. Hoe je deze misselijk ervaart verschilt per vrouw. Sommige zwangere vrouwen hebben de pech veel te moeten overgeven, andere vrouwen ervaren slechts een lichte misselijkheid in de eerste weken. Helaas is het een van de vervelende eerste verschijnselen van je zwangerschap.

Extra vermoeidheid en het uitblijven van je menstruatie

Het kan voorkomen dat je extra vermoeid bent. Er gebeurt van alles in je lijf dat veel energie vergt. Alle hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je een vermoeid gevoel hebt zonder dat je verdere redenen kunt aanwijzen. Het belangrijkste symptoom van je zwangerschap is echter het uitblijven van je menstruatie. Als je zwanger bent dan stopt je menstruatiecyclus. Je menstruatie blijft volledig uit of is veel lichter. Dit is voor de meeste vrouwen het moment om te gaan testen of ze zwanger zijn. Let er wel op dat symptomen als misselijkheid, vermoeidheid en het uitblijven van je menstruatie ook andere oorzaken kunnen hebben dan een zwangerschap. Alleen deze symptomen hoeven niet direct te betekenen dat je zwanger bent. Doe voor de zekerheid een zwangerschapstest en maak een afspraak met een gynaecoloog.

Buikkrampen en gevoelige borsten

Nu je zeker weet dat je een kindje verwacht, krijgen de symptomen die je de afgelopen weken hebt ervaren een plekje. Je zult ook andere verschijnselen tegenkomen die je nu kunt wijten aan je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap kan er een lichte bloeding voorkomen, gepaard met buikkrampen. Dit is de eicel die zich na de conceptie in de baarmoederwand nestelt. Ook zal je aan je borsten voelen dat deze gevoeliger zijn in de eerste periode. Ze zijn eventueel zelfs pijnlijk of opgezwollen en dit kan je hele zwangerschap aanhouden. Daarnaast kan ook de vorm en de kleur van je tepels veranderen. Al na een week na de conceptie kunnen je tepels donkerder kleuren. Ook deze verandering in je lichaam komt door je veranderende hormonen. Later in de zwangerschap zal je lijf meer gewend zijn aan de hormoonschommelingen en zal je van sommige zwangerschapskwaaltjes minder last hebben.

Honger door de hormoonwisselingen

De hormonale veranderingen in je lijf kunnen er ook voor zorgen dat je veel meer honger hebt. Je lijf is hard aan het werk, hier heeft het voedsel voor nodig. Ook kun je opeens trek hebben in voedsel waar je voorheen niet van hield of krijg je een sterke afkeer van bepaalde geuren en smaken. Het hoort allemaal bij de hormoonwisselingen in je lijf.

Hoofdpijn, lage rugpijn en vaker plassen

Hoewel je de hoofdpijn in eerste instantie misschien niet aan je zwangerschap wijdt, is het niet gek om in de eerste fase van je zwangerschap last van hoofdpijn of lage rugpijn te hebben. Ook hiervan zijn de hormonen weer de schuld. De plotselinge stijging van hormonen kan voor pijn zorgen. Gelukkig komen deze vervelende eerste verschijnselen van zwangerschap niet bij iedereen voor. Vanaf de zesde week van je zwangerschap kan het ook voorkomen dat je veel vaker moet gaan plassen. Dit komt door de groeiende druk op je blaas.

Binnen een week na conceptie kunnen de eerste verschijnselen van zwangerschap zich al aandienen, maar dit geldt niet voor iedere vrouw. Je kunt zelfs al een paar weken zwanger zijn zonder dat je dit zelf doorhebt. Gelukkig verdwijnen veel van de zwangerschapskwaaltjes als je lichaam gewend is aan de hormonale schommelingen en staat niets een prachtige zwangerschap in de weg.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…